Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Strada del Ponale – prachtige uitzichten op het Gardameer

Het noorden van het Gardameer heeft een majestueuze uitstraling. Zoals de bergen statig omhoog torenen vanuit de zomerse bedrijvigheid op het meer, zo betoverend is het om vanuit de hoogte de ogenschijnlijke kalmte van het meer te bewonderen. Dat is precies wat we in deze blog doen: we nemen jullie vanaf het meer mee de hoogte in, langs de Strada del Ponale, op zoek naar panoramische vergezichten.

We starten in Riva del Garda, in het uiterste noorden van Lago di Garda. Dit stukje Italië behoort tot de regio Trentino-Alto Adige, wat gelijk staat aan indrukwekkende bergketens. Dat is dan ook precies waarmee Riva del Garda omringd is.

Vanuit de haven van Riva lopen we richting de westzijde van het meer, waar de entree tot de Strada del Ponale niet te missen is. Dit pad wordt intensief gebruikt door zowel mountainbikers als wandelaars.

Het Gardameer werd door Goethe in zijn Italienische Reise de hemel ingeprezen. Sinds deze lofzang heeft het meer een enorme aantrekkingskracht op Duitse intellectuelen, schrijvers, kunstenaars, dichters en filosofen gehad, op zoek naar rust en nieuwe inspiratie. Dat vonden ze vanaf 1851 ook langs de Strada del Ponale, die nu wordt beschouwd als een van de mooiste en panoramische routes langs het Gardameer.

Onderweg worden we dan ook getrakteerd op de meest spectaculaire uitzichten op het Gardameer. Maar er is meer te beleven; ook op historisch vlak kent dit pad enkele bezienswaardigheden, zoals de Tagliata del Ponale – een militair fort dat tussen 1904 en 1918 uit de rotsen werd gehakt.

Het werd gebouwd om de Strada del Ponale, het Gardameer en het Sperone-aquaduct te beschermen. Het wordt beschouwd als een van de meest gedurfde werken van militaire architectuur langs de Oostenrijks-Hongaarse verdedigingslinie.

De Ponale-vallei wordt gekarakteriseerd door een mediterraan microklimaat. Dit specifieke klimaat stimuleert de groei van bijvoorbeeld olijfbomen en steeneiken, terwijl je langs het tweede deel van het pad planten en bomen vindt die je ook in de bergen tegenkomt, zoals dennenbomen en sparren.

De Strada del Ponale is goed toegankelijk voor zowel wandelaars als fietsers. De gehele route naar Valle di Ledro is zo’n tien kilometer (enkele reis, maar je kunt na een wandeling de bus terug nemen).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *