Ga op pad met onze City Walks!

Torta verde uit ‘Wereldeters’

Zoals vanochtend beloofd een voorproefje uit het kookboek Wereldeters:

‘Deze taart is een typische specialiteit uit Ligurië, waar je in ieder café, op elke markt, bij iedere gelegenheid stukjes torta verde kunt krijgen. Er zijn dus heel veel recepten en iedereen beweert dat zijn manier van bereiden de originele is. Er zijn op dit recept allerlei variaties mogelijk met andere ingrediënten.

Ingrediënten

voor het deeg:
250 gram bloem
2 eetlepels olijfolie
snufje zout
1,5 dl water

voor de vulling:
750 gram snijbiet of spinazie
2 kleine uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
paar takjes peterselie, fijngehakt
50 gram rijst, voorgekookt maar niet gaar
1 klein blikje doperwten
150 gram grana padano of Parmezaanse kaas, geraspt
snufje nootmuskaat
scheutje olijfolie
3 eieren
peper en zout

Gebruik een rond bakblik van ongeveer 25 cm doorsnede. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de olijfolie, het zout en het water in. Werk van buiten naar binnen alles door elkaar en kneed het deeg tot een soepele, elastische bal. Als het te droog dreigt te worden, voeg dan nog wat water toe. Laat een kwartiertjes rusten op kamertemperatuur.

Was de snijbiet en verwijder het groene blad van de witte nerven. Hak de snijbiet fijn en meng met de ui, knoflook en peterselie. Roer er de voorgekookte rijst doorheen en vervolgens de doperwten, de geraspte kaas, de nootmuskaat, de olie en wat peper en zout.

Verwarm de oven op 200 °C. Verdeel het deeg in twee stukken en rol met een deegroller tot twee heel dunne lappen. Leg een ervan op de bodem van het ingevette bakblik. Laat het deeg rondom twee centimeter over de rand hangen. Roer de eieren los en vermeng ze met de groentevulling. Doe de vulling in de vorm en leg de overgebleven lap deeg er als deksel bovenop. Snijd eventueel overtollig deeg rondom af. Vouw de onderste lap deeg over de bovenste heen en zorg ervoor dat het rondom goed vastzit. Met duim en wijsvinger duw je het deeg goed tegen elkaar. Prik gaatjes in het deeg en bestrijk de bovenzijde eventueel met losgeklopt eigeel. Bak de taart in een halfuur gaar en goudbruin.’

Proef meer recepten uit Italië en negen andere landen met

Wereldeters
Marjolein de Vlaam
ISBN 9789081774208
€ 19,95

Bestel Wereldeters via deze link bij bol.com

Wereldeters is door een vakjury genomineerd voor Kookboek van het Jaar 2012, in de categorie Beste Initiatief. Stem jij ook op Wereldeters?

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *