Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Alle 13 goed! De 13 beste blogs van 2013

Ciao tutti!

Gisteren namen we jullie al mee langs de tien mooiste mijlpalen van Ciao tutti in 2013, van het winnen van een Travvies Award tot Willemijns huwelijksaanzoek in Rome. Vandaag hebben we de 13 beste blogs van afgelopen jaar voor jullie op een rijtje gezet:

beste-blog-Italie

1 In maart gingen we op bezoek bij het een paar maanden eerder geopende pastafabriekje Il Pastificio, bij ons om de hoek in Amsterdam. Dit kleine stukje in de Pijp brengt echt een stukje Napels om de hoek van onze thuisbasis in Nederland. Saskia stak ook zelf de handen uit de mouwen en maakte onder leiding van Mario zelf gnocchi. En hoewel we die kunst ondertussen redelijk beheersen, gaat er niets boven een bezoekje aan Il Pastificio zelf – voor een dosis Italië in eigen land!

2 Niet veel later stonden we op het uiterste puntje van het Italiaanse vasteland, in Santa Maria di Leuca, waar de Adriatische en de Ionische Zee vrolijk in elkaar over stromen. Gelukkig zagen we dat de traditie om een slotje als symbool van liefde achter te laten ook tot in het meest zuidelijke puntje is doorgedrongen – een blik op dit tafereel en we voelden die amore eterno voor Italië weer door onze aderen kolken. We gingen dan ook snel op weg, dat heerlijke land weer in!

3 Onze volgende stop was in Florence, waar we – bepaald geen straf – op zoek gingen naar de lekkerste ijssalons. We trokken een paar dagen door de stad, met als belangrijkste doel het maken van foto’s, maar onderweg deden we talloze gelaterie aan om te proeven. De beste vijf deelden we met jullie in een van de smakelijkste blogs van 2013!

4 We gaan tijdens onze bezoekjes aan Italië altijd graag op zoek naar nieuwe adressen, vergeten hoekjes en inspirerende plekken. Onze ontdekkingstocht door Rome brengt ons echter ook altijd even bij La Libreria del Viaggiatore, De Boekhandel van de Reiziger. Een hemelse plek – als je van reizen, lezen en ontdekken houdt! Jullie genoten op afstand massaal mee van deze inspirerende plek!

5 Om nog even in Rome te blijven – en ook weer niet: een andere gigantisch vaak gelezen blog was de voorpret die we deelden voor de film La Grande Bellezza. We zagen de film al in september, na de grote Fellini-tentoonstelling in EYE, maar waren ook bij de officiële Nederlandse première in datzelfde EYE, dat even in Rome veranderde. We hebben de film nu al een keer of drie gezien, maar gaan morgen nog een keer kijken om 2013 op Italiaanse wijze af te sluiten!

6 Ook het time lapse filmpje dat we ter gelegenheid van de Nederlandse première van de film deelden viel erg in de smaak. Het brengt je ook echt even naar la bella Roma!

7 Iets wat we zelf nog niet hebben gedurfd, staat blijkbaar wel bij veel lezers hoog op het verlanglijstje: als een engel over Basilicata vliegen. Gastblogger Paul Janssen deed het, en voor Ciao tutti deed hij verslag – met naast foto’s ook een filmpje waardoor je als het ware even meevliegt. Met afstand de spectaculairste blog van het jaar!

Ook Pauls fotoblogs over het zuiden van de laars mochten op veel kijkers rekenen. Er zaten dan ook mooie, ontroerende en hilarische plaatjes tussen. Dat geldt ook voor alle foto’s die we van de zomer van jullie mochten ontvangen – elke keer weer genieten!

8 Ook wij gingen de hoogte in, maar dan niet vliegend. In de bergen van Zuid-Tirol fietsten en wandelden we door de wijngaarden, met uiteraard regelmatige tussenstops om te kunnen proeven van alles wat die wijngaarden voortbrengen. De wijn van Elena Walch, een van onze favorieten tijdens de reis, kwamen we later nog tegen in Amsterdam, tijdens een etentje bij Pasta e Basta. Che piccolo, il mondo!

9 Lezen over wijn doen jullie sowieso wel graag 😉 Daar kunnen we ons natuurlijk alles bij voorstellen, want il vino italiano mag er zijn. Gelukkig gaan jullie er wijs mee om, zo denken we althans nu we weten dat velen van jullie onze wijze woorden over wijn hebben gelezen.

10 Naast de wijnspreuken werden jullie, net als wij, erg blij van het Carpe Diem dat in de Italiaanse levensstijl overal doorklinkt. Wij plukten alle 363 dagen dit jaar, maar vooral de dagen dat we logeerden bij B&B Carpe Diem. Op uitnodiging van de Vlaamse An Beirens, die hier al jaren woont en de omgeving op haar duimpje kent, plukken we een paar dagen al het moois dat Solferino, Le Colline Moreniche en de omliggende steden en dorpjes te bieden hebben.

We bezochten onder andere Mantova, Il Vittoriale en het Parco del Mincio, met zoveel nieuwe ervaringen dat jullie van een aantal nog verslag van ons tegoed hebben. Die volgen in het nieuwe jaar!

11 Dat geldt ook voor een stukje van onze reis naar Parma en omgeving. We hebben jullie al wel laten meegenieten van een aantal specialiteiten, maar er wacht nog meer. Jullie vonden de blogs over het lekkerste kontje van Italië en over de Zeeuwse bolussen bij het ontbijt het leukst, zo getuigen de cijfers, maar we beloven nu alvast dat ook de blog over de peperplantage die we bezochten (die nog volgt) in de smaak zal vallen.

12 Natuurlijk deelden we niet alleen lekkermakende verhalen, maar ook recepten – zodat je zelf van al dat Italiaanse lekkers kunt proeven. Het populairste recept was – met afstand – het recept voor de perfecte tiramisù.

13 Ten slotte konden jullie onze blog over de Italiano DOC zeer waarderen, met de kenmerken die een echte Italiaan typeren.

Gelukkig raken we over de Italiaan en zijn land niet uitgepraat en uitgeschreven, dus we beloven jullie bij dezen dat we in 2014 het beste van Italië en de Italianen blijven serveren, in een of meer dagelijkse porties en in een mix van wetenswaardigheden, goede adressen, muziek, films, boeken, tentoonstellingen, recepten en meer!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *