Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Leer Italiaans met een online cursus van Tutta Lingua

Wil je graag Italiaans leren maar kun je – om welke reden dan ook – niet elke week aanschuiven bij een klassikale cursus Italiaans?

Fiona Stramigioli van Tutta Lingua bedacht niet alleen haar eigen online cursus, waarmee je in eigen tempo, waar en wanneer je maar wil, Italiaans leert, maar maakt ook een podcast over de Italiaanse taal. Fiona vertelt je in dit artikel alles over haar online cursus Italiaans én over haar podcast.

Een praktische manier om Italiaans te leren

Fiona: ‘Al langer speelde de wens om mijn eigen lesmethode te ontwikkelen, op basis van mijn jarenlange ervaring in het lesgeven. Ik ben dankzij mijn lange ervaring met Italiaanse les geven bekend met veel lesmethodes, maar elke methode riep bij mij wel vragen op.

Waarom worden de vraagwoorden bijvoorbeeld niet meteen in het eerste hoofdstuk behandeld, zodat je in combinatie met werkwoorden meteen vragen leert stellen, zoals Dov’è la stazione? Als je dingen kunt vragen, kom je op reis in Italië toch ook meteen een heel eind verder.

Daarnaast beginnen sommige methodes meteen met mi chiamo, terwijl het wederkerend werkwoord verder nog helemaal niet aan bod komt in de eerste hoofdstukken. Je kunt jezelf bovendien ook prima voorstellen met het werkwoord essere.

Een ander aandachtspunt is dat ik cursisten graag leer hoe je zinnen moet maken. Je kunt niet letterlijk vanuit het Nederlands naar het Italiaans vertalen. De tips en tricks voor het maken van kleine zinnen bestaande uit niet meer dan vijf woorden loopt als een rode draad door de hele cursus heen.’

Een nieuwe online lesmethode Italiaans

‘Veel cursisten hebben door hun drukke leven niet meer de mogelijkheid om wekelijks op een vast tijdstip naar Italiaanse les te gaan. Het is veel meer van deze tijd om zelf Italiaans te leren, op een moment dat het jou uitkomt. Bovendien heb je zo de tijd aan jezelf: als jij die dialoog nog tien keer wil horen, dan kan dat. Zo leer je in je eigen tempo, op een fijne eigen plek.

Mijn online cursus Italiaans is op meerdere manieren inzetbaar. Zo kun je volledig zelfstandig de taal leren – en dan naar Italië om het geleerde toe te passen! Je kunt ook kiezen voor de online cursus in combinatie met een aantal Skype-lessen. Na elk blok (maar vaker mag natuurlijk) plan je een Skype-les met me in om de spreekvaardigheid en de uitspraak te oefenen.

Als je in Twente of omstreken woont, kun je ook om de week naar de zogenaamde flipped classroom komen, waar je in kleine groepjes je gaat verdiepen in de materie en conversatie oefent met je medecursisten.’

Kan een online cursus een docent vervangen?

Fiona: ‘In principe wel, zeker omdat ik als docent goed heb nagedacht over de opbouw en de opzet van deze cursus. Soms kan het voor een cursist niet voldoende zijn, maar dan is er altijd de mogelijkheid om een aantal Skype-lessen te boeken.

Bovendien krijg je bij aanmelding voor de online cursus meteen een persoonlijke welkomstmail van mij, zodat je weet waar je terecht kunt als je iets niet snapt. Ik vind het belangrijk om alle cursisten persoonlijk te volgen.

Voor veel mensen zal een online cursus Italiaans een verademing zijn, omdat je zo snel kunt gaan als je zelf wil. Je kunt een dialoog slechts één keer luisteren, maar als je dat tien, twintig keer wil doen, houd je je medecursisten niet op. Je doet echt alles in eigen tempo. Zo levert deze methode maatwerk voor elke cursist.’

De voordelen van online Italiaans leren

‘Het grootste voordeel zit hem in een innovatieve combinatie die ik heb bedacht. Tijdens de cursus volg je regelmatig een les op de computer, terwijl je elke dag je Italiaans bijhoudt door middel van de app MemoTrainer die hoort bij de online cursus.

Deze MemoTrainer frist elke dag je geheugen op. Je merkt dat je daardoor de stof beter en langer onthoudt. Heb je moeite met grammatica of met sommige woordjes? De app signaleert waar jij blijft steken en biedt steeds weer oefeningen aan die helemaal op jouw voortgang en struikelblokken zijn afgestemd.

Ik zet de voordelen van online Italiaans leren nog even voor je op een rijtje:
*je volgt Italiaanse lessen waar en wanneer je maar wil
*je bepaalt zelf het tempo
*je houdt je eigen voortgang live in beeld
*je krijgt feedback op de voortgang die je maakt
*je oefent dagelijks, al is het maar vijf minuten, waardoor je snel vooruitgang boekt
*er is altijd een hulplijn paraat voor antwoorden op eventuele vragen

Het succes van online Italiaans leren via Tutta Lingua zit ‘m in het combineren van een juiste opbouw van de lesstof, de praktische oefeningen en de MemoTrainer die dagelijks even je geheugen opfrist, als stok achter de deur. Natuurlijk gaat een nieuwe taal leren niet vanzelf, maar met deze online cursus wordt het leren van Italiaans écht leuk.’

Gratis uitproberen?
Wil je de online cursus Italiaans gratis uitproberen? Bekijk dan de demo, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de cursus eruitziet.

Aanmelden online cursus Italiaans voor beginners

De online cursus Italiaans voor beginners bestaat uit zes blokken van elk vier lessen. De blokken zijn overzichtelijk en gebruiksvriendelijk qua opbouw. Een specifieke vooropleiding is niet nodig. Deze online cursus kost € 249,-. Wil je meteen starten, dan kun je je hier aanmelden.

Is een online cursus niet heel onpersoonlijk?

Deze online cursus biedt ook op allerlei manieren direct contact met Fiona. Zodra je je hebt aangemeld, ontvang je meteen een leuke welkomstmail waarin Fiona je wat tips en tricks geef over hoe je het meest uit de cursus kunt halen. Je kunt dan altijd makkelijk terugmailen, met vragen.

Ook in het programma zelf zit de mogelijkheid om Fiona direct een vraag te stellen, via de knop ‘vraag de begeleider’. Je krijgt dezelfde dag nog antwoord.

Fiona kan meteen zien over welke vraag het gaat en welke fout je hebt gemaakt. Je medecursisten zien deze vraag ook en je kunt dus ook leren van eerder gestelde vragen. Ook kun je altijd een extra privéles via Zoom of Skype met Fiona inplannen.

Online cursus Italiaans A2

Nadat Fiona de cursus Italiaans A1.1 en A1.2 had gemaakt, vroegen cursisten haar of er nog een vervolg kwam. In de nieuwe cursus A2 heeft Fiona nog meer woorden en uitspraakoefeningen verwerkt. Verder heeft Fiona geprobeerd om nóg meer oefeningen te maken die je uitdagen om volledige zinnen te formuleren.

De voordelen van online Italiaans leren

Fiona: ‘Cursisten vinden leren via e-learning in combinatie met het contact met mij toch wel een fijne combinatie. Ik kreeg bijvoorbeeld deze recensie:

‘Vorig jaar zomaar spontaan bedacht om Italiaans te gaan leren. Gezocht waar en hoe en toen kwam ik Tutta Lingua tegen. Wat mijn onmiddellijke aandacht had en mij ook snel daarna over de streep trok, was dat het allemaal online is.

En dan ook echt online, zonder gezoek in een stoffig boek. Leren wanneer ik wil en waar ik wil, fijn in mijn eigen bubbel. Zo even tussendoor wat herhalen in je eentje op de mobiel of tablet, geen verplichtingen verwachtingen en opgelegde doelen. Dat is nog wel het prettigste.

Omdat ik bepaal, gaat het zo ontspannen dat het sneller gaat dan ikzelf had kunnen denken. In januari klaar met de A1 en gelijk door met het vervolg dat inmiddels ook is afgerond. De lesstof is kort, bondig, duidelijk en gestructureerd. De memotrainer houdt je bij de les en fouten maken moet; daar leer je het meeste van.

Het geeft mij heel veel energie en plezier dat ik nu een jaar verder zoveel geleerd heb en echt al een leuk gesprek kan voeren.’

Ook handig bij een andere cursus Italiaans

Fiona: ‘Veel van mijn cursisten gebruiken de e-learning methode om in de cursuspauze tussen mei en september toch met de taal bezig te blijven. Ze vertellen me dat de herhaling fijn is en dat sommige dingen ook wel weer waren weggezakt.

Dus ook al zit je in een groepscursus, een online cursus is altijd goed om de puntjes op de i te zetten en bepaalde zaken te automatiseren, zodat je er niet steeds bij na hoeft te denken.’

Leer Italiaans met Tutta Lingua’s podcast

Fiona wilde haar cursisten graag nog een extra manier aanbieden om Italiaans te leren. Daarom startte ze dit jaar met de Tutta Lingua-podcast. Fiona: ‘Ik hoop dat je door mijn podcast de grammatica iets beter begrijpt en je misschien ineens snapt waarom je zegt wat je zegt.

Ik breng in de podcast dezelfde elementen naar voren die ik in mijn les ook belangrijk vind, namelijk een mix van grammatica, de toepassing hiervan en een interessant cultureel fenomeen.

Mijn vriendin Lucia vroeg ik om samen met mij tijdens de podcast culturele onderwerpen te bespreken. De naam Tutta Lingua staat immers voor ‘alles wat met de Italiaanse taal te maken heeft’ en niet de taal alleen.

Elke podcast is zo het resultaat van mijn onderwijsformule, de dynamiek tussen Lucia en mij en de geweldige technische ondersteuning die ik krijg van mijn zoon.

Inmiddels zijn de podcasts meer dan veertigduizend keer geluisterd – en denk ik bijna dagelijks na over nieuwe onderwerpen en thema’s. Nieuwsgierig? Via deze link vind je alle tot nu toe gepubliceerde podcasts. Ook de nieuwe podcasts verschijnen hier.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *