Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terugblik oktober – lekker veel op reis & inspiratie voor nieuwe boeken

Ciao tutti! Oktober was een lekker volle reismaand. Saskia pakte meteen na haar verhuizing weer haar koffer voor een bezoek aan Ligurië en de Lunigiana (Toscane), Paul reisde naar Le Marche, Marloes bezocht Pavia en Perugia en Saskia is op dit moment nog in Rome om te schrijven, na een paar heerlijk inspirerende dagen in de Eeuwige Stad met Willemijn. Kijk je mee naar deze lekker goed gevulde oktober?

street art in Trastevere, Rome

Lekker nazomeren in Ligurië
Saskia: ‘Een dikke week na mijn verhuizing stond ik alweer in alle vroegte op Schiphol. In mijn koffer een mix aan zomerkleren en warme vesten, slippers, sneakers en laarzen, bikini, zonnebril, regenjas en paraplu, want de weersvoorspellingen zijn erg tegenstrijdig.

Gelukkig schijnt in Pisa al de zon. Het is net acht uur ’s ochtends maar het belooft een warme dag te worden. Eenmaal in Levanto, waar ik vijf dagen te gast was bij Oasi Hotel, wacht me een warm welkom. Het is prachtig weer; op het strand geniet men nog van de zon en een enkeling neemt zelfs nog een duik in zee.

Dat is mij net iets te koud, maar dit nazomerse weer is het ideale weer om eropuit te gaan. Ik stap op de fiets voor een bijzonder mooie tocht langs de Cinque Terre. Dat bevalt zo goed, dat ik de dag erna ook door de bergen naar het kleurrijke Framura fiets. Binnenkort vertel ik je er meer over, maar deze foto’s zeggen denk ik genoeg…

Ook in culinair opzicht was het genieten… Ik maak zelf pesto, schuif aan voor een wijnproeverij bij Caffè delle Rose in Bonassola en doe mee met DeGustibus, een culinaire wandeling door Levanto met zes verschillende gangen die op bijzondere plekken geserveerd worden. Zo smul ik van lasagne met pesto in gezelschap van ridders en worden er bij het kasteel pannen vol stokvis opgediend.

Na afscheid te hebben genomen van Levanto, trein ik naar Sarzana. Daar logeer ik bij Sarzana’s Rooms om de stad te verkennen. Een vriendin die geboren en getogen is in Sarzana, neemt me bovendien mee op pad in de omgeving– al laat ik haar ook wat plekken zien die zij nog niet kent.

We genieten van heerlijke pasta’s en vis aan zee bij Bagno Italia in Fiumaretta, wandelen door Tellaro, bezoeken de Romeinse ruïnes bij Luni en rijden naar kleine bergdorpjes als Ortonovo en Nicola. Uiteraard doe ik later nog uitgebreid verslag van al dit moois!’

Proeven van de herfst in de Lunigiana
Vanuit Ligurië reist Saskia nog een paar dagen naar B&B La Luna di Quarazzana in de Lunigiana. Saskia: ‘Hier was het al echt herfst, dus mijn nieuwe laarzen kwamen goed van pas. Samen met Ilaria genoot ik van de kleurenpracht in de bergen, van vers geraapte kastanjes en bijzonder kastanjebrood met lardo. Heerlijk om de herfst zo te proeven!’

Lang weekend in Le Marche
Paul geniet tijdens een lang weekend bij Countryhouse Valle del Metauro van de herfst in Le Marche. Dat betekent onder meer pasta met truffels eten bij Antica Osteria da la Stella in Urbino en een rondleiding door het klooster van Fonte Avellana. Paul is al druk aan het schrijven, dus binnenkort kun je meer details lezen in zijn blogs.

Pavia – onontdekte parel van het noorden
Marloes ontdekte deze maand Pavia, een bij toeristen nog vrij onbekende stad in het noorden van Italië. De aanleiding voor deze kennismaking is het Mirabilia-congres van Unesco, dat wordt aangegrepen om journalisten van over de hele wereld kennis te laten maken met het werelderfgoed in Italië.

Marloes bezoekt onder meer de stad zelf, het schitterende Certosa di Pavia en een heerlijk wijnhuis in de Oltrepò Pavese. Binnenkort vertelt ze jullie meer!

Nieuwe tentoonstellingen in Rome
Saskia: ‘Na een paar maanden afwezigheid was het tijd voor een bezoek aan Rome. De aanleiding: een paar nieuwe tentoonstellingen die Willemijn en ik graag wilden zien, zoals Ovidio in de Scuderie del Quirinale. Echt een aanrader, dus volgende week kun je er een mooi artikel over verwachten.

Ook testten we het S.U.P.E.R.-ticket voor het Forum Romanum en de Palatijn. Een mooi initiatief, maar wel vrij gecompliceerd, dus ook daar zullen we een blog aan wijden.

Natuurlijk was er ook tijd om lekker rond te dwalen, nieuwe inspiratie op te doen, vrienden te zien en heerlijk te eten.’

Mijn Puglia
Saskia: ‘Vanuit Rome reis ik door naar Puglia, voor mijn nieuwste boek, dat in het voorjaar van 2019 gaat verschijnen: Mijn Puglia. In deze blog kun je er meer over lezen!

Samen met fotografe Carola zal ik onder andere een bezoek brengen aan Lecce, waar we samen met Joëlle die hier B&B Little Dolce runt werken aan een e-book over deze barokstad. Daar is immers zo veel moois te zien, dat Lecce een eigen uitgave verdient…’

Het wit en het purper
Willemijn is druk bezig met haar eerste roman, die eveneens in het voorjaar in de winkel zal liggen: Het wit en het purper. In dit boek wekt Willemijn het Rome van keizer Claudius tot leven. Ze vertelt het verhaal van Pallas, een van de voornaamste vrijgelatenen, die onbedoeld aan de wieg stond van het beruchte regime van keizer Nero.

Haar eerste boek, Via Roma, is nu overigens ook verkrijgbaar in een Engelstalige editie, voor al je buitenlandse vrienden, collega’s en kennissen die ook graag aan de hand van haar verhalen door Rome willen wandelen. Bestellen kan via Amazon.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *