Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Legge di Lidia Poët – Italiaans kostuumdrama op Netflix

Vanaf 15 februari geniet je op Netflix van La Legge di Lidia Poët. De zesdelige serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Lidia Poët, die in het Turijn van de negentiende eeuw tot de eerste vrouwelijke advocaat van Italië werd beëdigd.

Dat ging niet zonder slag of stoot, want in eerste instantie verbood de rechtbank Lidia Poët – in deze serie prachtig vertolkt door Matilda De Angelis – haar beroep uit te oefenen.

Bekijk de teaser van La Legge di Lidia Poët

 

Het waargebeurde verhaal van Lidia Poët

Lidia Poët werd op 26 augustus 1855 geboren in Perrero, in de provincie Turijn. Ze studeert rechten aan de Universiteit van Turijn en weet met uitzonderlijk goede resultaten haar diploma te behalen.

In 1884 zorgt een uitspraak van de rechtbank er echter voor dat ze haar beroep als advocaat niet meer mag uitoefenen, aangezien ze een vrouw is.

Lidia is furieus en vastbesloten het vonnis nietig te laten verklaren. Ze vraagt haar broer Enrico of ze onder de naam van zijn advocatenkantoor haar verweer mag voorbereiden, waarbij ze hulp krijgt van haar zwager Jacopo, die als journalist veel informatie kan inwinnen.

Zo wordt Lidia’s eerste zaak meteen haar meest persoonlijke, met een succesvol resultaat. Het eerdere vonnis wordt nietig verklaard en Lidia Poët mag zich de eerste vrouwelijke advocaat in Italië noemen.

Het negentiende-eeuwse Turijn als decor

Lidia’s verhaal is al indrukwekkend, maar dankzij het negentiende-eeuwse Turijn dat als decor van de serie dient, wordt het geheel nog mooier.

Een aantal plekken die je wellicht herkent, zijn het Piazza San Carlo – ook wel de Salone van Turijn genoemd, het Palazzo Carignano, de Galleria Subalpina, het Piazza della Consolata (met ook het beroemde café Al Bicerin) en het Piazza Carlo Alberto. Ook het Parco del Valentino en de Basilica di Superga ontbreken natuurlijk niet.

Iets minder bekend – maar zeker niet minder de moeite waard – zijn bezienswaardigheden als het Palazzo Barolo (Via delle Orfane 7), de Santa Pelagia (Via S. Massimo 21), het Palazzo dal Pozzo della Cisterna (Via Maria Vittoria 12-14), Ex Carcere Le Nuove en natuurlijk de universiteit van Turijn (faculteit anatomie).

Buiten Turijn schitteren locaties als het Teatro Alfieri in Asti, het Real Collegio di Carlo Alberto in Moncalieri, Borgo Cornalese, het Castello di Collegno, Villa Cimena in Castagneto Po en het Museo Ferroviario (spoorwegmuseum) in Savigliano.

stills: La Legge di Lidia Poët | Netflix

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *