Vanaf 30 oktober brengt Netflix het tweede seizoen van La legge di Lidia Poët, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Lidia Poët, die in het Turijn van de negentiende eeuw tot de eerste vrouwelijke advocaat van Italië werd beëdigd.
Dat ging niet zonder slag of stoot, want in eerste instantie verbood de rechtbank Lidia Poët – in deze serie prachtig vertolkt door Matilda De Angelis – haar beroep uit te oefenen.
Streven naar een wetswijziging
Na het grote succes van de eerste serie, die in februari 2023 gelanceerd werd, volgt nu een tweede reeks. De synopsis van Netflix klinkt alvast veelbelovend:
‘Lidia mag geen advocaat worden vanwege een wet die door mannen is geschreven. Dus deze keer mikt ze nog hoger, ze wil de wet veranderen. Terwijl ze blijft samenwerken met haar broer Enrico, nieuwe zaken aanpakt en vecht voor vrouwenrechten, wil ze hem overtuigen om zich kandidaat te stellen voor het parlement zodat haar wet eindelijk een stem krijgt.
Lidia is helemaal klaar met de liefde, vooral met Jacopo, die verantwoordelijk is voor de verkoop van de familievilla en op ramkoers ligt met alle Poëts. Maar Jacopo en Lidia worden gedwongen elkaar weer te ontmoeten om, met tegenzin, een geheim onderzoek te delen dat hen nauw aangaat, waarbij ze de medeplichtigheid en het plezier herontdekken dat hen altijd heeft gebonden.
De nieuwe procureur Fourneau, die Lidia onverwacht als zijn gelijke behandelt, zet haar aan het denken over de complexe en tegenstrijdige relatie die ze heeft met gevoelens en de prijs die ze betaalt voor het afstand doen van zichzelf in naam van haar idealen.
In de zes nieuwe afleveringen zal Lidia doorgaan met het streven naar een positie als advocaat, waarbij ze haar tegenstanders verrast met intelligentie, ironie en zonder een blad voor de mond te nemen.’
De trailer van La legge di Lidia Poët
Bekijk de trailer van het tweede seizoen van La legge di Lidia Poët:
Het waargebeurde verhaal van Lidia Poët
Lidia Poët werd op 26 augustus 1855 geboren in Perrero, in de provincie Turijn. Ze studeert rechten aan de Universiteit van Turijn en weet met uitzonderlijk goede resultaten haar diploma te behalen.
In 1884 zorgt een uitspraak van de rechtbank er echter voor dat ze haar beroep als advocaat niet meer mag uitoefenen, aangezien ze een vrouw is.
Lidia is furieus en vastbesloten het vonnis nietig te laten verklaren. Ze vraagt haar broer Enrico of ze onder de naam van zijn advocatenkantoor haar verweer mag voorbereiden, waarbij ze hulp krijgt van haar zwager Jacopo, die als journalist veel informatie kan inwinnen.
Zo wordt Lidia’s eerste zaak meteen haar meest persoonlijke, met een succesvol resultaat. Het eerdere vonnis wordt nietig verklaard en Lidia Poët mag zich de eerste vrouwelijke advocaat in Italië noemen.
Het negentiende-eeuwse Turijn als decor
Lidia’s verhaal is al indrukwekkend, maar dankzij het negentiende-eeuwse Turijn dat als decor van de serie dient, wordt het geheel nog mooier.
Een aantal plekken die je wellicht herkent, zijn het Piazza San Carlo – ook wel de Salone van Turijn genoemd, het Palazzo Carignano, de Galleria Subalpina, het Piazza della Consolata (met ook het beroemde café Al Bicerin) en het Piazza Carlo Alberto. Ook het Parco del Valentino en de Basilica di Superga ontbreken natuurlijk niet.
Iets minder bekend – maar zeker niet minder de moeite waard – zijn bezienswaardigheden als het Palazzo Barolo (Via delle Orfane 7), de Santa Pelagia (Via S. Massimo 21), het Palazzo dal Pozzo della Cisterna (Via Maria Vittoria 12-14), Ex Carcere Le Nuove en natuurlijk de universiteit van Turijn (faculteit anatomie).
Buiten Turijn schitteren locaties als het Teatro Alfieri in Asti, het Real Collegio di Carlo Alberto in Moncalieri, Borgo Cornalese, het Castello di Collegno, Villa Cimena in Castagneto Po en het Museo Ferroviario (spoorwegmuseum) in Savigliano.
stills: La legge di Lidia Poët | Netflix
Ik heb het eerste seizoen gemist. Ik vond het geweldig. Is dat eerste seizoennog ergens te zien
Dat staat ook nog altijd op Netflix!