Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terugblik april – een volle voorjaarsmaand met veel reizen én twee nieuwe boeken

Ciao tutti! Vandaag kijken we terug op april. Deze eerste volle voorjaarsmaand zat meteen lekker vol met reizen, naar zeer uiteenlopende bestemmingen. Maar ook in Nederland was het feest, met twee nieuwe boeken: Mijn Puglia, Saskia’s persoonlijke reisgids over Puglia, en Het wit en het purper, Willemijns romandebuut.

Montagnana, een van de mooiste dorpjes van Italië
Ciao tutti’s Liza bijt deze maand het reisspits af. Vanuit Rome neemt ze de trein naar Montagnana, een van de mooiste dorpjes in de regio Veneto. Samen met Visit Montagnana gaat ze een dag lang op zoek naar de mooiste pareltjes in deze borgo. Haar uitgebreide verslag lees je via deze link.

Turijn, Monza & Milaan
Erwin verruilde zijn woonplaats voor een lang weekend Turijn, Monza en Milaan. In Turijn genoot hij van historische koffies en een uitgebreide aperitivo. De foto die hij van zijn Aperol Spritz met hapjes maakte, werd op Instagram bijna zevenhonderd keer geliket. Blijkbaar waren veel mensen aan een drankje toe die vrijdagavond…

Van zijn bezoek aan het Museo Storico Alfa Romeo was Erwin zó onder de indruk, dat hij honderden foto’s schoot. De mooiste selecteerde hij voor een schitterende blog over dit automuseum, echt een must visit voor liefhebbers van Italiaanse auto’s!

Op een Vespa rond het Gardameer
Annerike had het Vespavirus na vorig jaar goed te pakken en dus reisde ze wederom naar het Gardameer voor een aantal Vespatochten met de jongens van Motoragazzi. Ze verkende onder meer de heuvels ten zuiden van het Gardameer en zoefde vanuit Riva del Garda naar vier meren in de omgeving.

Om even bij te komen van alle Vespakilometers, dook ze met Cinzia van Casa Cortella de keuken in voor een uitgebreide kookworkshop, met als afsluiting een heerlijke lunch met uitzicht op het Gardameer. Komende week lees je al Annerikes avonturen op Ciao tutti!

Mijn Puglia
Saskia: ‘Na maanden van reizen, schrijven, schrappen, foto’s selecteren en alles driedubbel checken, was het dan eindelijk zover: op 10 april hield ik eindelijk mijn nieuwe boek in handen!

Die eerste dag signeerde ik meteen driehonderd exemplaren voor jullie, die in een indrukwekkende stapel door de post werden opgehaald. De volgende dag herhaalde dit tafereel zich, maar gelukkig kon ik tussendoor even bijkomen.

Bij Piero’s Italian in Utrecht genoot ik namelijk samen met alle fotografen die een bijdrage hebben geleverd aan het boek van een heerlijk Italiaans diner, met onder meer burrata, raviolihartjes gevuld met scamorza en een verrukkelijke frambozensemifreddo.

Een dag of drie later mocht ik de signeerpen weer tevoorschijn halen. Tijdens de boekpresentatie bij Café De Keizer in Meerssen kwamen meer dan honderdvijftig mensen genieten van een klein voorproefje van Puglia. Tijdens een heerlijke aperitivo met wijn uit Puglia en Pugliese hapjes van Culitalia (met onder meer taralli, olijven en caciocavallo) signeerde ik nog eens dik honderd boeken.

De dagen erna stroomde mijn mailbox over met jullie enthousiaste reacties. Allemaal heerlijk om te lezen, want dit is toch waar ik het allergelukkigst van word: jullie voorzien van fijne tips waar je op reis echt iets aan hebt. Aan jullie mails te lezen is dat goed gelukt.

Ik kreeg zelfs al foto’s uit Puglia, van lezers die met mijn boek op pad waren en de mensen uit mijn boek ontmoetten én op de foto zetten. Zo is Nunzia, een van de orecchiette-dames in Bari Vecchia, meer dan trots op haar plekje in het boek…

Mijn Puglia kende dus een vliegende start. Het werd in de eerste twee weken onder meer getipt in Italië Magazine, in het Noord-Hollands Dagblad, op Dit is Italië en op Italië Uitgelicht. Voor de Limburgse radio L1 werd ik geïnterviewd bij La Dolce Vita in Maastricht. Je kunt dit interview via deze link terugluisteren.

Het wit en het purper
Een week later zag Willemijns nieuwe boek, haar debuutroman, het levenslicht. Nelleke Noordervliet nam bij boekhandel Paagman in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst, waarna zich een lange rij vormde met familie, vrienden en lezers die een gesigneerd exemplaar wilden bemachtigen.

Via deze link lees je Willemijns essay in Vrij Nederland dat ze schreef naar aanleiding van het verschijnen van haar roman.

Toeren door Tuscia
Saskia: ‘De laatste week van april toerde ik met een huurauto van SunnyCars door Tuscia, in het noorden van de regio Lazio. De tocht begon in Rome en voerde eerst noordwaarts, naar Il Caminetto Resort aan het het Lago di Bolsena, vanwaar ik onder meer Marta, Montefiascone en Lubriano bezocht.

Daarna was Agriturismo I Giardini di Ararat mijn tijdelijke thuis, een heerlijke plek in de heuvels rondom Viterbo. Ik wandelde onder meer door een sprookjesdorp, genoot van heel veel Slow Food-lunches en verwelkomde het voorjaar in Viterbo. Uitgebreid verslag volgt later, maar deze foto-impressie deel ik alvast met jullie:

In de tuin van I Giardini di Ararat hangt een heerlijke schommel. Op een zonnige voorjaarsdag verruilde ik mijn computer even voor een half uurtje heerlijk schommelen.

Naar aanleiding van de privéberichtjes die ik kreeg nadat ik deze foto op Instagram plaatste: het jasje is van Cavallaro, het jurkje van Expresso en de schoenen van Manfield.

Na een paar frisse dagen (de open haard ging nog elke middag aan) kon ik hier mijn enkellaarsjes verruilen voor wat zomerser schoentjes. Inmiddels zitten ze weer in de koffer, in de hoop dat ik het grijze meiweer van hier in Puglia mag inruilen voor lekker veel zon…’

De best gelezen blogs van april
Een aantal van jullie vroeg om in dit overzicht ook een paar van de best gelezen blogs van de afgelopen maand te delen. Daar geven we graag gehoor aan.

Erg in trek was onze blog over de dorpjes met de Bandiera Arancione, karakteristieke dorpjes waar de oranje vlag wappert om aan te duiden dat de pittoreske dorpjes bezoekers met open armen ontvangen.

Ook deze vijf blogs werden goed gelezen:
*de lekkerste kookworkshops & culinaire vakanties in Italië
*Toscane met kinderen – de beste tips voor een onvergetelijke vakantie
*onze playlist vol liedjes over Puglia
*welke pas / kortingskaart is handig voor je stedentrip Rome?
*la dolce vita in Utrecht – de beste Italiaanse adresjes in de stad

Nieuwe reizen in het verschiet
Mei brengt nóg meer reizen dan april. Saskia is deze week samen met Carola in Puglia, om Saskia’s nieuwe boek te brengen aan iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze reisgids. Ze logeren onder meer bij Masseria Cesarina en Anima Bed & Wellness en schuiven aan voor een lunch bij fratello Frans.

Annerike volgt via  Italstudio naar Perugia, voor de bijzondere WineWeek: een taalcursus mét volop wijnproeverijen om vloeiend Italiaans te leren spreken. Nadine reist samen met Antonella Barbella naar Abruzzo, Paul mag weer even terug naar een van zijn favoriete regio’s, Le Marche, en Saskia gaat na terugkeer uit Puglia nog naar de Mugello voor een feestelijk en fleurig bloemenevent in Scarperia tijdens het laatste weekend van mei.

Live meereizen kan via Instagram, waar we sinds kort niet alleen (bijna) dagelijks een foto van onze reizen delen, maar jullie met kleurrijke Instastories ook extra veel laten meegenieten van onze ervaringen op reis.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *