Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giro d’Italia – puzzelparcours dwars door Italië

Ciao! Klaar voor een afwisselende reis door Italië, van gouden Siciliaanse tempels tot groene wijngaarden in de processostreek, van de authentieke grotwoningen in Matera tot luxe hotelkamers in Milaan?

Zonder zware bagage, verhitte wangen of zere voeten geniet je van de route die de Giro d’Italia dit jaar bestrijkt, zonder dat je je in het zweet hoeft te trappen. Het enige dat je nodig hebt, is een potlood (met gum) of een pen, een luie stoel en wellicht een sterke espresso…

In dit puzzelboekje volg je het spoor van de renners van de Giro, met een Siciliaanse start. Je ontdekt al speurend een bijzondere plek in Palermo, zet de tempels bij Agrigento op de foto en husselt een aantal Siciliaanse specialiteiten door elkaar.

Eenmaal op het vasteland wandel je door Matera, fiets je door Puglia, strijk je neer op het strand van Rimini voor kleurrijke zoekplaatjes en vecht je een aantal zeeslagen uit in Cesenatico. In plaats van een tijdrit maak je een Giro di sudoku, waarna je in de proseccowijngaarden duikt om je hersens verder te kraken en bruggen bouwt in Bassano del Grappa.

Na een quiz over de Giro (met ook wat Nederlandse namen) eindigt je puzzeltocht in Milaan, waar je luxe hotelkamers moet zien te verhuren voor je de finish mag aantikken.

Je kunt dit kleurrijke papieren puzzelboekje via deze link bestellen (80 pagina’s op A5- formaat) voor € 9,95 (excl. verzendkosten).

Wil je liever een pdf om zelf thuis uit te printen? Dat kan ook; via deze link bestel je voor € 6,95 een pdf van het puzzelboekje, die je kunt printen op A4-formaat.

Een aantal hints en alle oplossingen vind je online. In de e-mail waarmee we je bestelling hebben bevestigd, vind je een downloadlink voor een pdf met daarin de oplossingen van alle puzzels en hier en daar een extra hint.

Welke puzzels vind je in dit puzzelboekje?
Al speurend naar woorden wandel je door Palermo en Matera om het ontbrekende woord te vinden. Ook in Catania en Pinzolo moet er worden gespeurd, om met een frisse blik de juiste plaatsnamen te ontwaren.

Matera is samen met Cesenatico ook het decor van een Zoek de verschillen-puzzel, waarvan we er dit keer ook één hebben met een peloton renners met minieme onderlinge verschillen.

Fans van logische puzzels kunnen hun hart ophalen in Agrigento en in de proseccostreek, met puzzels waarbij je respectievelijk fotocamera’s moet koppelen aan tempels en proseccoglazen aan flessen bubbels. In Cesenatico stoppen we voor een reeks zeeslagen; in Rimini voor pictoku’s (sudoku’s met plaatjes) en zoekplaatjes, in Cesenatico om bruggen te bouwen en in Milaan om kamers te verhuren.

Voor de echte sudokuliefhebbers is er een Giro di sudoku, waarbij je desgewenst ook je tijd kunt meten, net als de renners tijdens een tijdrit.

Verder is er een Giro d’Italia Quiz (waarbij je ook wat Nederlandse namen tegenkomt) die je natuurlijk ook in groepsverband kunt doen. De letters helpen je op weg om bij eventuele lacunes toch de weg naar de oplossing te vinden.

Husselen met letters doe je in de Siciliaanse keuken én in Puglia, met typisch Siciliaanse specialiteiten en Pugliese plaatsnamen waarbij je anagrammen moet omzetten naar de juiste woorden. Ook bij de grote invulpuzzel met veel plaatsnamen uit de Giro moet er hier en daar wat gehusseld worden.

Smaakt dat naar meer? Bestel dan dit unieke puzzelboekje en volg de Giro op de voet!

Bestel dit puzzelboekje

Bestel de pdf om zelf te printen

Veel puzzelplezier, in bocca al lupo!

P.S. De mooie foto op de cover van dit puzzelboekje is van de hand van Laura Vlaanderen, die deze tussen de trulli verstopte Fiat Cinquecento prachtig vastlegde in Alberobello (Puglia). Grazie Laura, voor dit bellissimo plaatje!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. beste,
  mijn felecitaties voor jullie website. geweldig mooie foto’s, en een hele wereld die telkens open gaat als je doorklikt op meer informatie. je waant je zelf op vakantie.
  ‘k zoek wel nog naar meer Italiaanse tekst. misschien heb ik nog niet heel jullie website doorgrond. er is ook zoveel. heel tof! ik zal nog lang aangemeld blijven.

  ieen leerrijke website vind ik de website https://www.italianoautomatico.com/
  met vriendelijke groeten, Sabine

 2. Grazie Sabine! Er staan een paar artikelen in het Italiaans online, maar de voertaal is Nederlands, om zoveel mogelijk mensen mee te laten genieten van al het moois in Italië…

 3. Hallo, is dit puzzelboekje ook een aanrader voor een kind van 10? Mijn kind wil steeds meer leren over Italie en dit leek mee een leuk manier maar ik vraag me af of de puzzels te moeilijk voor deze leeftijd zijn.

 4. Ciao Arianna.
  de meeste puzzels vielen bij een jonge lezer van 9 al goed in de smaak, dus ik denk dat ook jouw kind een groot deel zou moeten kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *