Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

La Festa della Repubblica – op 2 juni viert men feest in Italië

Op 2 juni viert men in Italië La Festa della Repubblica, het feest van de republiek. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt zelfs de hemel even groen-wit-rood.

Ter ere van deze nationale feestdag mogen wij trakteren op de Italiaanse vlag of op een tricolore feestpakket. Maar eerst vertellen we je meer over de achtergrond van de Italiaanse driekleur en de feestelijkheden tijdens La Festa della Repubblica.

Sinds het op 2 en 3 juni 1946 gehouden referendum waarin de Italiaanse bevolking de republiek verkoos boven de monarchie, is deze dag een officiële feestdag, die gevierd wordt met parades, vliegtuigshows en de Italiaanse driekleur.

Na 85 jaar een koninkrijk te zijn geweest, werd Italië – met 12.717.923 vóór en 10.719.284 stemmen tegen – een republiek. De leden van het koninklijk huis werden verbannen. Pas in 2002 mochten de mannelijke nakomelingen van het huis van Savoye de grens van Italië weer oversteken – daarvoor was zelfs een wijziging van de grondwet nodig.

Italiaanse driekleur
Op 2 juni wappert overal de nationale driekleur. De Italiaanse vlag, de tricolore, bestaat echter al veel langer dan de Italiaanse Republiek. Het driekleurige symbool wappert al sinds 7 januari 1797.

De geboortegrond van de vlag is Reggio Emilia, maar de kleuren zijn afkomstig uit Milaan. Het wapenschild van Milaan bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond. Samen met de groene kleur van de Milanese burgerwacht levert dit de vrolijke driekleur op.

Italianen die niet uit Milaan afkomstig zijn, geven echter een heel andere uitleg aan de drie kleuren. Zo zouden de drie kleuren staan voor geloof, hoop en liefde. Of voor hoop (groen), overtuiging (wit) en liefdadigheid (rood).

Weer anderen maken het nog poëtischer: groen zou symbool staan voor de vruchtbare Italiaanse heuvels, wit voor de besneeuwde bergtoppen en rood voor het bloed dat vergoten is bij het ontstaan van de Italiaanse Republiek. Wat de oorsprong ook is, feit is dat de Italiaanse driekleur vandaag de dag menig hart sneller doet kloppen…

Win een Italiaanse driekleur of tricolore feestpakket!
Namens Vlaggenclub.nl mogen we trakteren op de Italiaanse driekleur en op een Italiaans feestpakket. Deze webshop voor en door liefhebbers van vlaggen biedt het grootste assortiment vlaggen, van kleine bootvlaggetjes tot vlaggenlijnen en van statige luxe vlaggen tot deftige tafelvlaggen.

Mocht jouw gewenste vlag nog niet in het assortiment zijn opgenomen, dan maken ze hem voor je. Stuur gerust een berichtje naar hun vriendelijke klantenservice en de kans is groot dat je de volgende dag alsnog jouw vlag kunt bestellen.

In hun webshop vind je ook meerdere Italiaanse vlaggen plus een aantal vlaggen van de verschillende Italiaanse regio’s. Als lezer van Ciao tutti krijg je de gehele maand juni 10% korting op het hele assortiment. Gebruik hiervoor in hun webshop de code CiaoTutti (geldig tot en met 30 juni 2021).

Driekleur in de lucht
Le Frecce Tricolori, ‘de driekleurige pijlen’, is de bijnaam van de Pattuglia Acrobatica Nazionale (PAN), die elk jaar de Italiaanse driekleur in de Romeinse lucht schildert. Deze permanente groep, die deel uitmaakt van de militaire luchtmacht, bestaat uit tien vliegtuigen, waarvan negen altijd in formatie vliegen en één toestel geschikt is voor solovluchten. Hiermee is deze PAN het grootste militaire ‘acrobatenteam’ ter wereld.

Dit jaar maken ze vanwege het coronavirus een Giro d’Italia, een reis door heel Italië, met spectaculaire vluchten boven onder meer Milaan, Codogno, Turijn, Florence en Perugia. De grande finale is zoals altijd op 2 juni in Rome, waar het luchtruim dankzij hun spectaculaire show even groen-wit-rood kleurt. Viva l’Italia!

foto’s: Camillo Granchelli & Salvatore Micillo

Symbool van de republiek
Het embleem van de Italiaanse republiek is veel minder oud. Op 5 mei 1948 – na een creatief proces van maar liefst 24 maanden, waarbij circa vijfhonderd Italianen meer dan achthonderd ontwerpen indienden – werd gekozen voor dit symbool, ontworpen door de Romein Paolo Paschetto:

Italiaanse-republiek

‘Het lied van de Italianen’
Terwijl je overal de driekleur ziet wapperen, zul je vandaag ook regelmatig het Italiaanse volkslied horen, Il Canto degli Italiani, oftewel ‘het lied van de Italianen’, is de officiële naam van het Italiaanse volkslied. De Italianen zelf noemen hun volkslied ook wel Inno di Mameli, omdat het werd geschreven door Goffredo Mameli.

Toen Mameli het lied in 1847 schreef, heerste er in Italië een periode van grote onrust. Er woedden ontelbaar veel volksopstanden om de eenwording van Italië te realiseren – en net zoveel relletjes om de eenheid van de regio’s te behouden.

Die strijd vind je dan ook terug in de sfeer van het volkslied: veel strofes verwijzen naar de strijd van de inwoners van het land dat we nu als Italië kennen om van Italië een onafhankelijk land te maken. Gezamenlijk binden ze de strijd aan tegen de jarenlange buitenlandse bezetting. Het volkslied is een uiting van deze strijd – en er zijn dan ook maar weinig Italianen die het met droge ogen kunnen zingen.

Je vindt het Italiaanse volkslied – met vertaling en toelichting – in deze blog. Zo kun je vandaag – of je in Italië bent of niet – uit volle borst meezingen en de driekleur, al dan niet figuurlijk, laten wapperen!

De beste tips voor een vakantie in Italië!

246 reacties

 1. Oeps, vergeten…. pakket C indien mogelijk

 2. certo, de tricolore zou ik graag willen laten wapperen voor al onze amici in italia welke een heftige tijd hebben doorgemaakt en sommige nog steeds doormaken….als eer betoon aan hun geliefden zou hier de tricolore wapperen in de wind en in okt. meefaan naar bella umbria… A-B of C maakt hiervoor niet zoveel uit….ci vediamo a dopo la mia bella paese…..

 3. Debora Lippens

  Beste,

  de vlag moet wapperen voor mijn vriendin Anna die in Bergamo woont en onlangs haar papa verloren heeft.

  Graag pakket B.

  Bedankt.

  Debora

 4. Fokje Bakkernes

  Pakket A zodat ik mijn verjaardag in Italiaanse stijl kan vieren!

 5. Pakket A Voor mijn italiaanse man die begin vlgd jaar 50 jaar wordt zo kan ik een mooi italiaans feest geven.

 6. Hier zal de vlag in de wind wapperen voor onze lieve vrienden in Bucine, Toscana en voor onze geliefde Italië als teken van solidariteit en medeleven!

  Graag maak ik kans op pakket B.

 7. Wat een leuke actie,
  Ik zou deze prijs graag willen winnen aangezien het vieren van mijn verjaardag in ons geliefde Italië, net als de plannen van velen helaas niet door kon gaan. Met pakket a zou ik met een aantal lieve vrienden, mijn verjaardag alsnog te n nl willen vieren.
  En met een mooie Italiaanse wijn willen toasten op gezondheid, liefde en prachtige reizen , (en ik weet al waar naartoe )
  Lieve groet lilian

 8. Tja zn vlag zou leuk zijn bij mijn mooie Moto Guzzi.
  Daarbij zouden we voor onze 25 jaar huwelijk een maand in italie zitten. Helaas ging dat niet door maar gelukkig komen ze in italie weer langzaam boven de Covid crisis. Om de Italianen bij te staan lijkt me leuk om die vlag te hebben.

 9. Patricia Hermens

  Jaaa geweldig!! ik duim voor pakket A! Dat zou fantastisch zijn. Dan ga ik een Italiaans dagje met de leerlingen van mijn klas houden. Dat zullen ze ook erg leuk vinden!

 10. Netty Plasmans g/m Nichela

  Graag pakket A. Dit ontvang ik graag voor mijn Italiaanse man die dit jaar weliswaar al 50 jr in NL woont maar zijn regio in Italia nog een zeer warm hart toe draagt. Hopelijk kunnen we er weer snel heen zodat we onze vrienden weer kunnen ontmoeten die het de afgelopen maanden ook zwaar hebben gehad.

 11. Lieve Nackaerts

  Graag deelnemen aan wedstrijd voor pakket A.
  wij zijn zot van Italië en willen na de lockdown hier in Vlaanderen, tegen Leuven, een Italiaanse verbroedering organiseren om samen verder sterk te staan tegen corona. de leuke hebbedingetjes die u aanbiedt zouden het zaakje vrolijk ondersteunen

 12. Ruben Spreeuwers

  Ciao Saskia! Mijn zoontje en ik laten de vlag wapperen als ode aan ons favoriete vakantieland met al haar pracht en schoonheid. Jouw blog is Overigens elke keer weer een mooie inspriratiebron. Graag pakket A of C. Grazie mille

 13. Peggy Tollenaere

  Graag het pakket A zodat wij volgend schooljaar kunnen vieren dat we weer live Italiaanse les lunnen volgen.
  Nu door Corona hebben we al sinds 11 maart geen echte les meer.
  Kunnen we in de pauze onze verjaardagen niet meer vieren…
  We krijgen wel online les via ZOOM maar we missen de menselijke interactie.
  Groetjes van een italofiele
  Peggy

 14. Wij zullen de vlag laten wapperen voor alle onze kennissen van vakantieadressen in Italie. Veel families hebben wel iemand verloren door het Corona virus.
  Pakket C lijkt me geweldig

 15. Yolanda Dekker

  Graag het pakket A voor Michela en Pietro van hotel Regina in Montecatini Terme. Wij missen hun heel erg en zien er naar uit om ze, zo snel als mogelijk, weer in onze armen te kunnen sluiten.

 16. Pakket A voor alle Italianen en alle andere nationaliteiten die Italië een warm hart toedragen en voor.mijn verjaardag eind.juni en omdat ik dit jaar mijn geliefde land niet kan bezoeken…

 17. Fredy Scheffers

  We missen in deze barre tijden onze vrienden in Italië (Puglia) en het gezellig samenzijn….. een feestelijk pakketje met vlaggetjes is leuk voor op de achtergrond als we videobellen met elkaar

 18. Marja Polfliet- Koets

  Wij willen graag pakker A winnen wegens het Coronavirus durven we dit jaar niet naar ons geliefde Italië .
  Wij komen graag in onze geliefde B& B in Bergamo maar aangezien hier de brandhaard enorm was en mijn man hartpatiënt dus in de riscio groep valt blijven we dit jaar in Nederland .Dit pakket willen we daarom gebruiken om de Italiaanse sfeer naar ons huis te halen .
  En in gedachten zijn we dan bij de Elena (eigenaresse Vd B&b) en haar fam

 19. Nicole Schoenmakers

  Wij hangen de vlag uit voor nostri amici italiani! Die zich altijd maar zeker nu van hun beste kant laten zien.het was een heftige periode en we steken ze graag een hart onder de riem. Helaas gaat nu de reis naar Italië niet door dus kunnen we de verjaardag van onze zoon en mijn man niet vieren in ons geliefde Italië. On toch in de sfeer te komen hopen we op pakket A.

 20. Ik zou de vlag voor mijn man laten waaien die volgende week 46 jaar wordt. Ik maak graag kans op pakket A.

 21. Ludwig de block

  Ik zou graag de vlag laten wapperen, ter ondersteuning van alle Italianen die de afgelopen periode in een enorme angst gezeten hebben, de mensen die hun dierbaren hebben verloren en de mensen die nu nog in angst leven door al het leed wat ze hebben meegemaakt.
  Pakket A is natuurlijk alles-omvattend: je kan het gebruiken ter ondersteuning, maar ook tevens om feest te vieren, daarom ga ik liever voor pakket B vooral ter ondersteuning en dat mag heus gezien worden met een grote vlag!

 22. Josien Hillebrands

  B,voor mijn beste vriend die regelmatig op bezoek komt bij mij in Groningen! ♥

 23. Sien van Biessum

  B voor onze goede vrienden in Florence

 24. Johannes Henderikus

  B>>>Voor alle Italianen!

 25. de vlag wappert al jaren in onze tuin en dan genieten we elke dag van mooie herinneringen aan Bella Italia. Helaas durven wij het nog niet aan om naar Italie te gaan (beide een risico hebber) We hopen dus dat we het concert van Zucchero in 2021 wel kunnen meemaken, want wat een feest is dat iedere keer. Om dit feestje een klein beetje thuis te vieren, zetten we nu 26 september de dvd van D.O.C op en met pakket A maken we er dan toch nog een italiaanse happening van. Overigens is ons hart bij alle mensen met het corona virus, maar zeker bij het zwaar getroffen Italia!

 26. Sandra Heinebal

  Ik zou graag voor pakket A gaan! In augustus jarig en toen ik bijna 4 was de eerste keer naar ons geliefde Italië gegaan. Graag Italië nu in huis halen!

 27. Hallo, we willen graag de Italiaanse bevolking steunen en de vrienden die we daar hebben. Rond het garda meer. Daarom willen we graag A of B winnen. Mvg Michel

 28. Heel graag pakket A. Zou leuk zijn, dankjewel indien ……

 29. graag pakket C en ik zou hem dolgraag willen laten wapperen op mijn balkon om mijn medeleven en liefde van en voor Italië te laten zien!

 30. Auguri!! Het maakt me niet uit welk pakket ik win alles wat italiaans is omarm ik. Ik laat de Italiaanse vlag uiteraard wapperen voor alle Italianen die zwaar getroffen zijn door Corona. Zodat ik iedereen die ik ken in Trento kan laten weten dat ik het zo mis daar.

 31. Bart keijzer

  Ik kies voor B, voor het huis in Agagio superiore, Ligurië.

 32. Esther Dolfin

  Ik zou graag pakket A willen ontvangen. Ik kan het fijn delen met mijn Italiaanse vrienden en zou graag de Italiaanse vlag willen hijsen voor Italië. Corragio Italië, voor de volhouder en de helden van de afgelopen maanden en voor diegenen die het verdrietig genoeg niet gehaald hebben (r.i.p.).
  Vlag uit respect en bewondering voor dit prachtige land met zijn rijke historische achtergrond.

 33. Ingrid Veldhuizen

  Leuke actie, ik zou graag pakket A willen winnen.
  Zodra het weer kan zou ik dan graag met mijn vrienden die in Noord Italië wonen een Italiaans feestje willen maken.
  We hebben de afgelopen nare periode veel contact gehad en elkaar beloofd dat zodra het weer veilig is we elkaar weer snel moeten zien en hoe mooi is dat als het feestje in Italiaanse stijl gehouden kan worden.

 34. elisabeth maria martina

  pakket A voor mijn oom Giovanni Nizzi die dit jaar zijn 60jarig huwelijk viert zou leuk zijn als het met dit leuke pakket zou kunnen

 35. Voor de Italianen en hun prachtige land. Dat deze nare periode snel tot een eind komt en wij, de toeristen, weer kunnen en mogen genieten van dit mooiste land.

 36. Heel graag pakket A. Voor onze Italiaanse avonden tijdens onze staycation

 37. B. Graag laat ik de vlag voor Linda wapperen, hopelijk kan ze volgende week eindelijk naar huis – terug naar La Fenice bij Castiglion Fiorentino ♡

 38. Marco Maarseveen

  Graag zou ik startpakket A willen winnen. Als wij niet naar Italië kunnen, halen we Italië maar in ons huis! Met een glas wijn in de zon en de driekleur wapperend bij het terras, wanen we ons in la dolce vita..!

 39. Monique Stoppels

  Italië is ons vakantieland, ook voor ons gaat onze vakantie dit jaar niet door, maar dan halen we heel graag Italië in huis.

 40. Anna Maria Falco

  per noi ,che a volte ci sentiamo stranieri lontani dalla nostra bella Italia .
  per avere sempre vivo in noi il Tricolore !

 41. Anna Maria Falco

  dimenticavo ,pacchetto a !

 42. Ik zou de vlag willen laten wapperen voor alle inwoners van Bergamo, de stad die zo zwaar getroffen is door de coronacrisis.
  Graag pakket A

 43. Pakket B, om het Italiaanse gevoel hier in Nederland toch te beleven.

 44. Pakket B – voor alle Italianen, Italofielen en in het bijzonder voor mijn broer die eindelijk weer in zijn geliefde huis in Italia is, laat ik graag de tricolore wapperen …

 45. Nancy Krauss

  Ciao, Graag prijspakket A zodat we volgende maand het afstuderen van onze dochter als Master in de Meertalige Communicatie Frans-Italiaans in Italiaanse stijl kunnen vieren! De herinneringen aan haar fantastische Erasmusperiode in Bologna in het najaar van 2019 zullen dan zeker en vast weer opflakkeren. Buona giornata e alla prossima!

 46. Ingrid Witlox

  Wat zou het heerlijk zijn als we weer naar het prachtige Italië kunnen afreizen !! Om te zien hoe de trotse Italianen weer fier rechtop staan na alle ellende die ze over zich heen hebben gekregen….wat zou het heerlijk zijn om door het prachtige landschap van Italië te rijden -dat geen weet heeft van wat de mensheid die daar leeft heeft moeten doorstaan- met een wapperende vlag op onze auto waar we dan een bemoedigende boodschap opschrijven voor alle lieve, aardige, behulpzame inwoners van Italië die zoveel mensen en geliefden zijn verloren…wat zou dat heerlijk zijn !!!

 47. Pakket A voor mijn Italiaanse vriendje Mauro.

 48. Hoe leuk! Ik zoek nog leuke spullletjes met de driekleur om mijn lokaal helemaal Italia-proof te maken voor de lessen Italiaans die ik geef aan leerlingen die op stage gaan naar Italië. Pakket A zou daar fantastisch goed bij helpen om de warme sfeer in de klas te versterken! 🙂

 49. Madelon Evers

  We gaan minstens twee maal per jaar Italië. Wij noemen het “ons tweede thuis”. We missen het zo erg. We waren er anders op dit moment ook geweest. Een mooie toer door de Dolomieten in onze oldtimer.
  Daarom hang ik graag de mooie italiaanse vlag uit.

 50. Wat een leuke actie, ik zou voor A het feestpakket gaan leuk voor een Italiaanse party

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *