Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kruidige vijgen uit de oven – recept uit De Dikke Vinazza

‘Je kunt bij mij heel goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goeie spullen. Eerlijke spullen, Roba buona e genuina. Verse dingen. Ik rijd stad en land af voor de ingrediënten waar ik persoonlijk fiducie in heb,’ aldus Diane Lensink in De Dikke Vinazza.

Helaas overleed Diane nu bijna een jaar geleden, op 19 december 2012. Veel te jong, met nog zoveel plannen, voor zichzelf, voor Vinazza, haar aards paradijs. Gelukkig hebben we haar verhalen nog, en haar recepten. Want ondanks de bescheiden regels hierboven kon Diane meer dan goed koken.

Als eerbetoon aan haar maken we een dessert uit De Dikke Vinazza: fichi al forno, kruidige vijgen uit de oven. We zullen op Diane toosten, maar ook op haar culinaire erfenis, die we voor altijd koesteren in onze keuken. Salute!

vijgen

Fichi al forno

Voor vier personen heb je nodig: een of twee vijgen per persoon, boter, 1 vanillestokje, 50 gram boter, beetje nootmuskaat, beetje kaneel en 75 gram suiker

Verwarm de oven voor op 220 ºC. Beboter een lage ovenschaal en leg hierin de gehalveerde vijgen op hun bolle kant, dicht tegen elkaar aan. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. Bestrooi de vijgen met de vanille, nootmuskaat en kaneel.

Bak vijftien minuten in de oven, verlaag de temperatuur tot 160 ºC, bestrooi de vijgen met de suiker en laat in nog eens vijftien minuten karamelliseren. Serveer met geklopte slagroom.

Variëren met vijgen? Diane geeft in haar boek ook het recept voor gekruide warme vijgen in rode wijn (hét Vinazza-dessert) en voor panna cotta met vijgen en port.

Daarnaast biedt De Dikke Vinazza vermakelijke en smakelijke verhalen en een keur aan recepten waar je instant vrolijk van wordt. Grazie Diane!

De-Dikke-Vinazza-cover

De Dikke Vinazza | Diane Lensink | ISBN 9789491126024 | € 30,50 | uitgeverij Novecento | bestel De Dikke Vinazza via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Die foto alleen al, maakt dat ik zin krijg in vijgen. En dan lezen over warme vijgen en panna cotta… it’s to much haha ik heb honger nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *