We deelden al eerder een dolce recept uit het kookboek van nonna Silvana Bini, maar nonna Silvana deelt ook nog graag haar paradepaardje: de allerlekkerste torta della nonna!
Silvana: ‘Sinds de eerste keer dat ik deze taart bakte, vliegt de torta della nonna over de toonbank. Ik laat mijn fantasie de vrije loop en vul ze op alle mogelijke manieren, bijvoorbeeld met pistachecrème, maar het oorspronkelijke taartje is gevuld met banketbakkersroom. Vooruit, voor deze gelegenheid leer ik het jou ook!’
Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor een taartje met een doorsnede van 15 centimeter: 160 gram boter | de geraspte schil van 1 citroen | 100 gram suiker | 2 eieren | 300 gram bloem type 00 (doppio zero) | 2 gram bakpoeder | pijnboompitten en poedersuiker voor de garnering
Voor de banketbakkersroom: 4 eidooiers | 80 gram suiker | 20 gram rijstzetmeel | 300 milliliter volle melk | schil van 1 citroen
Hoe maak je de torta della nonna?
Begin met het kruimeldeeg. Meng in een kom de boter, het citroenrasp, de suiker en de eieren goed door elkaar. Verwijder eventuele klonten.
Voeg tot slot de bloem en het bakpoeder toe. Wanneer het mengsel een zekere stevigheid heeft, breng je het over op een met bloem bestoven werkblad en kneed je het nog enkele minuten met de hand goed door.
Leg het deeg weer in de kom, dek het af met plasticfolie en laat het circa een uur in de koelkast rusten.
Doe de dooiers met de suiker en het rijstzetmeel in een pannetje en roer alles goed door elkaar. Breng de melk met de citroenschil aan de kook en schenk de melk vervolgens zonder de citroenschil bij de eidooiers. Meng alles weer goed door en laat het twintig minuten rusten.
Neem na een uur het kruimeldeeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Rol het vervolgens met een deegroller tot een lap van 2 millimeter dik.
Vet een ovenschaal van circa 15 centimeter doorsnee in met boter en bedek met de helft van het deeg het gehele oppervlak, ook de randen. Probeer hoogteverschillen te vermijden.
Verdeel nu de banketbakkersroom zo gelijkmatig mogelijk over de bodem van het kruimeldeeg en dek af met het resterende kruimeldeeg.
Oefen lichte druk uit op de randen om zo veel mogelijk lucht uit het binnenste van het taartje te laten ontsnappen. Je kunt ook met een vork wat gaatjes in de bovenste laag kruimeldeeg prikken. Bestrooi de bovenkant naar smaak met pijnboompitten.
Bak het taartje vijfenveertig minuten in een op 170 °C voorverwarmde oven. Als het eenmaal gaar is, kun je het bestuiven met poedersuiker. Laat het vier tot vijf uur afkoelen voordat je het serveert.
Smaakt dit naar meer?
Alle recepten van nonna Silvana vind je in
Recepten van de meest geliefde oma van Italië | Silvana Bini | vertaald door Henrieke Herber & Hilda Schraa (oorspronkelijke titel: Le ricette di una vita) | ISBN 9789048322206 | € 22,50 | uitgeverij Veltman | bestel Recepten van de meest geliefde oma van Italië bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com
Buon giorno!
Allereerst de complimenten voor de leuke fb pagina en mailpost, heerlijk om te lezen.
En ook bedankt voor het delen van het heerlijke torta della nonna. Maar klopt de doorsnede van 15 cm wel? Dat is wel erg klein. Maar misschien vergis ik me …ik ga hem straks maken en dan merk ik het wel ☺️
Vriendelijke groet
Marianne Giammanco
Grazie, en si, zo heeft nonna Silvana het opgetekend, zowel bij het ingrediëntenlijstje als in de recepttekst…
Is deze bloem gewoon in de supermarkt verkrijgbaar?
Of kan ik gewone bloem gebruiken
Dat ligt een beetje aan de grootte van de supermarkt, maar veel hebben 00-bloem in het assortiment en anders is het op verschillende plekken online te bestellen. Het is enigszins vergelijkbaar met patentbloem, maar doppio zero is fijner gemalen.