Niets lekkerders dan zelfgebakken biscotti, koekjes. Bij het kerstontbijt, de kerstkoffie of gewoon even lekker tussendoor, omdat ze erom vragen opgegeten te worden… Ze smaken altijd!
Bak komende dagen een grote lading kerstkoekjes aan de hand van onderstaande ‘recepten mét ster’ en geef ze cadeau aan vrienden of familie.
Sterrenkoekjes
Wat heb je nodig? 480 gram bloem (liefst het Italiaanse type 00, plus extra om te bestuiven) | 1 zakje gist | 150 gram cacaopoeder | 150 gram kristalsuiker | 1 zakje vanillesuiker | 100 gram boter | zout | 1,7 deciliter melk
Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de bloem en meng deze met de gist, het cacaopoeder, de suiker, de vanillesuiker, de boter en een snufje zout. Schenk de koude melk in kleine hoeveelheden tegelijk erbij en kneed de ingrediënten tot een glad en soepel deeg.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er sterren uit en schik deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de plaat vijf minuten in de oven. Draai de oven dan naar 170 °C en bak de koekjes in nog eens twintig minuten goudbruin.
Chocoladecakejes in stervorm
Wat heb je nodig? 5 deciliter slagroom | 1 vanillestokje | 200 gram melkchocolade (geraspt) | 3 eierdooiers | poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm de slagroom met het opengesneden vanillestokje en laat de room vijftien minuten doorwarmen. Haal het vanillestokje uit de room. Meng de chocolade door de warme room. Roer goed door, zodat de chocolade goed en gelijkmatig smelt.
Klop de eierdooiers met een garde tot een schuimige massa. Meng de chocoladeroom erdoor en blijf kloppen tot er een egale crème ontstaat. Verdeel deze room over vier bakjes in de vorm van een ster en bak deze au bain-marie in ongeveer dertig minuten in de oven gaar. Laat de sterren afkoelen en bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker.
TIP! Wij halen altijd speciale kerstballendozen in de winkel (meestal mag je die gratis meenemen). Mooi nieuw vetvrij papier in elk vakje, een assortiment aan (sterren)koekjes erin, mooi lint eromheen en je hebt een heel persoonlijk maar bovenal heel smakelijk decembercadeau!
Nog meer kerstkoekjes
In onze Kerstspecial vind je nóg meer recepten voor kerstkoekjes. Of je nu voor Napolitaans lekkers gaat (babà en struffoli), voor de klassieke cantuccini en amaretti, voor koffie- of sinaasappeltruffels, voor Siciliaanse kerstkoekjes, kussentjes van Jezus uit Puglia, baci di dama of brutti ma buoni, panforte of panettone – we verzamelden al deze dolce recepten voor bij de kerstkoffie voor je.
Trakteer jezelf nu op deze Kerstspecial (als je dat nog niet hebt gedaan) en geniet in aanloop naar Kerstmis van bijna driehonderd pagina’s die je helemaal in de stemming brengen voor een Italiaans kerstfeest.
Bestel de kerstspecial Buon Natale!
De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.
Het prachtige standbeeld, in Rome, bracht tranen in mijn ogen, duidelijk herkenbaar de vluchtelingen, uit alle tijden, het doet me ook denken aan mijn vader in 1942 in Amsterdam, op de vlucht, met de joodse baby van de buren, om die naar een safe house te brengen, missie gelukt, Vader en Moeder, van de baby, gedeporteerd, naar Sobibor, Matilde en MozesDe Brave.
Wij zullen hun nooit vergeten.