Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La dolce vita in Den Haag

Het Ciao tutti-team gaat dit jaar niet alleen kerstshoppen in Italië, maar ook in Nederland. Volgende week ontdekken we Italiaans Groningen, afgelopen week stond Den Haag op het programma, sinds kort de woonplaats van Willemijn.

Hop-Stork-cappuccino-Passage-Den-Haag (1)

Koninklijke cappuccino
Het dagje winkelen begint naar goed Italiaans gebruik met een cappuccino. We strijken neer bij Hop & Stork, die in de jaarlijkse koffietest van het Algemeen Dagblad werd beloond met een 10 voor de cappuccino (en ook voor de espresso, overigens). We zijn ietwat sceptisch; een 10 voor een niet-Italiaanse koffiezaak is wellicht wat aan de hoge kant. Maar het moet gezegd: de cappuccino is er écht lekker. Ook krijg je niet zo’n enorme soepkom koffie met melk, maar een mooi kopje sterke koffie met een gelijke verhouding warme melk en romig melkschuim, perfect geserveerd in de vorm van een hartje.

Hop-Stork-cappuccino-Passage-Den-Haag (6) Hop-Stork-cappuccino-Passage-Den-Haag (7)Hop-Stork-cappuccino-Passage-Den-Haag (2)

De koffiebar is genoemd naar twee symbolen van Den Haag, het Haagse hopje en de ooievaar (stork in het Engels), en is tevens een chocolade-atelier. Bij binnenkomst verlekkeren we ons al aan de bonbons (met bijvoorbeeld een vulling van Haagse hopjes, waar we er een paar van mee naar huis nemen) en andere chocolade-kunststukjes. Wie een cappuccino bestelt, krijgt er meteen zo’n mooie – en lekkere – bonbon bij. Die van Willemijn is zelfs versierd met een beetje ‘goud’. Ook zit er een glaasje chocolademousse bij, zodat we met recht kunnen spreken van een koninklijk koffiemoment!

Hop-Stork-cappuccino-Passage-Den-Haag (3) Hop-Stork-cappuccino-Passage-Den-Haag (4) Hop-Stork-cappuccino-Passage-Den-Haag (5) Hop-Stork-cappuccino-Passage-Den-Haag (8)

Je vindt Hop & Stork in De Passage, tegenover het Binnenhof.

Bekroonde winkelstraten
In december zijn de straten van Den Haag mooi verlicht met kroontjes, die zorgen voor een koninklijke sfeer in de hofstad. We vergapen ons aan verschillende Italiaanse etalages. Zo schittert er in de etalage van Marina Rinaldi een paspop in een dennenboom – mét grote rode strik – en hangt er even verderop Dolce Vita in de kerstboom.

shoppen-Den-Haag (1) shoppen-Den-Haag (2)

Origineler is Tanqs.it, in de Hoogstraat, waar je voor een paar tientjes een schitterend feestjurkje op de kop tikt. Alles wat in de rekken hangt is van Italiaanse makelij en er is voor ieder wat wils. De heren kunnen even verder terecht, bij Invidiauomo (Heulstraat 25). Bij deze van oorsprong Milanese winkel vindt elke man een mooi passend overhemd.

Stap ook zeker even binnen bij Il Regalo (Heulstraat 11), waar je allerlei woonaccessoires vindt. De winkel nodigt uit tot lekker snuffelen, zeker nu er allemaal mooie kerstversieringen, kaarsen en andere sfeerbrengers staan uitgestald. Il Regalo is Italiaans voor ‘het cadeau’ en je zult hier zeker slagen voor een cadeau – voor anderen of voor jezelf.

shoppen-Den-Haag (4)shoppen-Den-Haag (3)

De hand van de meester
Tijd voor een espresso! Daarvoor strijken we neer bij La Mano Maestra, onder een rijk gedecoreerd plafond dat niet zou misstaan bij de koninklijke familie thuis. Bij onze caffè krijgen we een schaaltje met kleine maar overheerlijke chocolaatjes.

Ben je hier op een tijdstip dat je nog cappuccino kunt drinken, volgens de Italiaanse ‘regels’? Bestel dan een Mano. Deze koffievariant zit tussen een macchiato en een cappuccino in. De koffie wordt geserveerd in een speciaal ‘tussenmaat’ kopje en heeft wat minder melkschuim dan de cappuccino, waardoor de espressosmaak goed tot zijn recht komt.

La-Mano-Maestra-Den-Haag (1) La-Mano-Maestra-Den-Haag (2)

Het lekkerste uit de laars
Liefde gaat vaak door de maag, ook in Italië. Zet ons een bord handgemaakte tortellini, een bijzondere ovenschotel of een schaal vol antipasti voor en we sluiten de kok in ons hart. Meteen. Zo ook aan het Haagse Noordeinde, waar Jordy Hofland je elke dag laat genieten van het lekkerste uit de laars.

Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (1) Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (2)

Jordy opende hier Eatalia, een delicatessenzaak waar je ook kunt koffiedrinken, lunchen en borrelen. Een koffie kan gewoon fijn al banco, staand aan de bar. De Napolitaanse koffiemachine glinstert en glundert je bestelling tegemoet. Met de koffie van Kimbo – eveneens Napolitaans – een gepassioneerde combi voor een snelle opkikker.

Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (9)

In de kerstboom hangen kleine panettones, op de planken allerlei ingrediënten voor een heerlijk (kerst)diner: van truffelboter tot likeur van buffelmelk, van limoncello tot risottorijst. In de vitrine mooie vleeswaren, kazen, gegrilde groenten en een aantal pasta’s – voor wie een keer geen tijd heeft om zelf te koken.

Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (3) Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (5) Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (6) Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (8) Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (10)

De liefde voor lekker eten en drinken wordt mooi gecombineerd met de belangrijkste liefde van Italië: die van Romeo en Julia. Er hangen twee canvas doeken aan de wand, met Julia’s balkon en de kleurrijke liefdesverklaringen die je bij haar huis vindt.

Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (7) Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (11)

Een mooie entourage voor de Passimento, een volle rode wijn, die wel wat weg heeft van een Amarone. Deze wijn is geïnspireerd op het huis van Julia, waar elke dag 3000 berichten vol liefde op de muur worden getekend of geschreven. Een deel van de druiven wordt voordat ze verwerkt worden tot wijn eerst licht gedroogd, hetgeen de wijn een bijzondere smaak geeft. We nemen een fles mee voor ’s avonds en kunnen na een eerste toost alleen maar beamen dat deze wijn naar liefde smaakt.

Eatalia-Noordeinde-Den-Haag (13)

Ook proeven van al dit lekkers? Je kunt dagelijks terecht bij Eatalia, van 8.30 tot 19.30 uur. Je vindt Eatalia aan het Noordeinde, op nummer 117.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Leuk! Wanneer doen jullie Utrecht aan?

  2. Waarschijnlijk pas in het nieuwe jaar. Eerst Groningen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *