Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italië in Maasmechelen – van arancini tot Zuid-Italiaanse wijnen

In Belgisch Limburg zijn veel Italiaanse adresjes te vinden. In de jaren twintig van de vorige eeuw kwamen namelijk veel (voornamelijk Zuid-) Italianen naar België om in de mijnen te gaan werken. Rondom die mijnen ontstonden Italiaanse enclaves, waar de Italiaanse sfeer nooit ver weg is.

Dat gebeurde ook rondom de mijn in Eisden (Maasmechelen). Als je goed kijkt en luistert, waan je je hier nog altijd diep in de laars en vergeet je bijna dat je je op Belgische bodem bevindt.

Wij gingen een dagje op pad in Maasmechelen en tippen een aantal plekken waar je je even helemaal kunt onderdompelen in la bella Italia!

Proeven van la dolce vita bij Il Buon Gusto
Zorg dat je met behoorlijke trek de grens over rijdt, want de eerste stop is Il Buon Gusto, aan de Oude Baan 248. Dit is een echte Italiaanse pasticceria met een uitgebreid assortiment. De roots van de eigenaren ligt op Sicilië, zo verraden onder meer de cannoli.

Zodra je de deur opent, komt de dolce geur je al tegemoet. We worden vriendelijk begroet en terwijl we een keuze proberen te maken uit alle lekkers in de vitrine, krijgen we een van de net gebakken chiacchiere, typisch Siciliaans carnavalslekkers.

We mogen ook proeven van de mini-cannoli en fruittaartjes. De cornetti en bomboloni komen ons bekend voor: Il Buon Gusto blijkt de leverancier van de dolci van La Dolce Vita in Maastricht, waar we graag en vaak even binnenwippen voor een cappuccino.

De (amandel)koekjes gaan onder meer naar Il Fiore in Maastricht, waar ze geserveerd worden bij de caffè. Wij mogen de zaak niet verlaten voor we een paar nog warme panelle hebben geproefd. Dat laten we ons geen twee keer zeggen, want het is een van onze favoriete Siciliaanse street food snacks. Panelle zijn vierkante ‘koekjes’ van kikkererwtenmeel, dat kort wordt gefrituurd en wordt opgediend met wat peper en zout.

Dat smaakt zo verrukkelijk dat we bijna in de verleiding komen om hier te lunchen. In plaats daarvan nemen we een paar hartige dingen mee om later thuis te proeven, van goudgele arancini tot pizzapunten en broodjes met salsiccia (worstjes). Ook daarvoor komen we zeker terug, want ook al deze hartige lekkernijen hebben echt il buon gusto.

Pasticceria Il Buon Gusto is geopend van woensdag tot en met zondag. Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag kun je er terecht van 9.00 tot 18.00 uur, op zondag van 9.00 tot 14.00 uur.

Boodschappen doen bij Felicetti, D’Amici
We vervolgen onze Italiaanse giro naar Felicetti, gelegen aan de Rijksweg 581. In deze typisch Italiaanse supermarkt halen veel ‘Belgische Italianen’ de producten die doen denken aan hun thuisland. Ook steeds meer Vlamingen en Nederlanders weten Felicetti te vinden.

We kijken onze ogen uit en dwalen langs rijen vol pakken pasta’s, wijnen, likeur en typisch Italiaanse koekjes. Achter in de winkel schitteren heerlijke hammen en kazen in de vitrine. We mogen van alles proeven. Uiteindelijk nemen we een potje schapenkaas uit Sardinië mee en diverse soorten salumi, vleeswaren.

Ook kunnen we de producten van Felce Azzurra niet laten staan. Volgens de eigenaresse zorgt de allesreiniger voor een heerlijke geur in huis, dus die gaan we eens uitproberen tijdens de grote voorjaarsschoonmaak.

Minimarkt Felicetti is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag is Felicetti doorlopend geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur. Op maandag kun je er alleen ’s middags terecht, van 13.30 uur tot 18.00 uur.

Extra tip: voor vers brood ga je naar bakkerij Da Gianni, aan de Oude Baan 161. Da Gianni is geopend van 08.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 18.30 uur (behalve op zondagmiddag).

Culinair genieten bij Grand Café Casino
Halverwege de dag staat er een heerlijke lunch gepland bij Grand Café Casino, midden in de ‘Cité’. Vroeger kregen de mijnwerkers naast dit pand hun loon uitbetaald, dat ze vervolgens hier meteen (deels) kwamen opdrinken. Het was een ontmoetingsplek voor met name ook veel Italiaanse mijnwerkers.

Het pand is goed onderhouden en doet tegenwoordig dienst als grand café / restaurant maar ook als feestzaal. Je ziet de mijnwerkershistorie terug in foto’s en schilderijen aan de muur.

De roots van de huidige eigenaar, Francesco Sblendorio, liggen in Puglia. Samen met zijn broer en zijn enthousiaste team, schotelt hij je zuidelijke lekkernijen voor. Grandcafé Casino staat vooral bekend om de huisgemaakte pasta’s met kreeft (seizoen) of zeevruchten.

Wij kiezen voor pasta met salsiccia en broccoli en voor de ravioli gevuld met ricotta in een salie/botersaus. De gerechten worden mooi opgediend en de porties zijn meer dan groot genoeg, zeker als je net als wij al wat hebt geproefd bij Il Buon Gusto…

Grand Café Casino ligt aan de Kastanjelaan 53 (aan het kerkplein van Eisden-Tuinwijk). Het is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geopend vanaf 16.00 uur, op zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur.

Meer weten over de geschiedenis van de mijnwerkers in Maasmechelen? Bezoek dan het Museum van de Mijnwerkerswoning (Marie José-straat 3). Zie deze link voor alle informatie.

Nog meer Italiaanse restauranttips
*Il Piatto d’Oro (Oude Baan 154)
*Pizzeria Lo Stuzzico (Oude Baan 268)
*Ristorante Da Lidia (Rijksweg 215)
*Ristorante Giuliano (Zetellaan 100)

Ook een bezoek waard is de Juventus Club Da Carmelo (Oude Baan 216), waar net als in Italië altijd wel een tafel met kaartende mannen te vinden is:

Wijn proeven bij Enoteca Franco Gallo
Enoteca Franco Gallo straalt zuidelijke gezelligheid uit. De meeste ruimte wordt in beslag genomen door een flinke bar, maar achterdoor vind je ook een paar tafels. Alle wijnen die je hier ziet staan, zijn per glas te proeven, van een Barolo tot een Zibibbo.

Franco Gallo opende zo’n tien jaar geleden de deuren van de naar hem genoemde enoteca. Het was de eerste echte Italiaanse wijnbar in de regio, zo vertelt hij trots. De passie voor de wijn was er al eerder. Zo is Franco al twintig jaar wijnimporteur en heeft hij jarenlang als maître sommelier gewerkt bij gerenommeerde restaurants.

Franco’s vader komt uit Calabrië, zijn moeder uit Puglia. Dat hij trots is op zijn familie blijkt niet alleen uit de familieportretten die op verschillende plekken in de zaak hangen, maar ook uit de mooie collectie wijnen uit het zuiden van de laars.

Wij blijven dit keer echter in het noorden. Franco laat ons proeven van een glas Solarco (een mix van Friulano en Ribolla Gialla) en Villalta (Roero Arneis). Terwijl wij van ons glas wijn en de bijbehorende hapjes (gemarineerde olijven en Sardijns pane carasau) genieten, groet Franco iedereen die binnenkomt. Van jong tot oud, er is voor iedere gast een enthousiast en uitgebreid welkom.

De zaak stroomt langzaam vol en het is gezellig druk. Er is ook een kleine, open keuken waar een aantal dagverse kleine gerechten en pasta’s bereid worden. Er is geen vaste menukaart, laat je verrassen door het aanbod.

Je vindt Enoteca Franco Gallo aan het Europaplein 15. De wijnbar is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 17.00 tot 24.00 uur, op zaterdag kun je er terecht van 16.00 tot 24.00 uur. De eerste zondag van de maand is de wijnbar ook geopend, van 12.00 tot 20.00 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *