Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

De Napolitaanse panaro (‘balkonmand’) als teken van solidariteit

De huizen in het centro storico, het historisch centrum, van Napels zijn vaak hoog en smal. Een lift ontbreekt meestal, maar daar hebben de inventieve Napolitanen iets op gevonden.

Aan de rand van elk balkon zie je als je goed kijkt een teiltje of mandje hangen, de zogenaamde panaro. Hiermee takelt men boodschappen, geld, een extra bord pasta, sleutels of een krant omhoog. Het gebruik van de panaro gaat vaak gepaard met een hoop geschreeuw en gebaren.

foto: Miniera – Quartieri Spagnoli
foto: SalernoTravel

Ook in tijden van nood worden de panari gebruikt, zo blijkt uit deze foto van Mimmo Cenatiempo. Op het briefje staat: Chi può metta, chi non può prenda. Dat betekent: wie kan geeft, wie niet kan neemt.

Zo kun je, als je ruim in je boodschappen of voorraad zit, in het mandje bijvoorbeeld een pak pasta, een blik tomaten, een brood of iets anders lekkers stoppen. Iemand die het nodig heeft, kan dat er dan uit halen om in elk geval weer even te kunnen eten.

Saamhorigheidsspreuk met geschiedenis
De boodschap Chi può metta, chi non può prenda is overigens niet nieuw. We zagen deze woorden eerder al in de Gesù Nuovo, de enorme kerk met strenge façade tegenover de kloostertuin van de Santa Chiara.

In de kerk is een klein museum gevestigd, waar je talloze ex voto’s kunt zien: kleine, vaak zilverkleurige voorwerpen die hier worden opgehangen als dank voor het verhoren van een gebed. Mensen die zijn genezen van een hartaandoening, hangen bijvoorbeeld een zilveren hart op, maar de ex voti zijn er in alle soorten en maten.

Je ziet er extra veel omdat Giuseppe Moscati in deze kerk wordt vereerd. Moscati was een Napolitaanse arts die zich vooral wijdde aan de zorg voor de armen. Hij zou de woorden Chi può metta, chi non può prenda regelmatig hebben uitgesproken.

En dat niet alleen… In de kleine studio waar Moscati zijn patiënten zag, aan de Via Cisterna dell’Olio, stond vlak bij de deur altijd Moscati’s omgekeerde hoed met eenzelfde opschrift als op de panaro. Wie het kon missen, liet hier wat geld achter, dat gebruikt werd voor de zorg voor minderbedeelden.

In de Gesù Nuovo vind je in de tweede kapel aan de rechterzijde een standbeeld van Moscati. Aan zijn voeten staat nog altijd een mandje met het opschrift Chi ha, metta. Chi non ha, prenda.

Veel gelovigen gooien wat muntjes in het mandje. Daarna raken ze Moscati’s rechterhand aan, want dat zou geluk en gezondheid brengen. We hebben dat in oktober nog gedaan, dus hopelijk werkt Moscati’s handdruk lange tijd door…

Solidariteit in Salerno
Overigens wordt ook op andere plekken voedsel uitgedeeld. Felicia van SalernoTravel stuurde ons deze foto van Salerno Notizie, waarop je een provisorisch marktkraampje ziet met voedsel voor de mensen die zich nu geen boodschappen kunnen veroorloven. Een prachtige plek, zo naast het altaartje voor de heilige Rita, in de wijk San Giovanniello!

foto: Salerno Notizie

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Annelies Lankhuizen - Penning

    Wat inventief! En in deze tijd zeker ook een mooie oplossing voor het geven van een donatie aan een ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *