Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Aan boord van de Amerigo Vespucci in Antwerpen

Het Italiaanse militaire opleidingsschip Amerigo Vespucci viert dit jaar zijn vijfentachtigste verjaardag. Ter gelegenheid van deze verjaardag maakt het schip een tour langs verschillende havens in West-Europa.

Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (20)

Op 7 juli is de verjaardagstournee van start gegaan met een feestelijk vertrek uit de haven van Livorno, waar de marine-opleiding is gevestigd. Via Maó, Lissabon, Cádiz, Dublin, Oslo, Kopenhagen, Antwerpen, Brest en Valencia keert de Vespucci terug naar Livorno, waar het schip na een reis van bijna drie maanden op 1 oktober weer zal aanmeren.

Aan boord zijn buiten de vaste officieren precies 101 studenten van diverse nationaliteiten (van Algerije en Koeweit tot Oekraïne en Italië, van Malta tot Peru en Somalië), die hun eerste reis op zee maken.

Van 5 tot en met 8 september was de Amerigo Vespucci te gast in de haven van Antwerpen, waar Ciao tutti-lezer Erwin aan boord stapte van wat veel mensen omschrijven als ‘het mooiste schip ter wereld’.

Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (2)

Erwin: ‘Voor we jullie meenemen aan boord, eerst even kort iets over de geschiedenis van dit schitterende schip. In 1925 bestelde de Regia Marina twee opleidingsschepen, allebei geïnspireerd op de laat achttiende-eeuwse kanonschepen die beter bekend staan als linieschepen.

De Italianen gaven beide schepen de namen van beroemde ontdekkingsreizigers. Het eerste schip, de Cristoforo Colombo, kwam in 1928 in dienst en was in gebruik tot 1943. Na de Tweede Wereldoorlog is het als herstelbetaling aan Rusland overhandigd en kort daarna ontmanteld.

In 1930 startte men met de bouw van het tweede schip, de Amerigo Vespucci. Het schip is gebouwd bij de marinescheepswerf in Castellammare di Stabia, bij Napels, waar het op 22 februari 1931 te water werd gelaten. In juli van dat jaar is de Vespucci in gebruik genomen. Het schip werd tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de vaart gehaald, maar is sindsdien tot op de dag van vandaag in gebruik. Het stalen schip is in totaal 101 meter lang en 15,5 meter breed, met drie masten met een hoogte van 43, 54 en 50 meter. Het totale zeiloppervlak bedraagt maximaal 2800 vierkante meter.

Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (18)

De Amerigo Vespucci lag begin september afgemeerd aan de Scheldekaai 20, ter hoogte van de kathedraal. Het verkeert in een uitstekende conditie. De afgelopen drie jaar heeft het schip een grondige restauratie ondergaan. Het is voorzien van de laatste technologische hoogstandjes en nieuwe motoren. Het is voor het eerst dat de Vespucci sinds de restauratie weer in vreemde wateren vaart.

Het schip wist bezoekers van heinde en verre te trekken. Al vroeg stond er een enorme rij geïnteresseerde bezoekers klaar om aan boord te gaan. Voor iedereen die er niet bij kon zijn, deel ik vandaag onderstaande foto’s, zodat je toch even aan boord kunt stappen van dit unieke schip.’

Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (3) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (4) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (5) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (6) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (7) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (8) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (9) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (10) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (11) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (12) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (13) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (14) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (15) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (16) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (17) Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (1)Amerigo-Vespucci-marine-schip-Antwerpen-Italie (19)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *