Download gratis de Ciao tutti app

Koken met mijn Italiaanse schoonmoeder

Carlijn de Nijs woont sinds 2014 in Puglia. Op Ciao tutti vertelt ze regelmatig over haar belevenissen in de hak van de laars, met vandaag een verslag van de kookworkshop die ze samen met haar Italiaanse schoonmoeder organiseerde.

puglia-kookworkshop-pasta-2

Carlijn: ‘Regelmatig krijgen we van onze gasten de vraag of we ze kunnen helpen met het organiseren van iets speciaals. Van het bezoeken tot wijngaarden tot het klaarzetten van een mooie bos bloemen in de studio voor een jubileum en het reserveren van een lekker restaurant. Anne-Marie en Helen, die erg van koken houden, wilden hun vakantie in Puglia graag combineren met kookworkshops. Dat kon natuurlijk geregeld worden!

We gingen de week meteen goed van start, met het maken van limoncello, zoals ik ook al eens had gedaan met Geraldine van 3 op reis. Anne-Marie en Helen waren op pad met alleen handbagage, dus hoe sneller we de limocello maakten, hoe meer ze er nog van konden genieten. Er mag immers maar 100 milliliter mee in je handbagage (en we maakten 2,5 liter!). Ik had al een deel voorbereid. Limoncello maken is eigenlijk niet zo moeilijk, maar je moet een dag of tien wachten tot je het helemaal af kunt maken. En die tijd hadden we natuurlijk niet.

puglia-limoncello-maken-1 puglia-limoncello-maken-2 puglia-limoncello-maken-3

Bij bijna iedere familie en in de meeste restaurants staat een fles zelfgemaakte limoncello in de koelkast of vriezer. Eenmaal woonachtig in Italië moest ik natuurlijk leren hoe je dat maakt en dus ging ik amper een week na mijn verhuizing naar Puglia in de leer bij mijn schoonmoeder. Nu maak ik het regelmatig en kan ik het ook aan onze gasten laten zien. En het hen natuurlijk laten proeven – niet onbelangrijk.

puglia-limoncello-maken-4puglia-limoncello-maken-5

Een paar dagen later gingen we in de ochtend naar Mesagne, de plaats waar mijn Italiaantje is geboren en zijn ouders Valerio en Maria Rosaria nog steeds wonen. Ze hebben een huis met enorm veel grond waar olijfbomen staan, evenals citroenbomen (voor de limoncello) en een vijgenboom. Natuurlijk groeien er ook volop kruiden en groenten.

puglia-kookowrkshop-melanzane-parmigiana-1

We begonnen met het maken van de melanzane alla parmigiana, een gerecht met aubergine dat hier veel wordt gegeten als antipasto of primo. Het is meestal vegetarisch (al wordt er soms een beetje ham gebruikt). De aubergine wordt gefrituurd, maar kan eventueel ook worden gegrild of gebakken, voor een gezondere versie.

puglia-kookowrkshop-melanzane-parmigiana-2

Er worden laagjes gemaakt van zelfgemaakte tomatensaus, aubergine en kaas (mozzarella en parmigiano). Dat gaat vervolgens de oven in.

Het mooie van de Pugliese keuken is dat gerechten vrij simpel en puur zijn. Door goede, verse ingrediënten te gebruiken heb je niet veel poespas nodig. Een recept voor de parmigiana vind je tegenwoordig zelfs in de Allerhande! Maar die is natuurlijk niet zo lekker als die van Maria Rosaria…

puglia-kookowrkshop-melanzane-parmigiana-3

Voor het hoofdgerecht werd er zelf pasta gemaakt. En niet zomaar een pasta, maar ciciri e tria een gerecht dat alleen in Salento wordt gegeten en zelfs wordt vermeld door dichter Quinto Orazio Flacco, zo’n 35 jaar voor Christus. Een klassieker dus.

Het is een pasta met kikkererwten (ceci) en er wordt alleen bloem, water en een beetje olijfolie gebruikt om de pasta te maken. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat.

puglia-kookworkshop-pasta-1 puglia-kookworkshop-pasta-3 puglia-kookworkshop-pasta-4 puglia-kookworkshop-pasta-5 puglia-kookworkshop-pasta-6 puglia-kookworkshop-pasta-7

Na heerlijk te hebben getafeld, was er natuurlijk ook een toetje: la torta pasticciotto. Wie een beetje bekend is met Puglia en vooral Salento kent de pasticciotto: een klein (maar zeer machtig en vullend) gebakje bestaande uit deeg en crème, dat gegeten wordt bij het ontbijt.

Maria Rosaria verwerkte dezelfde ingrediënten in een taart die we als toetje aten. We konden nog nét een stukje op. Met natuurlijk een glaasje zelfgemaakte limoncello erbij.

Moe maar voldaan reden we nog net voor het donker werd naar het vliegveld, want Marie-Anne en Helen moesten helaas weer terug naar Nederland. Wat zullen hun mannen en kinderen blij zijn met al die Zuid-Italiaanse lekkernijen die ze nu klaar kunnen maken!

aflsuiting-limoncello

Wil je ook iets leuks organiseren in Puglia en kun je wat lokale hulp gebruiken? Bekijk dan eens Carlijns website Bionda in Italia (letterlijk vertaald: ‘blondje in Italië’). Op deze Ciao tutti-pagina vind je meer informatie over haar bed & breakfast, B&B del Teatro in Brindisi.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Per ongeluk verdwaald in de blog Caio Tutti… maar ik bleef dwalen! i
    Ik was weer heerlijk op vakantie on Italië! En ook nog het recept van limoncello erbij! Dat samen trok mij over de streep om mij in te schrijven voor jullie nieuwsbrief! Liefs, Emmy

  2. Grazie Emmy, en benvenuta, welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *