Nu we even niet kunnen reizen, zijn er gelukkig nog wél een aantal mogelijkheden om toch een beetje het gevoel te hebben er even uit te zijn geweest. Zo neemt Inge je mee op een digitale stedentrip naar Milaan. Geniet ervan en laat je inspireren voor een volgend bezoek!
Een virtueel bezoek aan musea in Milaan
Inge: ‘Google Arts & Culture is een initiatief van de bekende zoekmachine. Voor het project zijn er in meer dan tweeduizend musea en archieven, verspreid over de hele wereld, hoge resolutie afbeeldingen gemaakt. Deze zijn net als de virtuele tours door de verschillende musea gratis online toegankelijk.
Het project is een ideale mogelijkheid om musea vanuit je luie stoel te bekijken. In Milaan kun je je bijvoorbeeld verdiepen in het Castello Sforzesco, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.
Ook kun je een bezoek brengen aan het Casa Museo Bagatti Valsecchi. Een paar maanden geleden schreef ik dit artikel over deze museumwoning in het hart van het Quadrilatero della Moda. Mocht je nog niet de gelegenheid gehad hebben dit museum te bezoeken, neem dan via deze link online een kijkje en verwonder je over de pracht en praal van de verschillende ruimtes.
Mocht je meer van moderne kunst houden, dan is een virtueel bezoek aan de Pirelli Hangar Bicocca een must. Het museum ligt in het noorden van de stad, in de wijk Bicocca. Tot zo’n twintig jaar geleden was Pirelli, de fabrikant van autobanden, de grootste werkgever in Milaan en omgeving.
Inmiddels is een groot deel van de voormalige fabrieken gesloopt. De Pirelli Hangar Bicocca staat echter nog overeind en is na een grondige renovatie ingericht als museum voor moderne kunst. De meeste werken die worden tentoongesteld, zijn speciaal voor deze locatie gemaakt en alle tentoonstellingen zijn vrij toegankelijk.
Via Google Arts & Culture kun je hier via deze link onder andere de indrukwekkende permanente tentoonstelling van Anselm Kiefer bekijken. Wie in deze periode naar Milaan had willen komen maar de stedentrip heeft moeten afblazen, kan virtueel door de huidige tentoonstelling van Cerith Wyn Evans wandelen.
Ook op de Facebookpagina van Pirelli Hangar Bicocca worden dagelijks posts gedeeld met achtergrondinformatie over bepaalde kunstwerken of tentoonstellingen, maar ook met suggesties voor culturele activiteiten met kinderen.
Google Arts & Culture biedt sowieso veel verdieping. Ook als je al eens in Milaan bent geweest, maar graag meer wilt weten over bepaalde dingen in de stad, is het een aanrader. Je kunt natuurlijk ook alvast inspiratie opdoen voor een reis naar andere steden in Italië of daarbuiten. Ik kan me er in elk geval uren in verliezen, heerlijk!
De Pinacoteca di Brera in pixels
De website van de Pinacoteca di Brera zag er na de komst van de Britse directeur James Bradburne al direct wat gelikter uit. Dankzij hem is een groot deel van de collectie ook digitaal beschikbaar gesteld, met circa zevenhonderd werken die online zijn te zien.
Zo is er de sectie I capolavori di Brera waarin de belangrijkste werken van het museum worden tentoongesteld. Je vindt hier een beschrijving van het werk en van de maker, maar ook informatie over de periode waarin het werk werd gemaakt, de materialen en technieken.
Il bacio | Francesco Hayez
Speciaal vanwege deze ongeplande sluiting van het museum wordt er via de website en de Facebookpagina dagelijks een bericht gedeeld, waarin medewerkers van het museum een toelichting geven op een van de meesterwerken. Eens per week leest museumdirecteur James Bradburne ook voor uit een kinderboek uit de bibliotheek van de Pinacoteca.
Foto’s van het Milaan van toen en het Milaan van nu
Het Museo Fotografia Contemporaria (museum voor hedendaagse fotografie) heeft besloten om een aantal tentoonstellingen die eerder te zien waren nu ook online beschikbaar te zetten.
Wie geïnteresseerd is in unieke beelden van Milaan, kan door de foto’s van de tentoonstelling ‘Ieri, oggi, Milano’ bladeren. De tentoonstelling bevat 170 foto’s van zowel Italiaanse als buitenlandse fotografen, allemaal genomen tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en 2015, het jaar waarin de oorspronkelijke tentoonstelling plaatsvond.
Je bewondert zowel foto’s van bekende bezienswaardigheden in Milaan, zoals het Teatro alla Scala, als portretten van bekende Milanezen en reportages van Milaan aan het einde van de jaren zeventig. Het is een heerlijke manier over even weg te dromen én een goede aanleiding om je eigen foto’s van Milaan weer eens ter hand te nemen…
Milaan, 2008 | Gabriele Basilico | Fondo Raccolta antologica
Fondazione Museo di Fotografia Contemporanea
Een culturele Decamerone met dank aan Triennale
Onder de noemer Decameron organiseert de Triennale elke dag om 17.00 uur een live-streaming via Facebook en Instagram. Het concept is geïnspireerd op de Decamerone van Giovanni Boccaccio, over een groep van jonge mensen die buiten Florence verbleef tijdens de pestepidemie van 1348. Ieder moet op zijn beurt iets vertellen om zo de tijd door te komen.
Tijdens deze lockdown komen onder andere architecten, muzikanten en journalisten online aan het woord om een persoonlijk verhaal te delen met het publiek. De resultaten hiervan zijn ook terug te zien op het IGTV-kanaal van de Triennale.’
Azione 2020 | Goldschmied & Chiari | foto: Gianluca di Ioia
Geniet van deze digitale bezoekjes aan Milaan!