Home » Reizen door Italië » Campanië » De smaakvolle stropdassen van Maurizio Marinella in Napels
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

De smaakvolle stropdassen van Maurizio Marinella in Napels

Helaas voor mijn broers krijgen ze als kerstcadeau geen stropdas met goud en zeekoraal, hoeveel geluk zo’n das ook mag brengen. Gelukkig zijn er in Napels ook genoeg andere mooie dassen te vinden, vaak nog met de hand gemaakt.

Op het Piazza Vittoria bijvoorbeeld zit de wereldberoemde stropdassenmaker Maurizio Marinella, in een  piepklein winkeltje waar je gemakkelijk aan voorbij zou lopen. Hier verkopen ze stropdassen in alle soorten en kleuren, en voor wie dat nog niet genoeg is kunnen dassen zelfs op maat worden gemaakt.

Toen ik voor mijn broers een das kwam uitzoeken, was de eigenaar helaas niet aanwezig, maar op de website van Studio Italia vond ik het verslag van een interview dat Maarten Veeger begin 2009 met Maurizio Marinella heeft gehouden:

‘Mijn winkel gaat om zeven uur ’s morgens open’, vertelt dassenmaker Maurizio Marinella van achter de toonbank van zijn krappe winkel in het centrum van Napels.

‘Zo kunnen mijn klanten, veelal zakenmensen die om acht uur aan het werk zijn, voordat ze naar kantoor gaan bij mij langskomen. Nog even een nieuwe das kopen? Zo vroeg in de morgen parkeert u hier de auto voor de deur en verschijnt u perfect gekleed op kantoor.’

Ook de familie Marzullo heeft inmiddels veel faam opgebouwd in de wereld van de stropdassen. In het begin van de twintigste eeuw besloten de grootouders van de huidige eigenaar, Romino Marzullo, een bedrijfje in stropdassen te beginnen. Hoewel zij er aardig van konden rondkomen, kozen hun kinderen voor een andere carrière, waardoor de stropdassen van Marzullo steeds zeldzamer werden.

Gelukkig besloot Romino het bijna verloren familiebedrijf in 1992 opnieuw leven in te blazen. Hij bouwde een werkplaats, net iets ten zuiden van de stad Napels, en al gauw werden de eerste Marzullo-dassen weer in het Napolitaanse straatbeeld gesignaleerd.

         

Romino Marzullo moest al gauw meer personeel aannemen, zeker omdat de zijden stoffen die voor de dassen gebruikt worden in de buurt van Como worden gemaakt. Echte vakmannen zorgen daar voor de juiste bewerking van de stoffen, waardoor ze de exclusieve uitstraling krijgen die nodig zijn voor het vervaardigen van de stropdassen. Dit moet natuurlijk wel gecontroleerd worden, dus het imperium van Marzullo moest zich ook wel uitbreiden naar Como en vervolgens naar de rest van Italië.

De terugkeer van de Marzullo-das mocht ook in het buitenland op hernieuwde belangstelling rekenen. Voor de stropdassen van Marzullo hoef je dan ook niet naar Napels af te reizen. De website www.uomini.nl mag de 100% zijden stropdassen exclusief in Nederland verkopen. In een paar klikken haal je zo echt Italiaans maatwerk in huis voor onder de kerstboom of als last minute Sinterklaascadeau.

Marzullo biedt voor ieder wat wils: trendy bloemmotieven, hippe stippen en strakke lijnen, maar uiteraard ontbreken de klassiekers als effen rood en effen bruin niet. Alle dassen zijn met zorg geselecteerd en kunnen heel goed gecombineerd worden met de handgemaakte overhemden die je tevens op www.uomini.nl vindt. Een ideaal kerstcadeau voor de Nederlandse man, zodat hij in 2011 elke werkdag met een Italiaans tintje kan beginnen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *