Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Stap in voor een boottocht langs het schiereiland Sirmione

Sirmione-Boats-Dreamer-Gardameer (3)

De Vlaamse An Beirens van Garda Slow & More woont al zestien jaar in de groene heuvels ten zuiden van het Gardameer. Vorig jaar schreef An samen met ons de Ciao tutti Special Garda Slow & More en nog altijd is ze op zoek naar nieuwe tips rondom het meer. Onlangs nam ze deel aan een Food & Wine Experience Tour, georganiseerd door Brescia Tourism, waarbij ze mocht proeven van lokale delicatessen rondom het Gardameer.

Naast een proeverij van wijn, olijfolie, kaas en andere delicatessen werd ook het gebied verkend waar deze culinaire producten ontstaan. Aan het Gardameer betekent dat aan boord stappen voor een boottocht over het meer!

Sirmione-Boats-Dreamer-Gardameer (2)

An stapt in Padenghe del Garda aan boord van de Dreamer, voor een excursie met Sirmione Boats, waarbij niet alleen het landschap en de cultuur aan bod komen, maar ook de invloeden van het meer – met zijn mediterrane klimaat en omliggende bergen – op de smakelijke streekproducten.

An: ‘De boot schuimde de eerste mijlen over het water en bracht ons in volle vaart naar Sirmione. Mijn haren wapperden in de wind, mijn blik stond op oneindig terwijl ik volop genoot van de prachtige panorama’s en de vele schakeringen blauw die het meer aanneemt. Waar kun je nu beter zijn op een warme zomerdag dan op het water, dromend van een frisse duik?

Sirmione-Boats-Dreamer-Gardameer (1) Sirmione-Boats-Dreamer-Gardameer (5)Sirmione-Boats-Dreamer-Gardameer (4)

Al bij het naderen van het schiereiland Sirmione zie ik de imponerende Rocca Scaligera, een waar sprookjeskasteel en een van de best bewaarde burchten van Noord-Italië. De boottocht voert ons verder rond het historische en breedste gedeelte van Sirmione.

Rocca-Scaligera-Sirmione-Gardameer (1) Rocca-Scaligera-Sirmione-Gardameer (1a)Rocca-Scaligera-Sirmione-Gardameer (2)
We varen langs de Terme di Sirmione, een thermencomplex waar je je heerlijk kunt onderdompelen in alle wellnessfaciliteiten, met prachtig uitzicht op het meer.

Terme-Sirmione-Gardameer-thermen

Helemaal aan het uiteinde van de landtong kijk ik omhoog naar de Grotte di Catullo. Dit zijn geen grotten, zoals de naam wellicht doet vermoeden, maar de ruïnes van een enorme Romeinse villa, die is vernoemd naar de dichter Catullus. Deze Catullus was een eeuw voordat de villa gebouwd werd een belangrijke bewoner van Sirmione en dankzij de naam van de villa leeft zijn roem nog altijd voort. Catullus schreef al: ‘Sirmione is de parel van de schiereilanden en de eilanden’ en dat kan ik alleen maar bevestigen.

Grotte-di-Catullo-Sirmione-Gardameer (2) Grotte-di-Catullo-Sirmione-Gardameer (3)

Zeker als ik de volgende stop zie, onder de Grotte di Catullo: Jamaica Beach, een van de allermooiste strandjes van het Gardameer. Het kleurenpalet van het water, van diep en intens blauw tot turquoise en kristalhelder blauw, creëert tropische atmosferen. Het strandje is alleen te bereiken via het water, te voet of, zoals wij doen, per boot.

Jamaica-Beach-Gardameer-strand (4)

Iets verderop stoppen we op de plek waar de Boiola-bron ontspringt. Op het wateroppervlak drijven de bubbels van het warme zwavelwater. In de verte staat een grote, warmgeel gekleurde villa. Deze zonnige villa is Villa Callas, waar Maria Callas en haar Italiaanse man Giovanni Battista Meneghini vaak verbleven.

Tijdens het laatste stukje van de boottocht bewonder ik de hoektoren, de gekanteelde muren en de kleine binnenhaven van het kasteel. De boot kan nét onder de ophaalbruggen door, dus ik moet wel even goed bukken voor ik nog een paar mooie foto’s kan maken…’

Sirmione-Boats-Dreamer-Gardameer (6a)

Stap aan boord bij Sirmione Boats
Deze klassieke rondvaart van Sirmione Boats begint gewoonlijk aan het haventje, op Piazzale Porto Castello naast het kasteel. Ben je een romantische ziel, ga dan voor de rondvaart bij zonsondergang, inclusief een fles prosecco om een toost uit te brengen op het Gardameer. Heb je meer tijd ? Boek dan een boottocht naar Isola del Garda, het grootste eiland in het Gardameer, of naar Punta San Vigilio, een idyllisch haventje bij het stadje Garda. Geef je liever een persoonlijke toets aan je uitstapje dan zorgt Sirmione Boats ook graag voor een boottocht op maat.

Sirmione-Boats-Dreamer-Gardameer (6)

Vaar je liever zelf ? Dan kun je bij Sirmione Boats ook een boot huren. De moderne boten bieden plaats aan maximaal zeven personen, zijn volledig uitgerust en gemakkelijk bestuurbaar. Een vaarbewijs is niet vereist.

Speciaal voor de lezers van Ciao tutti geeft Sirmione Boats 10% korting op zowel de boottochten (per boot geldt wel een minimum van vijf personen) als op de bootverhuur. Gebruik ter plekke of bij boeking via de website de kortingscode S.B04TS (geldig tot en met 31 augustus 2016).

Rocca-Scaligera-Sirmione-Gardameer (5)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Beste Saskia,

    Wij plannen voor de maand september met ons reisgezelschap ‘de Kompenie’ ( 50 personen, 65 +) een groepsreis per touringcar naar Trentino. Wij overwegen hierbij een boottochtje op het Gardameer op te nemen, bij voorkeur van Bardolino of Garda naar Sirmione. Kunnen wij dat bij jullie boeken ? Zoja, dan hadden wij graag een indicatie van de kosten en eventuele extra faciliteiten .

    Met vriendelijke groeten,

    Theo Savelkoul
    Roermond

  2. Ciao Theo, dat wordt een mooie reis! Bij ons kun je echter niets boeken, wij schrijven over onze eigen ervaringen in Italië en delen die tips, maar we zijn geen reisbureau. Je kunt een offerte aanvragen bij Sirmione Boats, met wie An en ik op pad waren, en die ook in de blog vermeld staan > http://www.sirmioneboats.it/en/ Mocht je graag Nederlandse begeleiding ter plekke hebben, dan kan ik wel je vraag doorspelen aan An. Zij woont in de buurt van het Gardameer en werkt deels als reisbegeleidster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *