Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Toscane in het teken van theater

In de wonderlijke wereld van Toscane zijn er naast de parels van Siena en Florence ook nog andere droomplekken te vinden. Neem bijvoorbeeld Certaldo, een middeleeuws dorpje waarvan het historische gedeelte voor bezoekers slechts per kabelspoor te bereiken is. Voor de 27ste keer organiseert het dorp het Festival Internazionale del Teatro di Strada: Mercantia.

Mercantia-theater-Certaldo-Toscane

Dit wereldberoemde straattheaterfestival is een wonder op zich en met dit jaar het thema ‘Festa dei Miracoli’ kunnen we ‘weer even kind zijn met de voorstellingen uit onze dromen’. Pinokkio is dit jaar namelijk eregast en wordt in allerlei vormen opnieuw tot leven gebracht. Zo kunnen we als publiek weer even meemaken hoe dat ook alweer voelde om een sprookje te beleven. Het gevoel terug vinden dat we dachten kwijt te zijn geraakt.

Mercantia-teatro-aggeggio-claudia-ciarifoto: Claudia Ciari

Spreek je geen Italiaans? Nessun problema! Mercantia is voor jong en oud een waar spettacolo met 483 verschillende artiesten waaronder gemaskerde dansers, muzikanten, acrobaten, wapenmeesters, volksstammen uit India en Kenya, street bands, ambachtslieden, poster artists en nog veel meer. Kortom een festival om niet te missen! Het festival begint vanavond, 16 juli, en eindigt zondagavond 20 juli.

Mercantia-mimorte-massimo-tordinifoto: Massimo TordiniOLYMPUS DIGITAL CAMERAfoto: Gabriella Affini

Sophie neemt voor Ciao tutti een kijkje. Wil je er bij zijn, maar ben je niet in de buurt? Volg het festival dan op Twitter en Instagram via #Mercantia2014 en/of op Facebook. Een voorproefje krijg je alvast via dit Youtube-filmpje.

Dan is er in Toscane nog meer theater te beleven deze maand. Sophie gaat vrijdag naar de twintigste editie van het LunaticaFestival 2014 in Lunigiana, in de provincie Massa-Carrara in het noordwesten van Toscane. Met als ondertitel Cibo per la mente – voedsel voor de ziel, kan Ciao tutti hier natuurlijk niet ontbreken. Het festival duurt van 17 juli tot 3 augustus en bestaat uit 18 avonden op allerlei prachtige plekken met 39 verschillende voorstellingen.

Lunatica-2014

Het eerste theaterstuk dat Sophie gaat meemaken heet Apparizioni en speelt zich af in Montignoso, in het Castello Aghinolfi om precies te zijn. Na een ongetwijfeld heerlijk apericena (aperitief en diner in één) speelt een mix tussen theater en performance art zich af tijdens dit site-specific event. Wat het precies inhoudt, gaat ze ter plekke beleven, maar het komt er in ieder geval op neer dat het stuk geïnspireerd wordt door de locatie zelf.

Lunatica-Festival-2foto: Starlightfoto

Het Castello Aghinolfi, dat ongeveer uit het jaar 753 stamt en door zijn strategische positie langs de Via Francigena en vlak bij de zee een zeer gewild fort was, leent zich hier uiteraard perfect voor. Laat die inspiratie maar komen! Een verslag over de theaterstukken, proeverijen en zelfs een fietstocht langs middeleeuwse dorpjes en kastelen volgt uiteraard binnenkort, zodat jullie kunnen meegenieten!

Het festival live volgen kan ook, via Twitter met de hashtag #lunaticando en/of Facebook.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Ah, wat leuk. Hier had ik het al met collega’s over. Helaas een beetje te ver weg, maar ziet er wel super leuk uit. Ik denk dat ik het zaterdagavond maar moet doen met een ‘Palio’ voor zeepkisten hier in Montopoli en een sangriafestival, wie weet ook leuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.