Home » Droomplekken voor een vakantie in Italië » Locanda Il Tufo Rosa – thuiskomen in Pitigliano
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Locanda Il Tufo Rosa – thuiskomen in Pitigliano

Pitigliano-Il-Tufo-Rosa (1)

Pitigliano is een van de meest bijzondere dorpjes die je in Toscane kunt vinden. Het is zelfs uitgeroepen tot een van de mooiste dorpjes van Italië. Sophie was zo onder de indruk van Pitigliano, dat letterlijk met kop en schouders overal bovenuit steekt, dat ze besloot er nog een keer te gaan kijken en haar anniversario met haar Italiaanse vriend daar te gaan vieren. Romantiek gegarandeerd!

Wat maakt dit dorpje dan zo bijzonder? Pitigliano is boven op een berg van tufsteen gebouwd en bevindt zich op maar liefst 313 meter boven zeeniveau. De Etrusken hebben ooit met hun ver ontwikkelde beschaving deze nederzetting gecreëerd en konden dankzij het flexibele doch stevige materiaal zowel de hoogte als de diepte in bouwen. Deze vulkanische steensoort is overal in de omgeving te vinden doordat de toenmalige vulkaan, het huidige meer van Bolsena, zijn inhoud door de jaren heen rijkelijk heeft uitgespuwd. De tombes die rondom Pitigliano te vinden zijn, getuigen van de waarde van deze plek voor de originele bewoners en vormen een indrukwekkend spektakel.

Pitigliano-Toscane (7) Pitigliano-Toscane (8)

I Pitigliani, de inwoners van het dorpje, zijn ontzettend trots op hun bijzondere geboortegrond en willen dit het liefst met de hele wereld delen. Roberto en Annalisa hebben daarom in het jaar 2000 de deuren van hun souvenirwinkel en Locanda Il Tufo Rosa geopend; een unieke accommodatie die zich in een van de verdedigingsbastions aan de meest kwetsbare kant van het dorp bevindt. De rest van het dorp eindigt namelijk abrupt de afgrond in en de vijand kon zo onmogelijk vanaf die zijden binnentreden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers een deel van dit eeuwenoude bastion opgeblazen om zo meer ruimte te creëren voor hun brede tanks. Na de oorlog is het weer in originele staat terug gebracht en zijn er twee appartementen in gebouwd. Roberto en Annalisa hebben op hun beurt daar weer zes comfortabele kamers van gemaakt.

Il-Tufo-Rosa-Pitigliano (1) Il-Tufo-Rosa-Pitigliano (2)

Elke kamer kreeg een eigen gravin toebedeeld, die een link met de Orsini-familie, de langste lokale heersers, heeft gehad. Het symbool van deze machtige familie was de Rosa Canina, de hondsroos, en deze vind je dan ook weer terug in de naam en het logo van la locanda.

Robert-Annalisa-Il-Tufo-Rosa-Pitigliano

Roberto vertelt je met liefde het verhaal achter elke gravin en de geschiedenis van het prachtige Pitigliano. Annalisa weet alles over de lokale activiteiten en Francesca, hun dochter, heeft weer leuke tips over de omgeving. Een gouden team!

Il Tufo Rosa kon niet beter gesitueerd zijn; vanaf hier loop je zo het centrum van Pitigliano in, over een schattig pleintje met uitzicht op het ingenieuze zeventiende-eeuwse aquaduct dat vooral ’s avonds de mooiste plaatjes oplevert. Duik onder de stadspoort door en loop omhoog naar het hoofdplein waar je tot twee steile randen van de klif kunt lopen met een adembenemend uitzicht over de ruige Maremma, met ontelbare tinten groen. Het Palazzo Orsini met zijn ruime vertrekken kijkt hier imposant over het lieflijke plein uit.

Drie parallelle straatjes, alle drie even aantrekkelijk, proberen je te verleiden om het bewoonde gedeelte te komen bekijken en de pittoreske steegjes, met trappetjes, arcades en zestiende-eeuwse decoraties op de gevoelige plaat te zetten. Het is zelfs zo karakteristiek dat je bijna zou overwegen er een huisje te kopen!

Pitigliano-Toscane (1) Pitigliano-Toscane (2) Pitigliano-Toscane (3) Pitigliano-Toscane (4) Pitigliano-Toscane (5)

Halverwege de Via Zuccarelli vind je Il Ghetto, waar de joodse gemeenschap met de komst van Cosimo II de’ Medici gedwongen werd te gaan wonen. In het holst van de nacht werden ze wakker van het harde geluid van de stokken waarmee op de deur werd geklopt. Vervolgens werden ze zonder pardon in hun nieuwe, afgesloten woonomgeving geplaatst. Ze hebben hier een half millennium zowel boven als ondergronds verbleven en door de kleine oppervlakte dankbaar gebruik gemaakt van de uitgravingen die er door de eerdere bewoners waren gemaakt. Het museum en de synagoge herinneren nog aan de vroegere aanwezigheid van de gemeenschap en zijn absoluut een bezoekje waard.

De lokale zoete specialiteit van Pitigliano heet lo sfratto en heeft ondanks de vulling van een mix van honing en walnoten een bittere nasmaak. Sfrattare betekent namelijk kloppen en de traktatie heeft de vorm van een stok – een verwijzing naar de zwarte nacht waarin de joden gedwongen moesten verhuizen. De lokale bevolking eten de dolci echter graag, misschien juist wel uit solidariteit, waaruit blijkt dat de lokale bevolking de joodse gemeenschap altijd een warm hart heeft toegedragen.

Geniet van de gastvrijheid van i Pitigliani en beleef dit bijzondere dorpje vanuit de kern. Pas wel op, want voor je het weet raak je, naast nog verliefder op je partner, ook verliefd op Pitigliano en zul je nog een keertje terug willen komen…

Pitigliano-Toscane (10) Pitigliano-Toscane (11) Pitigliano-Toscane (12) Pitigliano-Toscane (13) Pitigliano-Toscane (14) Pitigliano-Toscane (15)

Ook logeren bij Roberto en Annalisa? Je vindt Locanda Il Tufo Rosa aan het Piazza Petruccioli 97-101 in Pitigliano.

Ontdek alle mooie dorpjes in Toscane & Midden-Italië in onze Special!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-van-Midden-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Midden-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Goh, da’s toevallig, ik heb precies dezelfde foto van die Ape!

  2. Die staat daar waarschijnlijk al eeuwen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *