Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Dé 10 Italiaanse bestemmingen voor 2018

Niets heerlijkers dan plannen maken voor een vakantie in Italië, van een bruisende stedentrip tot een ontspannen verblijf in de overweldigende natuur die in de laars nog te vinden is. We hopen dat jullie in 2018 weer prachtige nieuwe plekken mogen ontdekken in la bella Italia.

Uiteraard blijven wij elke dag een dosis Italiaanse inspiratie delen, maar vandaag delen we alvast tien bestemmingen die voor 2018 hoog op ons wensenlijstje staan – voor een weekendje weg, een stedentrip of een lekker lange vakantie.

Palermo – Culturele Hoofdstad 2018
Palermo is de Italiaanse Culturele Hoofdstad van 2018. Reden te meer om de stad met een bezoek te vereren. Saskia en Carola waren er in oktober om lekker veel leesvoer en foto’s voor deze kleurrijke stad te verzamelen, voor een nieuwe Special die half januari zal verschijnen. Tickets kun je dus alvast boeken, amunì (andiamo)!

Napels – pizza napoletana als cultureel erfgoed
Nu de pizza napoletana begin december is uitgeroepen tot werelderfgoed en een plekje heeft weten te bemachtigen op de Werelderfgoedlijst Unesco, hebben we een extra reden om terug te keren Napels, waar onze liefde voor Italië altijd in een stroomversnelling komt.

Naast de pizza doen we ons te goed aan die heerlijke sfeer in de straten van Napels, aan sfogliatelle en sterke espresso’s, aan kleurrijke Maria-altaartjes, stille kloostergangen en levendige markten.

Parma – compacte pracht en praal
Afgelopen november was Saskia 24 uur in Parma. Veel te kort voor alle pracht en praal die er in deze stad te vinden is, veel te kort om te proeven van al dat lekkers waar de stad beroemd om is. In het voorjaar gaat ze dus terug naar B&B Al Battistero d’Oro, om de stad uitgebreid te verkennen en er voor jullie een mooie stadswandeling uit te stippelen.

Bologna – de lekkerste stad van Italië
Bologna blijft een paradijs voor lekkerbekken. Je kunt hier de hele dag tussen verleidelijk uitgestalde delicatessen struinen – om vervolgens al die calorieën te verbranden tijdens een wandeling naar de Basilica di San Luca.

Sinds november is de stad een culinaire attractie rijker: FICO, het themapark van Eataly. We zijn erg benieuwd (en ook een beetje sceptisch) of dit een aanrader is, dus we gaan er in maart een kijkje nemen.

Padova – de grootste verrassing van afgelopen jaar
In juni dwaalden we een lang weekend rond in Padova, verrast door de veelzijdigheid van deze universiteitsstad én door de heerlijke sfeer die er te vinden is. Tel daarbij op dat je na een dag slenteren voor een paar euro een aperitivo kunt drinken op een van de terrassen op de drie grote pleinen en je hebt ons hart. Dit jaar gaan we deze grote verrassing van afgelopen jaar zeker verder ontdekken!

Mugello – het vergeten stukje Toscane
Hoewel Toscane misschien wel de meest bezochte regio van heel Italië is, zijn er ook hier – tussen de platgetreden paden die leiden langs cipressen, stadjes vol torens, koepels en pleinen – nog steeds verborgen pareltjes te vinden. De Mugello bijvoorbeeld, de streek nét ten noorden van Florence, waar we jullie komend jaar geregeld mee naartoe nemen voor authentiek dorpjes en heel veel groen!

Toscane – in het spoor van de Etrusken
Ook niet zo bekend is de erfenis die de Etrusken in Toscane hebben achtergelaten. Van Arezzo tot Grosseto, van Cortona tot Volterra – in een groot deel van Toscane zijn er indrukwekkende schatten te vinden van de verfijnde Etruskische cultuur.

Van prachtige beelden tot ingenieus gebouwde grafheuvels, van fijn bewerkte sieraden tot thermen – we hopen de Etruskische erfenis een beetje af te stoffen en te laten zien dat dit volk misschien nog wel slimmer was dan de Romeinen!

Bosa – het kleurrijkste stukje Sardinië
Naast Sicilië mag ook Sardinië niet ontbreken op je wensenlijstje. Het is een heerlijk eiland voor wie van mooie stranden houdt, maar ook op culinair en cultureel vlak valt er veel te ontdekken. Een van onze favoriete stadjes op Sardinië is Bosa, met dank aan haar kleurrijke huisjes, de gezellige markt en de fijne ontspannen sfeer die in de straten hangt. Hier ben je meteen lekker weg!

Favignana & Marettimo – eiland hoppen in de Middellandse Zee
Afgelopen zomer zeilden we een week lang rond de Eolische Eilanden, volgens Lonely Planet een van de tien bestemmingen voor 2018. Nu zijn wij ook verliefd op deze bijzondere eilandengroep net ten noorden van Sicilië, maar komend jaar gaan we eiland hoppen aan de andere kant van het eiland, aan de westkust, waar Favignana, Levanzo en Marettimo in de Middellandse Zee oprijzen.

Saskia en Merle fietsten al op Favignana, maar we zagen het eiland nog niet vanaf de zee – en ook Levanzo en Marettimo willen we graag aan een nader onderzoek onderwerpen.

Piemonte – proeven van bijzondere wijnen
Dit jaar toerden we dagen door de Chianti om voor jullie een mooie wijnroute samen te stellen (geen straf hoor, verre van zelfs). Dit jaar willen we ook zo’n route uitstippelen in Piemonte, met natuurlijk een bezoek aan Barolo, maar met ook onbekendere wijnhuizen en pareltjes die een kleine omweg waard zijn.

Naast deze tien bestemmingen maken we in 2018 hopelijk nog veel meer reizen in Italië. Gelukkig is nog niet elke reis uitgestippeld, zodat we een deel van de agenda vrij hebben voor last minute verrassingen. Het mooiste van Italië is dat die ongeplande bestemmingen vaak heerlijke ervaringen opleveren, zoals we dit jaar in Padova en Parma mochten ervaren. Op een reislustig 2018!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *