Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Agriturismo – logeren bij de boer in Toscane

Steeds meer Italiëliefhebbers vragen ons om tips voor een agriturismo als vakantieadres. Ze willen ontspannen vakantie vieren, te midden van olijf- of wijngaarden, lekker ver weg van alle drukte.

Gelukkig is er in Italië een breed aanbod aan agriturismo’s, zodat we voor iedereen altijd wel een geschikte plek weten te vinden. Maar wat is een agriturismo nu eigenlijk precies?

Wat is een agriturismo?

Het woord agriturismo is een samentrekking van agricultura, landbouw, en turismo, toerisme. Logeren bij de boer dus!

Een agriturismo is in Italië in principe altijd een boerenbedrijf dat nog op volle toeren draait. Er wordt bijvoorbeeld wijn of olijfolie gemaakt op het landgoed – en vaak ook allebei – of er scharrelen kippen, konijnen, varkens of andere dieren rond. Soms vind je ook velden vol koren, klaprozen of zonnebloemen op het terrein.

Een deel van de boerderij, de stallen en/of andere gebouwen is gerestaureerd tot gastenverblijven die van alle gemakken zijn voorzien. Soms zijn er slechts enkele kamers, soms is er veel meer ruimte voor kamers en appartementen en soms kun je op het terrein ook je eigen tent opzetten.

Waarom vakantie vieren bij een agriturismo?

Er is geen betere manier om van het prachtige Italiaanse platteland te genieten dan tijdens een vakantie op een agriturismo. Vaak biedt een agriturismo namelijk ook eigen activiteiten aan, zoals rondleidingen door de omgeving, pasta- en andere workshops en wijnproeverijen.

Naast de wijn- en/of olijfboomgaard is er vaak ook een moestuin met kruidentuin, waar je als gast uit mag plukken en oogsten, of een fruitboomgaard. Ook de koks van het restaurant maken daar gebruik van, zodat de eigen oogst aan de basis ligt van het menu.

Op een agriturismo volg je ook het ritme van de seizoenen. In de vroege nazomer kun je bijvoorbeeld vaak helpen met druiven plukken, terwijl je in november de olijven mee uit de bomen mag harken.

Kinderen mogen natuurlijk ook een handje helpen, bijvoorbeeld bij het voeren en het verzorgen van de dieren of bij het plukken van heerlijk zomerfruit.

Waarom vind je in Toscane de meeste agriturismo’s?

Vooral in Toscane is een verblijf op een agriturismo populair. Alleen al in deze regio vind je honderden agriturismo’s, zowel bij populaire steden als Siena, San Gimignano en Volterra als bij eeuwenoude dorpjes.

MyItaly heeft een prachtige selectie met agriturismo’s voor je samengesteld. Als je in Toscane wil verblijven bij een agriturismo, is het de moeite waard om hun tips voor agriturismo in Toscane te bekijken.

Dit betekent niet dat agriturismo’s in de andere regio’s van Italië niet de moeite waard zijn. Ondanks dat Toscane dé regio van de agriturismo’s is, vind je ook in andere regio’s van Italië mooie boerenverblijven.

MyItaly biedt elders in Italië ook een prachtige selectie. Zoek in hun aanbod maar eens op agriturismo Comomeer, Puglia of Rome en kies de plek die jou het meeste aanspreekt.

Vakantie voor het hele gezin

Een verblijf bij een agriturismo staat garant voor een heerlijke vakantie voor het hele gezin. Er is volop ruimte om lekker te spelen en de aanwezige dieren worden meteen dikke vrienden.

Vaak is er ook een zwembad, voor het nodige watervertier. Voor kinderen een welkome afwisseling van de bezoekjes aan oude dorpjes, kastelen en andere bezienswaardigheden in de directe omgeving.

Ouders (en grootouders) vermaken zich aan de rand van het zwembad, met een glas van de op het landgoed geproduceerde wijn, en het vooruitzicht op een heerlijke avond vol lokale lekkernijen, aan tafel bij de eigenaren.

P.S. Houd er bij het boeken van je vakantie overigens wel rekening mee dat je bij de meeste agriturismo’s niet makkelijk komt zonder (huur)auto. Ze liggen prachtig, midden op het platteland, maar vaak te afgelegen voor het openbaar vervoer.

Een auto brengt je bovendien naar de mooiste plekjes in de omgeving, van authentieke dorpjes tot meren en thermaalbaden, van uitgestrekte natuurgebieden tot fijne stranden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *