Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Tijd voor truffels en olijven!

Nu de herfst bijna voor de deur staat, verwelkomen de Italianen langzamerhand twee seizoensklassiekers: de olijven en de truffel. In het nieuwe kookboek La vera cucina italiana vind je een overheerlijk recept dat deze ingrediënten combineert.

An en Jos Expeels, de makers van het kookboek, hebben alle recepten opgedeeld in de vier seizoenen. An en Jos: ‘Dit boek is tot stand gekomen dankzij de vele gasten die we in onze B&B Casa dell’Alba in Montelparo, Le Marche, hebben mogen ontvangen. De gezellige avonden aan de lange tafel binnen of op het terras met uitzicht op de Adriatische Zee zorgden ervoor dat er altijd een ontspannen sfeer heerste. Kortom, la dolce vita.

De gasten kwamen ’s avonds terug na hun ontdekkingstocht doorheen een van de mooiste regio’s in Italië en deelden hun avonturen en ervaringen met ons, natuurlijk met een glaasje prosecco of een frisse verdicchio! Wij bereidden de typische gerechten van de oma uit Midden-Italië en serveerden ze met de lekkerste wijnen uit Le Marche. Vele gasten waren onmiddellijk fan van deze authentieke Italiaanse gerechten en mensen vroegen ons dan ook heel vaak om de recepten.

Zoals je zult merken zijn alle namen van de recepten in het ‘Marchigiano’ geschreven, het dialect van de Marken en natuurlijk ook de taal van de oma’s aldaar! Om onze gasten uit het verleden, het heden en de toekomst niet op hun honger te laten zitten, hebben we hier de meest typische recepten samengebundeld in ons kookboek; met dank aan alle oma’s die lamore in de Italiaanse keuken brachten, brengen en dat altijd zullen blijven doen!’

De herfstrecepten staan bol van de paddenstoelen, kastanje, pompoen en van de truffel, een ingrediënt dat uitstekend bij het najaar past. An en Jos: ‘Truffels mogen elkaar niet aanraken. Daarom moeten ze in een stukje stof of in dun papier gewikkeld worden dat twee keer per dag vervangen wordt. Ook bewaar je ze best in glazen, gesloten potjes of in een doosje met rijst en stro (genaamd cartoni igroscopici) in de koelkast. Om de truffel schoon te maken gebruik je een klein borsteltje zonder water.

Truffels worden in Italië, en zeker in de Marken, heel vaak gebruikt in de herfst om smaak te geven aan voorgerechten, pasta’s en vleesgerechten. Truffels worden meestal gemalen of in hele fijne schijfjes gesneden, al dan niet opgelegd in olie.’

An en Jos geven recepten voor rosbief met paddenstoelen en truffel, tonijnsaus met truffel en voor een overheerlijke tartufo alle olive, olijvensaus. Snijd hiervoor 15 à 20 groene ontpitte olijven in kleine stukjes. Meng ze met twee gemalen zwarte truffels van 2 à 3 cm doorsnee en 5 à 10 cl olijfolie. Olijvensaus wordt gebruikt om toastjes en bepaalde pizza’s extra smaak te geven.

Meer heerlijke recepten voor het hele jaar rond vind je in

La vera cucina italiana | An & Jos Expeels | ISBN 9789020997965 | € 24,99 | uitgeverij Terra Lannoo

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Een reactie

  1. Hmm…..Herfst recepten!!! Gisteren alweer volop kastanjes opgeraapt!
    Tijd om de keuken in te gaan en al dat lekkers te gaan maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *