Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

25 weetjes over de Giro d’Italia

Giro-Italia-2016-wielrennen

We hebben 25 bijzondere en belangrijke wetenswaardigheden over deze strijd der titanen op een rijtje gezet. Wist je bijvoorbeeld dat…

… de Giro d’Italia is opgericht door La Gazzetta dello Sport, de belangrijkste Italiaanse krant op sportgebied?

Gazzetta-dello-Sport-Giro-Italia

… de allereerste etappe in 1909 een afstand van 397 kilometer had en om 2.53 uur (dus midden in de nacht) van start ging in Milaan?

… Luigi Ganna de winnaar van de eerste Giro d’Italia was?

… deze Re del Fango (‘Koning van het Slijk’) na 2447,9 kilometer in acht etappes niet meer wist uit te brengen dan ‘me brüsa tanto el cü’ (‘ik heb enorm last van mijn kont, in onvervalst Lombardisch accent)?

… dezelfde Luigi Ganna in de laatste etappe de sprint verloor omdat hij letterlijk werd overreden door een op hol geslagen paard van de Italiaanse cavalerie?

… de trui voor de koploper en eindwinnaar (de Maglia Rosa_ roze is omdat dit de kleur is van La Gazzetta dello Sport?

Giro-Italia-2016Alberto Contador in de Maglia Rosa, 29 mei 2015 | foto: William Perugini

… in 1924 een Italiaanse vrouw meedeed die meer verdiende dan de eindwinnaar omdat ze zo populair was bij het publiek? En dat ondanks het feit dat ze in de laatste etappes buiten de competitie reed, omdat ze een eerdere rit te laat binnen was gekomen. Haar naam was Alfonsina Strada – een achternaam die gemaakt lijkt voor het bedwingen van tientallen kilometers asfalt.

… Fausto Coppi en Eddy Merckx beide vijfmaal de Giro op hun naam hebben geschreven?

… de zoon van Eddy Merckx, Axel, jaren later op historische wijze een etappe won? Kilometers voor de finish kwam hij ten val. Italiaanse supporters hielpen hem weer op de fiets, hij wist weer in de kopgroep aan te sluiten en als eerste te finishen in Prato (Toscane).

… er ter nagedachtenis aan Il Campionissimo, de legendarische wielrenner Fausto Coppi, heel wat monumenten zijn gebouwd? In zijn geboortedorp Castellania (Piemonte) vind je bijvoorbeeld een standbeeld, op de Passo di Pordoi bij Canazei staat een mooi monumenten en in Turijn vind je Coppi bij het naar hem vernoemde Motovelodrome. Ook vind je een standbeeld van Coppi in Agliana (Toscane) en bij het kerkje Madonna del Ghisallo in Lombardije, waar jaarlijks de wielerklassieker La Corsa delle Foglie Morte (‘de koers van de vallende bladeren’) langskomt.

… Fausto Coppo tevens wordt geëerd met een eigen fietsmerk én met een wielerwedstrijd waarbij duizenden deelnemers een shirt met zijn afbeelding dragen?

Fausto-Coppi-wielerwedstrijdFausto Coppi wielerwedstrijd, 4 juli 2010 in Cuneo | foto: Roberto Caucino

… er in de tijd van Coppi twee kampen waren bij de wielersupporters in Italië? Of je was fan van Coppi óf van Gino Bartali.

… Coppi en Bartali tegen wil en dank symbool stonden voor respectievelijk de communisten en de christen-democraten?

… de Cima Coppi, vernoemd naar de legendarische wielrenner, jaarlijks wordt uitgereikt aan degene die als eerste op het hoogste punt van de Giro komt?

… de Cima Coppi meestal de Passo Pordoi is? Ook de Stelvio- of de Gavia-pas in Lombardije kunnen het hoogste punt van de route zijn.

Passo-Pordoi

… dit jaar de Colle dell’Agnello in Piemonte de Cima Coppi is? Deze pas ligt op de grens met Frankrijk en is maar liefst 2744 meter hoog.

… de Stelvio een van de zwaarst te beklimmen bergen is?

… er regelmatig etappes moeten worden aangepast omdat door het relatief vroege tijdstip in het wielerseizoen en het woeste klimaat van de Alpen er nog sneeuw ligt als het peloton de bergen ingaat?

… het eerder genoemde kerkje Madonna del Ghisallo (vlak bij het Comomeer) een bedevaartsoord is voor wielrenners omdat Paus Pius XII de Madonna del Ghisallo tot beschermheilige van wielrenners heeft uitgeroepen? Er brandt zelfs een eeuwige vlam voor overleden wielrenners.

Madonna-Ghisallo-Lombardije (3) Madonna-Ghisallo-Lombardije (2) Madonna-Ghisallo-Lombardije (4) Madonna-Ghisallo-Lombardije (1)

… de Italianen verzot zijn op bijnamen voor hun fietshelden? Wat denk je van Il Campionissimo (de Kampioen der Kampioenen), Il Pirata (De Piraat), Super Mario, Ivan il Terribile (Ivan de Verschrikkelijke), Il Piccolo Principe (De Kleine Prins), Il Cobra di Formigine (De Cobra uit Formigine), Il Delfino di Bibione (De Dolfijn van Bibione) en Lo Squalo dello Stretto (De Haai uit Messina). Herken jij deze renners aan hun bijnamen?

… de in het Toscaanse Lucca geboren Mario Cipollini, naast Super Mario ook wel Re Leone (De Leeuwenkoning) werd genoemd? Die naam dankte hij vooral aan zijn blonde haardos in zijn beginjaren. Hij zou later aan de start verschijnen in verschillende pakken, vol met spieren, tijgerstrepen of een zebraprint. Hij bemoeit zich nog jaarlijks met de Giro en de Italiaanse regie heeft hem dan ook graag in beeld, het liefst met zonnebril en gestoken in de nieuwste Italiaanse mode.

Mario-Cipollini-Giro-ItaliaMario Cipollini tijdens de Giro van 2010 | foto: William Perugini

… er nog nooit een Nederlander de Giro d’Italia heeft gewonnen?

… de Nederlander Tom Dumoulin dit jaar een kans maakt op de Maglia Rosa? Het zou vooral mooi zijn als hij de eerste etappe op zijn naam zal kunnen schrijven.

… de 99ste Giro dit jaar in Gelderland start met drie etappes in Nederland. Apeldoorn zal het toneel zijn van de start met de individuele tijdrit. De twee etappes daarna leiden door Arnhem, het Nationaal Park De Hoge Veluwe en Nijmegen. Wat is nu mooier dan drie dagen Italiaanse sferen in eigen land?

… de Giro d’Italia dit jaar eindigt in het mooie centrum van Turijn, ooit de hoofdstad van het Koninkrijk Italië? Gelukkig is het nog lang niet zo ver, we hebben alle prachtige etappes nog voor de boeg. Buon divertimento!

Mole-Antonelliana-Turijn (1)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. gunther desaever

  Hallo Saskia,
  Klopt niet hoor dat geen enkele Nederlander ooit de Giro won. Tom Dumoulin deed dit in 2017 en dat werd uitvoerig gevierd in Nederland
  Groetjes
  Gunther

 2. Ciao Gunther,
  zoals altijd staat er een datum boven aan de blog (alle ruim 5000 blogs zijn uiteraard niet in 2020 geschreven, we delen al ruim tien jaar Italiëtips).
  Deze blog is van 6 mei 2016, dus nog voor stadgenoot Tom Dumoulin de Giro won…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *