Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Albero di Yule – een boom vol wensen in Lignano Sabbiadoro

De schitterende zandsculpturen die samen het Piazza Marconi in Jesolo omtoveren tot een grote kerststal, zijn niet de enige kerstfiguren die van deze korrelige materie zijn gemaakt. In Rimini gaat elk jaar de Accademia della Sabbia, de Academie van Zand, aan de slag om eveneens een kerststal van zand te fabriceren.

Op het strand in de buurt van het Terrazza a Mare in Lignano Sabbiadoro huizen van 8 december tot en met 6 januari Maria, Jozef, het kindje Jezus en alle andere hoofdrolspelers in het kerstverhaal.

Albero di Yule

Je kunt je in deze periode echter niet alleen scharen rond een kribbe van zand, maar ook rond een boom vol wensen. De medewerkers van de Accademia della Sabbia hebben namelijk de oude traditie van de Albero di Yule (Joelboom) in ere hersteld.

Het Joelfeest is het winterse zonnewendefeest, dat reeds door oude stammen werd gevierd. Het duurt twaalf dagen, waarvan de kortste dag van het jaar – 21 december – de belangrijkste is.

Tijdens dit feest worden er bijzondere wensen voor de komende, nieuwe periode aan de takken van een zogenaamde Joelboom gebonden, die daarnaast versierd wordt met kleurige linten en mooie accessoires. Een soort kerstboom dus, maar dan vol met wensen:

Een prachtige bestemming voor een eindejaarstripje, met allemaal wensen voor het nieuwe jaar op zak. Gaan jullie mee?

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *