Inge woont en werkt in Milaan, vanwaar ze ons elke maand laat meegenieten. Dit keer zet ze een typisch Nederlands fenomeen in het zonnetje dat nu ook in Milaan navolging krijgt: fietsen!
Inge: ‘Steeds vaker krijg ik het verzoek om een fietstour door Milaan te regelen. En hoe raar het ook mag klinken uit de mond van een Nederlandse die als eerste prioriteit na haar verhuizing naar Milaan het kopen van een fiets had, ik raadde dit meestal af.
Hoewel de fiets mijn belangrijkste vervoersmiddel is en ik mijn due ruote dagelijks zonder al te veel problemen gebruik, zou ik het niet zo snel doen met een groep die de stad niet kent. Het verkeer is wat chaotischer dan in Nederland, de tramrails verraderlijk en de Milanese Pavè net zo heftig als de Vlaamse kasseien.
Maar gelukkig neem het fietsgebruik in Milaan toe. Het eerste bikesharing-project, Bikemi, met gedeelde fietsen, werd gelanceerd in aanloop naar Expo 2015. Inmiddels zijn er bijna zesduizend fietsen beschikbaar, waarvan duizend met trapondersteuning.
Het is een traditioneel systeem waarbij je de fiets met een pas of code uit een speciale Bikemi-parkeerplaats haalt en na afloop weer in een Bikemi-stalling terugzet. Dit betekent dat je bijna nooit voor de deur van je bestemming kan parkeren (persoonlijk vind ik dat juist een van de grote voordelen van de fiets) en dat je je alleen kunt bewegen in zones waar ook stallingen zijn. En helaas zijn de stallingen niet in de hele stad te vinden.
Sinds deze zomer zijn er twee nieuwe aanbieders die qua systeem veel meer lijken of de beschikbare carsharings. Met behulp van een app zoek je naar de dichtstbijzijnde fiets, die je vervolgens met diezelfde app ook van het slot haalt. Eenmaal aangekomen op je bestemming, parkeer je de fiets en zet je hem weer met de app op slot. Supermakkelijk!
Beide systemen hebben voor- en nadelen. Bikemi is minder verspreid over de stad, maar heeft wel fietsen met relatief grote wielen en versnellingen – plus de optie om een fiets met trapondersteuning te nemen. Dat laatste is vooral prettig als je langere afstanden moet afleggen of als het erg warm is: de fietsen zijn namelijk relatief zwaar.
Mobike en Ofo, de nieuwe aanbieders, hebben hippe fietsen en een goedkopere service, maar zijn minder comfortabel. Het voordeel is wel dat ze dag en nacht bruikbaar zijn (Bikemi alleen tussen zeven uur ’s ochtends en één uur ‘s nachts) en dus ook een perfect alternatief voor als je het laat wilt maken.
Nu het gebruik van de fiets steeds populairder wordt, niet alleen onder de Milanezen maar ook onder toeristen en zakenlieden die in de stad verblijven, zijn er ook steeds meer fiets gerelateerde bars, waarvan een aantal zeker een fietstochtje waard is.
De eerste en voor mij bekendste is Upcycle Bike Café, dicht bij de Politecnico di Milano in de wijk Città Studi. Deze bar is onderdeel van de co-working Avanzi en geliefd sinds dag één. Het fietsconcept is hier helemaal doorgevoerd, met Belgisch bier van de tap, gerechten uit Noord-Europa, wisselende tentoonstellingen van prachtige (race)fietsen en bijeenkomsten voor en over liefhebbers van le due ruote. Als je net een fietstochtje achter de rug heb, trakteer je jezelf hier op een lekker gebakje.
Als je het toch niet aandurft om te gaan fietsen in Milaan, maar wel van (Italiaanse) fietsen houdt, ga dan naar Bianchi Café & Cycles. Dit beroemde mintgroene fietsmerk opende een aantal jaar geleden een winkel op loopafstand van de Duomo, waar je niet alleen kunt watertanden bij de prachtige fietsen die er staan, maar ook bij al het lekkers dat in de bar te verkrijgen is: van ontbijt tot en met aperitivo.
Mocht je zin hebben gekregen in een rondje Milaan (ik beloof je, San Remo zal niet in zicht komen), neem dan gerust contact met mij op voor een fijne fietstour door de stad. Ideaal in het voor- en najaar!’
Hallo Inge.
Kun je ook ergens in Milaan 2e hands fietsen kopen.
Mijn zoon gaat daar 9 weken op stage en da zou een fiets handig zijn
Dat kan zeker, Theo, je kunt het beste even kijken waar hij straks gaat wonen en dan via Google (vendita biciclette usate) zoeken naar een adresje in de buurt. Dan hoeft hij niet de halve stad door om een tweedehands fiets te kopen, want die zijn niet zo zeldzaam als het misschien lijkt vanuit Nederland.