Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pizzeria Fragranze – Francesco’s passie voor pizza

Passie is wat ons betreft een van de mooiste eigenschappen die een mens kan hebben. Dat sprankje in iemands ogen als hij over zijn passie vertelt is onbetaalbaar.

Ilona: ‘Passie voor een land, voor een wijn, voor auto’s, voor tuinieren, bakken, hardlopen… het maakt eigenlijk niet uit. Als je er vaak mee bezig bent en er vol passie over vertelt, hang ik aan je lippen en geniet ik van je verhalen. Zo heeft onze Italiaanse vriend Francesco zelfs mij enthousiast voor eten gemaakt.’

Francesco – pure passie voor alles wat met eten te maken heeft

Francesco’s pizza’s
John: ‘Francesco is eigenaar van pizzeria FràGranze in Orsogna, een dorpje bij ons in de buurt. Maar deze Italiaan is vooral één en al eten. Alles draait om het vinden van de juiste ingrediënten, bij de juiste leveranciers, om daarmee de lekkerste pizzabodems te bedekken.

Zijn pizzeria is nu bijna twee jaar open en hij is niet alleen ons en onze gasten opgevallen. Hij behoort namelijk nu al tot de beste pizzeria’s van heel Italië: Gambero Rosso bekroonde FràGranze met due spicchi, twee pizzapunten, in de nieuwste pizzagids.

Wie hier wil eten, mag gerust op tijd reserveren. Zes dagen per week is Pizzeria Fragranze tot het laatste tafeltje gevuld en vaak is er slechts een tafeltje vrij tot half negen, waarna je plaats moet maken voor de volgende lekkerbekken.’

la cucina, het kloppend hart van Pizzeria FràGranze
this is where the magic happens!
dinsdagavond, 20.45 uur
wederom een restaurant vol met tevreden gasten!

Het script voor succes
Francesco is door zijn grootouders op het platteland van Abruzzo grootgebracht en zijn levensverhaal zou een script van een televisiereclame kunnen zijn.

Francesco: ‘Zonnepanelen op het dak, een eigen moestuintje of met vrienden en familie een koe kopen die lekker buiten in de wei heeft gestaan. Zelfvoorzienend zijn lijkt de trend van nu. Terug naar de basis. Weten wat je eet.

Maar wat voor velen nu een way of life is, was vroeger de standaard. Zeker hier in Abruzzo. Alle groenten en fruit uit eigen tuin, kippetjes en geitjes, een varken en een koe en voldoende hout om de barre winter door te komen. Wat je zelf niet had, vroeg je aan een buurman en ruilde je bijvoorbeeld tegen een stuk geitenkaas.

Als je dit, zoals ik, al van jongs af aan meekrijgt, leg je onbewust een basis voor een passie voor alles wat met eten te maken heeft. En dat proef je meteen als je in mijn pizzeria aanschuift voor een authentieke pizza.’

Francesco’s familiealbum
Onderstaande foto’s komen uit Francesco’s familiealbum geven een klein kijkje in zijn jeugd:

Francesco, zijn nichtje en oma

Verschillende generaties wonen bij elkaar in onder één dak. Gezellig maar vooral handig. De oudste kinderen zorgen voor de kleintjes, de nonni kunnen makkelijk een oogje in het zeil houden en de ouders zorgen als dat nodig is op hun beurt voor de oudjes.

de oma en tante van Francesco zorgen voor het avondeten
deze oude leghennen gaan in de soep
de grootouders van Francesco zijn bezig met het maken van olijfolie

Passata! Tomaten en wat zout, that’s it! Dé basis voor een overheerlijke pastasaus. De tomaten worden geoogst door de dames, alle flessen worden gespoeld en ontsmet door de vader van Francesco om vervolgens vakkundig door de dames te worden gevuld.

uiteraard wordt er ook wijn gemaakt
Francesco (in zijn tienerjaren) samen met zijn vader aan het werk
nonna maakt dagelijks vers brood voor de hele familie

Ilona: ‘Francesco heeft al die kennis en vaardigheden met de paplepel ingegoten gekregen. Nu brengt hij alles wat hem geleerd is zorgvuldig in de praktijk, in zijn eigen pizzeria. Elke pizza is krakend vers en van topkwaliteit.

Ik noem het wel eens gekscherend pizzaporno: vijftig tinten grijs maar dan in de vorm van een pizza. Onovertroffen lekker en alleen het beste is goed genoeg. En dat terwijl zijn bereiding zo eenvoudig is, dat zelfs ik een pizzabodem kan maken… Kom dus zeker eens proeven – Francesco’s pizza is een goede reden voor een bezoek aan Abruzzo!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *