Italië dichtbij

Italië op tafel

Wie tijdens een etentje wil uitpakken met Italiaanse gerechten, kan ze dankzij het Italiaanse merk Seletti nu ook in Italiaanse sfeer serveren! Bucatini all’amatriciana bijvoorbeeld, een echte Romeinse pasta, nestelen zich meer dan graag op een bord met stadsplattegrond van Rome, Venetiaanse visgerechten als sarde in saor daarentegen voelen zich beter thuis in hun eigen stad en een risotto alla milanese serveer je, juist, op de wirwar van straatjes van Milaan. Het grote voordeel van deze stadsborden van Seletti is dat je gasten aangenaam verrast zullen zijn als ze tijdens het eten van hun pasta langzamerhand de stad van herkomst …

Lees meer »

In het licht van een Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas komt hier regelmatig op tafel. Zo uit het vuistje, door de risotto, over de soep of pasta, of op een broodje. Sinds kort kan de parmigiano ook boven tafel, in de vorm van een lamp! Cyrella en Tom maken met hun bedrijf Qucina echte lampen in een Parmezaans kaaswiel. Hoe ze op dat idee kwamen? Vorig jaar, tijdens een culinaire vakantie door Italië, verloren Cyrella en Tom hun hart aan de Parmezaanse kaas. Na een bezoek aan een van de parmigiano-producten raakten ze zo onder de indruk van het hele proces rondom deze kaas, dat ze besloten iets bijzonders met dit gevoel …

Lees meer »

Dressed by Marcel Wanders

Italianen zijn meesters op het gebied van design en gaan prat op het ‘Made in Italy’-keurmerk. Het komt dan ook niet vaak voor dat ze buitenlandse designers vragen om producten te ontwerpen. Toch zijn de Italianen wel gecharmeerd van ons Dutch Design – hetgeen steeds vaker leidt tot unieke samenwerkingsverbanden tussen Italiaanse en Nederlandse ontwerpers. Zo was men bij Alessi enorm gefascineerd door het werk van Marcel Wanders. De Italianen vroegen deze Nederlandse designer of hij een servies wilde ontwerpen, hetgeen resulteerde in de serie ‘Dressed’ – een prachtige aankleding voor elke (Italiaanse) tafel. Dit jaar wordt de serie uitgebreid met …

Lees meer »

Gespreksstof

Als je bij Italianen aan tafel schuift, praat je over eten – van de aperitivo tot en met de koffie en limoncello na het toetje. Er wordt gesproken over het eten dat op tafel komt (wat het is, welke bijzondere ingrediënten erin zitten, waar die zijn gekocht, welk recept er is gebruikt en waarom dat al zo lang in de familie is), andere keren dat dit gerecht gemaakt is, maar ook alvast over het boodschappenlijstje van morgen en wat er dan dus weer gekookt en gegeten zal worden. Als al dat praten over eten je af en toe een beetje …

Lees meer »

Een pizza van chocola

Het was op een lange, beetje saaie, regenachtige middag op kantoor in Amsterdam (die combinatie komt gelukkig niet heel vaak voor) dat er een mailtje van vriendin Emma in mijn inbox verscheen, met een heerlijke tip die me direct nieuwsgierig maken. Ze had gehoord over een website waar je pizza’s van chocolade zou kunnen bestellen – was dat geen leuk idee voor mijn blog? Dat was het zeker, dus ik zette een kopje espresso en ging direct even grasduinen. De website is een ware feestwinkel voor liefhebbers van chocolade (en wie is daar nu niet dol op?). De eerste keuze …

Lees meer »

To Rome with Love – een schitterende ode aan Rome van Woody Allen

De langverwachte nieuwe film van Woody Allen, To Rome with Love, met in de hoofdrol niemand minder dan de Eeuwige Stad, heeft stevige kritieken te verduren gekregen. Het verhaal is inderdaad ook flinterdun, maar de prachtige beelden van Rome en de heerlijke muziek maken alles goed. Wie To Rome with Love kijkt, raakt met elk beeld verliefder op de stad Rome en op haar monumenten, haar inwoners, haar kleurrijke verschijning, haar schilderachtige doorkijkjes en panorama’s. Ik zal niet al te veel verklappen van het verloop van het verhaal – voor degenen die de film nog willen gaan zien – maar wel …

Lees meer »

Impardonnables – Venetië als filmdecor

Venetië is sinds een paar dagen het decor voor het jaarlijkse filmfestival. Filmsterren varen af en aan en vereren de ene na de andere première met hun aanwezigheid. Filmliefhebbers kijken gespannen naar welke pareltjes er dit jaar vertoond worden en verheugen zich op de prijzenregen. Wij zijn er helaas niet bij, maar we zetten vandaag op Ciao tutti wel de filmstad Venetië in het zonnetje, met de film Impardonnables. Deze Franse film van André Téchiné kent volop Venetiaanse settings. De film opent met een scene waarin de schrijver Francis op een persconferentie niemand minder dan Schopenhauer citeert: ‘Zoals ik hier …

Lees meer »

Meteen noteren: 10 bijzondere notitieboekjes voor op vakantie

Dat ik dol ben op het ontdekken van mooie verhalen, bijzondere adresjes, leuke wetenswaardigheden hoef ik jullie niet te vertellen; daar genieten jullie elke dag van mee. Maar voor ik mijn belevenissen hier online met jullie deel, heb ik ze (weliswaar in verkorte vorm) genoteerd in een van mijn vele notitieboekjes. Naast dol op verhalen ben ik namelijk dol op bijzondere notitieboekjes. Ik heb dan ook al een hele verzameling en je vindt ze overal; naast mijn bed, op mijn bureau, in mijn tas (voor verhalen onderweg)… Net als Oscar Wilde kan ik met recht zeggen: ‘I never travel without my …

Lees meer »

Italiaanse illustraties voor aan de muur

Italië heeft een zwaar weekend achter de rug. De aanslag in Brindisi en de aardbeving in het noorden beheersen het nieuws. Terwijl ik naar de regelmatige updates luister, surf ik een beetje over het net, op zoek naar een mooi cadeau voor een jarige vriendin. Via via stuit ik op het weblog van Anek, een illustratrice uit Zagreb. Hoewel zij zelf niet Italiaans is, draagt ze de Italiaanse keuken een meer dan warm hart toe. Haar liefde voor verse ingrediënten en passie voor lekker koken vertaalt zich in originele illustraties die in de keuken van elke Italiëliefhebber horen te hangen. Van onderstaande illustraties word …

Lees meer »

Spaghetti van een meter lang

Als ik bij vrienden ga eten, durven ze me vaak geen Italiaanse maaltijden voor te schotelen. De reden? Ze denken dat ik al die pasta wel moe zal zijn en graag eens iets anders eet. Of ze durven het niet aan omdat ze denken de kwaliteiten van een Italiaanse kok niet te kunnen evenaren. Gelukkig ben ik niet zo’n lastige eter en laat ik me ook graag boerenkoolstamppot of couscous voorschotelen, maar het is wel bijzonder te merken dat ik – een enkele uitstekende uitzondering daargelaten – nooit een bord pasta of risotto geserveerd krijg. Of ik zo kritisch ben? …

Lees meer »

Amsterdam door Italiaanse ogen

Voor mijn vertrek naar Florence had ik nooit kunnen denken hier een fotograaf te ontmoeten die eerder dit jaar in Amsterdam was om daar de prachtigste interieurs te fotograferen. Gelukkig is de werkelijkheid vaak mooier dan mijn fantasie ooit kan vermoeden, want ik had deze gepassioneerde fotograaf niet graag gemist. Over de ontmoeting met Massimo Listri kan ik helaas nog niet teveel loslaten (ik mag alleen verklappen dat ik hem sprak voor de reisgids De smaak van Florence, die in april 2012 verschijnt en voor de samenstelling waarvan ik nu door Florence mag wandelen), maar ik wil jullie wel graag …

Lees meer »

Fabriano’s 150 Italianen

Naast de boekwinkels die ik eergisteren noemde, kan ik in Rome nooit wachten tot ik me te buiten mag gaan aan de mooie schriftjes, kaarten, notitieboekjes en andere papierwaren. De mooiste papierwarenwinkel is genoemd naar het stadje in De Marken waar ik gisteren over schreef, Fabriano. Een bezoek aan Fabriano brengt gegarandeerd de schrijver in iedereen naar boven. In de winkel aan de Via del Babuino in Rome weet je gewoon niet waar je moet kijken – en al helemaal niet wat je moet kopen. Een deel van de winkel is gereserveerd voor notitieboekjes in alle soorten en maten; groot …

Lees meer »

Zin in Kerst! – De Napolitaanse kerststal

Zoals beloofd vandaag wederom een Italiaans uitje in Nederland,  gelinkt aan Napels. Traditiegetrouw is in het Catharijneconvent in Utrecht tijdens de familietentoonstelling Zin in Kerst! een echte Napolitaanse kerststal te bewonderen. Of stal – de Napolitaanse kerststal bestaat eerder uit een compleet dorp. In het Catharijneconvent wordt de kerststal bevolkt door meer dan zestig handgemaakte beelden uit de achttiende eeuw: ‘Marktkooplui prijzen hun waar aan. Een dronkenlap slaapt zijn roes uit. De drie koningen met hun gevolg zijn gearriveerd. Maria, Jozef en het kerstkindje bevinden zich midden in het gewoel. Het dagelijks leven van Napels trekt aan hen voorbij.’ Aldus …

Lees meer »

Amsterdam – Het Venetië van het noorden

Vanwege de glinsterende grachten en de vele bruggen en bruggetjes wordt Amsterdam ook wel eens het Venetië van het noorden genoemd. Dat deze vergelijking verdergaat dan het overal in de stad aanwezige water, bewijzen de volgende Amsterdamse adresjes – die je immers ook in Venetië aan zult treffen. Rialto   De Rialto-brug is na het San Marcoplein misschien wel de bekendste plek van Venetië. Amsterdam heeft zijn eigen Rialto: een knus filmtheater in De Pijp. Rialto bestaat al sinds 1982, toen de Stichting Amsterdams Filmhuis zijn intrek nam in het bioscooppand aan de Ceintuurbaan. De voorgeschiedenis van Rialto als buurtbioscoop …

Lees meer »

Gelatissimo!

Voor wie elke dag wel een Italiaanse gelato lust een lijstje met het lekkerste Italiaans ijs in Amsterdam. Uiteraard ook een top 10 met de lekkerste adresjes buiten onze hoofdstad! Italiaans ijs in Amsterdam 1 Pisa Scheldeplein to nr. 10, Amsterdam   Al jarenlang woedt er een hevige strijd tussen Pisa en Venetië (nummer 2 in deze lijst) om wie nu het lekkerste ijs maakt. Voor mij persoonlijk is Pisa net even meer favoriet, vooral vanwege het onovertroffen pistache-ijs. Op hete zomerdagen is het grapefruitijs een aanrader: heerlijk verkoelend. Pisa zit al sinds 1935 in Amsterdam. Enrico Morelli opende in …

Lees meer »

Roberto Gelato in Utrecht: ‘Ik eet zes bolletjes ijs per dag!’

Ja, je leest het goed! Zes bolletjes ijs is dagelijkse kost voor Roberto Coletti, eigenaar van Roberto Gelato in Utrecht. En ondanks het feit dat hij de keuze heeft uit een hele vitrine vol met de lekkerste smaken, kiest Roberto toch altijd weer voor chocolade en variegato amarena (yoghurtijs met amarena-kersen). Die vindt hij nu eenmaal het lekkerst. ‘IJs verveelt nooit,’ zo vertelt Roberto terwijl we op de ijshoornstoeltjes voor zijn ijssalon een ijsje eten. Hij dus een bolletje chocolade en een bolletje variegato amarena, ik een bolletje yoghurt en een bolletje bloedsinaasappel. ‘IJs is voor mij dan ook niets …

Lees meer »

Da Portare Via – Napolitaanse pizza in Amsterdam

Bij ons om de hoek zit een van de lekkerste pizzabakkers van heel Amsterdam: Da Portare Via. Letterlijk betekent dit ‘om mee te nemen’, maar gelukkig staan er in de kleine pizzeria ook wat tafeltjes waaraan je je versgebakken pizza kunt verorberen. En dat is maar goed ook, want zoals Johannes van Dam in het Parool schreef: ‘Met de afhaalpizza van Da Portare Via kun je thuiskomen. Het valt alleen niet mee te wachten tot thuis. De geur van de gebakken bodem en de verse basilicum verleiden je onderweg al te knabbelen. Eenmaal thuis kun je de overgebleven helft opsmikkelen …

Lees meer »

Tazzina (Amsterdam) – een adres voor Italiaanse koffie

Van al dat schrijven over koffie heb ik enorme zin gekregen in een onvervalste espresso. Mijn moka heeft deze week overuren gemaakt (een blog beginnen is één ding, elke ochtend fris achter mijn laptop kruipen is iets heel anders) dus ik besluit heel Nederlands op de fiets te stappen om ergens langs de Amsterdamse grachten een Italiaans kopje koffie te drinken. Dat kopje vind ik letterlijk als ik over de Brouwersgracht trap. Bij Espressobar Tazzina (Italiaans voor ‘kopje’) maken ze de espresso met koffiebonen van het Napolitaanse merk Kimbo, een van de marktleiders in Italië. Met name in het zuiden …

Lees meer »