Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Toeren vanuit Torbole sul Garda

Welkom in Torbole, een kleurrijk dorpje aan de noordelijke rand van het Gardameer. De windsurfers schieten over het water, de zon prijkt boven de besneeuwde bergtoppen en de citroenen zijn rijp om geplukt te worden. Een typisch beeld van een dag aan het Gardameer in februari. Felice mocht slapen in Aktivhotel Santalucia om van daaruit de omgeving op een sportieve manier te verkennen.

Gardameer-citroenen-Limone
De naam van het hotel zegt het al: men richt zich op de sportieve gast. Er zijn wandelroutes beschikbaar, wielershirts te koop en het personeel kan je adviseren waar je kunt windsurfen, klimmen of varen. Gasten met fietsen kunnen hun fietsdrager ophangen bij het hotel of hun fiets een opknapbeurt geven met het beschikbare gereedschap.

Aktivhotel-Santalucia-Gardameer (2)

Binnen heerst een warme sfeer. Beneden is het trendy ingericht, de kamers boven hebben hun Zuid-Tiroolse uitstraling behouden. Helaas is een duik in het zwembad in deze tijd van het jaar nog niet mogelijk, maar de heerlijk geurende gerechten die ons worden aangeboden maken dat helemaal goed.

Aktivhotel-Santalucia-Gardameer (1) Aktivhotel-Santalucia-Gardameer (3)

Na een heerlijke lunch met allerlei streekproducten trekken we onze wandelschoenen aan en gaan we de omgeving verkennen. Vanaf het hotel bereiken we al snel Valletta di Santa Lucia, de vallei waaraan het hotel zijn naam te danken heeft. De weg waarop we lopen is een oude Romeinse weg die ooit de enige verbinding was tussen het Gardameer en de volgende vallei, die van de Adige.

Er werd via deze weg zelfs ooit een vloot richting het Gardameer gebracht, over de rug van de bergen, met als doel het veroveren van het meer en de vruchtbare vlakten. Koningen, legerleiders en bisschoppen maakten gebruik van deze weg die nog altijd omgeven wordt door duizenden olijfbomen en tientallen wijngaarden. De terrassen waarop de oude olijfbomen rusten zijn dan ook al honderden jaren oud.

olijfbomen-Gardameer
Dat deze route ook strategisch goed is, blijkt als we vanaf de berg een schitterend uitzicht hebben. Vroeger was gelijk te zien hoeveel schepen er vochten om het meer, nu kunnen we alleen stil zijn en genieten van de ondergaande zon die schittert over het Gardameer.

Gardameer (2)Gardameer (1)

De afdaling wordt weer langzaam ingezet. We dalen af richting Torbole, want we moeten nog genoeg energie overgehouden voor een fietstocht van vijftien kilometer die voor de dag erna op de planning staat. Een nachtje slapen in de heerlijke bedden van het Aktivhotel en we stappen weer fris en fruitig op de fiets.

Bij fietswinkel Carpentari in het centrum van Torbole staan de allermooiste fietsen klaar. Felice is de gelukkige die een ultralichte nieuwe racefiets mag uitproberen. Hoewel ze amper hoeft te trappen, zoeft ze iedereen voorbij. Helaas is de snelheid van de groepen wielrenners die in het gebied aanwezig zijn nog net iets te hoog gegrepen…

fietsen-Gardameer (1) fietsen-Gardameer (2)

Onderweg genieten we van alle mooie plekken die we tegenkomen. We stoppen bij de bont gekleurde huizen in Torbole. Het bonte kleurenpalet is ontstaan doordat vroeger de vissers al van ver hun huis wilden herkennen. We rijden verder door wijngaarden en langs de rivier die het water vanaf de bergen richting het meer voert. Verder slalommen we tussen de Italianen in het typische Italiaanse dorp Arco. De vijftien kilometer vliegen voorbij en voor we het weten worden we weer opgehaald door iemand van het Bike Shuttle Station die ons terugbrengt naar Torbole.

fietsen-Gardameer (4)uitzicht op Arcofietsen-Gardameer (3)

Deze fietstocht is niet de enige mooie tocht in het gebied. Er zijn nog veel meer routes voor zowel wielrenners als mountainbikers. Bike Shuttle Station heeft zelfs een taxi-service naar Oostenrijk en Duitsland voor wielrenners die de Alpen zijn overgestoken richting het Gardameer. Die route is echter meer aan ervaren wielrenners besteed, Felice blijft nog even oefenen in de Limburgse heuvels…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *