Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Villa Pignatelli – een verborgen parel in Napels

Op een steenworp afstand van de boulevard van Napels ligt Villa Pignatelli, verborgen tussen de kantoren, winkels en horeca aan de Riviera di Chiaia. Nederlandse locals Iris & Joël van Ontdek Napels nemen je er mee naartoe voor een virtueel bezoek.

Joël: ‘Ik vind het een van de mooiste monumenten in de stad. Het is een perfect voorbeeld van de grandeur van het oude Napels, die veel mensen niet kennen.’

Een grote stenen poort en een hekwerk schermen Villa Pignatelli af van de drukke Riviera di Chiaia. Als je eenmaal onder de poort door gewandeld bent, sta je in de prachtige Engelse tuin. Iets hoger, in het midden, staat Villa Pignatelli, met op de achtergrond de kleurrijke huizen die tegen de Vomero-heuvel lijken geplakt.

De architecten van Villa Pignatelli
Villa Pignatelli is een van de beste voorbeelden van neoclassicistische architectuur in Napels. De Napolitaanse architect Pietro Valente werd in 1826 aangesteld voor het ontwerp van de villa, maar de Toscaanse architect Guglielmo Bechi was verantwoordelijk voor het interieur en de tuin.

De opdrachtgever was admiraal Ferdinando Acton. Om deze reden wordt de villa ook vaak Villa Acton Pignatelli genoemd. Zestig jaar later kocht prins Diego Aragona Pignatelli Cortes het complex, als huis voor zichzelf en zijn vrouw, Giulia Cattaneo. Hoe zij leefden, kun je nog goed zien wanneer je Villa Pignatelli bezoekt.

Het interieur van Villa Pignatelli
Villa Pignatelli bestaat uit meer dan tien vertrekken, waarvan het ene nog mooier is dan het andere. Iris en Joël verklappen natuurlijk niet alles, maar laten je alvast een deel van de villa zien, zoals de Salotto Rosso.

Deze ‘rode kamer’, die is ontworpen door onder anderen architect Gaetano Genovese, ligt midden in de villa. Als je in het Palazzo Reale van Napels bent geweest, zal deze ruimte je bekend voor komen. Genovese ontwierp namelijk ook delen van het koninklijk paleis en liet deze in de Salotto Rosso terugkomen.

Ingetogener is de eetzaal van de villa, die exclusief voor belangrijke lunches gebruikt werd. Je treft er een volledig gedekte tafel aan, inclusief het glaswerk met het wapen van de familie Pignatelli en Limoges-porselein.

De veranda van Villa Pignatelli is eigenlijk een soort wintertuin, omdat er eind negentiende eeuw Franse ramen tussen de zuilen geplaatst zijn. Behalve het uitzicht over de tuin kun je er sculpturen bewonderen van paus Innocentius XII Pignatelli en paus Clemens XI Albani.

Casa della Fotografia
Op de bovenverdieping van Villa Pignatelli is nog maar een klein deel van het oorspronkelijke interieur te zien. Hier vind je nu namelijk Casa della Fotografia – een expositieruimte waar internationale fototentoonstellingen georganiseerd worden. In 2017 vond hier bijvoorbeeld de World Press Photo-tentoonstelling plaats.

Een prachtige collectie koetsen
Schuin tegenover de ingang van de villa (achter in de tuin) lagen vroeger de stallen. Deze zijn inmiddels omgetoverd tot een museum met een indrukwekkende collectie van oude koetsen.

Het grootste deel van de collectie behoorde toe aan markies Mario d’Alessandro di Civitanova die het gedurende zijn leven verzameld had. Halverwege de vorige eeuw doneerde zijn familie de prestigieuze voertuigen aan het museum. In de jaren erna volgde nog een aantal andere aristocraten dit voorbeeld.

Praktische informatie
Wil je Villa Pignatelli bezoeken tijdens je verblijf in Napels? Je vindt de villa aan de Riviera di Chiaia 200. Het complex is dagelijks, behalve op dinsdag, geopend van 9.30 tot 17.00 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *