Wil je een feestelijk Italiaans drankje serveren? Wij hebben de lekkerste Italiaanse cocktails en aperitivi voor je op een rijtje gezet – mét recepten. Cin cin! Aperol Spritz Een kleurrijk begin van elk feest is een Aperol Spritz. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over dit op en top Italiaanse drankje. Het recept is eenvoudig: doe een paar ijsblokjes in een glas, schenk er dan drie eenheden (ongeveer 60 milliliter) prosecco bij, gevolgd door twee eenheden (ongeveer 40 milliliter) Aperol en één eenheid (ongeveer 20 milliliter) bruisend water. Garneer met een schijfje sinaasappel (waar je …
Lees meer »Recepten
Bak je eigen panettone – het recept voor dit Italiaanse kerstbrood
Geen Kerstmis zonder panettone, althans in Italië. Half november struikel je al over de panettonedozen in de supermarkt. Hoewel deze dozen de winkel uitvliegen en steeds meer Italianen hun panettone vanwege tijdgebrek niet meer zelf bakken, delen we voor wie het wil proberen een recept voor dit bijzondere kerstbrood, dat dankzij zijn luchtige structuur en zoete smaak eigenlijk meer weg heeft van cake. Heerlijk bij een schuimige cappuccino, of – met een glaasje spumante – als kerstdessert. Voor 1 grote panettone (voor circa tien personen) heb je nodig: *50 gram verse gist (of 25 gram instant gist) *250 milliliter melk …
Lees meer »Spaghetti aglio, olio e peperoncino uit het kookboek van Sophia Loren
Nu Sophia Loren schittert in de prachtige film La vita davanti a sé (zie ook deze blog), duiken we nog eens in haar kookboek Koken con amore. In dit nog altijd inspirerende kookboek (dat oorspronkelijk verscheen in de jaren zeventig) deelt Sophia Loren meer dan tweehonderd Italiaanse recepten, van pizza en pasta tot risotto en pompoentaart. Eerder deelden we al eens deze Napolitaanse crostini met mozzarella en ansjovis uit Sophia’s keuken, vandaag smullen we van Sophia’s spaghetti. Spaghetti alla Sophia Loren ‘Everything you see I owe to spaghetti,’ zo luidt een quote die vaak wordt toegeschreven aan Sophia Loren. In …
Lees meer »Simpel & Snel: risotto met rucolapesto, venkelzaad en magor
In het kookboek Simpel & Snel vind je recepten voor bijzondere momenten, zoals feest- en verjaardagen, etentjes met vrienden, brunch en barbecue, maar ook heerlijke recepten voor ‘gewone’ dagen waarop je lekker wil eten maar geen uren in de keuken wil staan. Alle recepten zijn geïnspireerd op een van de meest gekookte rubrieken uit delicious.: ‘Simpel & Snel’ van Janneke Philippi. Deze recepten zijn haalbaar voor iedereen, ook op dagen dat er weinig tijd is om te koken. Bovendien hebben al deze gerechten net die ene twist, waardoor het alledaagse iets bijzonders wordt. Denk aan geroosterde ricotta met lauwwarme trostomaatjes, …
Lees meer »Brownies met olijfolie en zeezout
Op het aanrecht staan hier altijd verschillende soorten olijfolie. Niet alleen om mee te koken, maar ook om mee te bakken! Deze brownies met olijfolie en zeezout, naar een recept van Melissa Clark, zijn een ideaal tussendoortje op gure dagen, met een sterke espresso erbij. Of eet je liever een brownie bij een cappuccino als een heerlijk zoet ontbijt? Ingrediënten (voor ca. 12 brownies): 90 ml extra vergine olijfolie (bijvoorbeeld deze van Leccino) | 130 gram bloem | 1 theelepel zeezout | 1 theelepel bakpoeder | 25 gram cacaopoeder | 60 milliliter kokendheet water | 90 gram gesmolten pure chocolade …
Lees meer »Gevulde tomaten uit ‘Het mediterrane dieet’
De mediterrane keuken zou een van de gezondste ter wereld zijn, maar hoe leven deze mensen nu eigenlijk? Wat eten ze wel en niet? Klopt het dat er in Griekenland veel minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten, en alzheimer bijna niet voorkomt? En waarom kunnen Italianen met alle gemak zoveel pasta eten? Wilma Van Grinsven-Padberg neemt je in Het mediterrane dieet mee in de geheimen van de mediterrane levensstijl. Ze gaat te rade bij verschillende experts en legt haarfijn uit hoe je de mediterrane leefwijze in je eigen leven kunt integreren. De ruim dertig recepten zijn gemaakt door locals …
Lees meer »Orecchiette alla Ottolenghi uit het kookboek Flavour
Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Met zijn nieuwe kookboek Flavour viert hij de oneindige mogelijkheden van groenten. In ruim honderd recepten laat Ottolenghi niet alleen zien hoe je verschillende soorten groenten kunt omtoveren tot magische gerechten, zoals de auberginedumplings alla parmigiana en pittige paddenstoelenlasagne – allemaal voorzien van foto’s die je doen watertanden. Orecchiete alla puttanesca uit Flavour Wij delen het recept voor orecchiete alla puttanesca, zonder de ansjovis die je normaal in de puttanesca-saus aantreft, maar mét kikkererwten en geurige kruiden. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor vier personen): 6 teentjes …
Lees meer »Pizza salsiccia e friarelli uit het kookboek Pizza van Alba Pezone – met recepten van de beste Napolitaanse pizzabakkers
Napels is de bakermat van de pizza. Napolitaanse kookschoolhoudster en eetschrijfster Alba Pezone ging daarom in eigen stad op zoek naar de beste pizzabakkers. Ze wist hen hun recepten en hun pizzageheimen te ontfutselen, met een heerlijk dikke pizzabijbel als resultaat. Alba Pezone: ‘Dit boek is een liefdesverklaring aan de pizza en aan Napoli, mijn stad. Want een goed klaargemaakte pizza zal je meer vertellen over Napels – over hoe geweldig je er kunt eten, over hoe ontstellend mooi het er is, over het creatieve karakter van de stad – dan een uitgebreid betoog. Mijn vijf favoriete pizzabakkers uit Napels …
Lees meer »Minestrone met venkel en wilde knoflook uit het Blue Zones kookboek
Het dorpje Urzulei maakt samen met Arzana, Baunei, Seulo, Talana en Villagrande deel uit van de Blue Zone op Sardinië. In deze streek worden mensen niet alleen bovengemiddeld oud, maar blijven ze vooral ook tot op zeer hoge leeftijd gezond. Hoe dat komt? Dan Buettner ontdekte dat dat, naast een gezonde leefstijl, vooral ook te danken is aan wat er op tafel komt. Hij verzamelde honderd Blue Zones-recepten in een heerlijk kook- en kijkboek, met een prominente plek voor Sardinië, waar hij je laat proeven van goedgevulde minestrone. ‘In een kleine witgepleisterde boerderij roert een oudere, grijze vrouw met een …
Lees meer »Risotto met geroosterde pompoen en salie uit het kookboek Slow
Nu de dagen korter worden en de herfst zich een weg naar de keuken wervelt, is het tijd voor comfort food: goedgevulde soepen, romige risotto’s, langzaam gestoofd vlees, ovenschotels en hartverwarmende desserts. Het kloeke kookboek Slow is daarvoor je beste keukenmaatje. Achter de felgekleurde cover prijken meer dan 140 internationale recepten die zorgen voor een weldadige warmte op koude herfst- en winteravonden. Uit de Italiaanse keuken komen onder meer dampende borlottibonensoep, ossobucco met gremolata, Toscaanse kippensoep, pollo alla cacciatora, gepureerde cannellinibonen met citroen en rozemarijn, ricotta-perencheesecake, een dip van geroosterde witte chocolade met grissini en gekarameliseerde vijgen met vanillemascarpone. We …
Lees meer »Veganista van Luna Trapani – 60x vegan recepten op z’n Italiaans
De Vlaams-Italiaanse Luna Trapani runt in het historisch centrum van Antwerpen Spritz, een vegetarische osteria. Dankzij haar kookboek Veganista kun je nu ook thuis van haar creaties genieten. Met zestig recepten voor overheerlijke vegan gerechten is er voor ieder wat wils! Ga je voor tagliatelle met champignons en truffel of voor wittebonensoep met rozemarijn? Voor risotto met asperges of voor een vegan tiramisù? Of voor het recept dat ook op de cover prijkt – en dat wij in deze blog alvast met je delen: gebakken paddenstoelen in een heerlijk romige sherrysaus? Luna Trapani ontwikkelt voortdurend nieuwe recepten met plantaardige ingrediënten. …
Lees meer »Paradijstaart uit Made at Home van Giorgio Locatelli
Giorgio Locatelli’s kookboek Made at Home is een kleurrijke verzameling van de gerechten die de onvolprezen meester van de moderne Italiaanse keuken dagelijks maakt voor familie, vrienden en zijn ‘andere’ familie; het team van het vermaarde Londense restaurant Locanda Locatelli. Ter ere van de verschijning van de midprice editie van dit kookboek trakteren we op het recept voor Locatelli’s paradijstaart Giorgio Locatelli: ‘Dit is een van die heerlijke, zachte biscuittaarten die iedereen vroeger thuis bakte. Mijn grootmoeder had op de keukenkast naast de saffraan, een grote doos staan met daarop engeltjes die een taart vasthielden. In de doos zaten zakjes …
Lees meer »Spinazie-watermeloensalade uit het kookboek Mooi mediterraan
Dieettrends komen en gaan. ‘Even’ een dieet volgen en vervolgens voor lange tijd van de extra kilo’s af zijn; dat klinkt perfect, nietwaar? Laten we je uit die droom helpen: het beste dieet is geen dieet, maar een andere levensstijl. De zussen Janine en Annemieke Jansen zijn enthousiaste pleitbezorgers van de oorspronkelijke mediterrane levensstijl: afwisselende gerechten met veel vis, groenten en noten, eenvoudig en toch lekker. Eerder schreven ze al het boek Hartstikke mediterraan, waaruit we het recept voor gebakken gnudi met pistachenoten en basilicum deelden. In hun nieuwe boek Mooi mediterraan delen ze nog veel meer recepten én achtergrondinformatie …
Lees meer »Olijfolie-ijs uit het kookboek Extra Vierge
In het kookboek Extra Vierge deelt Sandra Alvarez haar onvoorwaardelijke liefde voor koken met olijfolie. Dankzij de verrassende, toegankelijke en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie, ook in desserts en cocktails. Zo watertand je al bladerend onder meer bij citroen-lavendelbruschette, pizza bianca met artisjokkencrème en oesterzwammen, socca met gegrilde venkel, truffelricotta en krokante kappertjes, artisjokkenchips, popcorn met boter-truffelolie en rozemarijn, pompoenlasagne met pecannoten, gebakken salie en bitterkoekjes en Negroni met gegrilde sinaasappel. Als voorproefje delen we het recept voor olijfolie-ijs met jullie – ideaal als tussendoortje of als verfrissend toetje. Voor acht personen (ca. …
Lees meer »Spaghetti alla carbonara uit De Zilveren Lepel Classic
Maak alvast plaats op je keukentafel of aanrecht, voor De Zilveren Lepel Classic, een luxe verzameling van de beste recepten uit het bekendste Italiaanse kookboek. Sinds de eerste uitgave in 1950 is Il Cucchiaio d’Argento (De Zilveren Lepel) niet meer weg te denken uit Italiaanse keukens. Het wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven, tot ver buiten de grenzen van de laars. Er verschijnen regelmatig nieuwe uitgaven, soms met alle tweeduizend (!) recepten, zoals in deze editie, soms met een thema – van De Zilveren Lepel Napels & de Amalfikust tot De Zilveren Lepel Vlees. Met De Zilveren Lepel Classic …
Lees meer »10x Italiaanse ijskoffie – van affogato tot granita al caffè
We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ’s zomers ook op deze tien ijskoffievariaties. Cappuccino freddo Een ideale start van de dag, een ijskoude cappuccino. Hiervoor zet je een sterke espresso, die je in een glas schenkt. Desgewenst roer je er wat suiker door. Doe er wat ijsblokjes bij en schenk er dan 100 milliliter ijskoude melk over. Je kunt de koffie, de ijsblokjes en de melk ook mixen met een blender. Wil je een romiger variant? …
Lees meer »Aan tafel met Artusi – 25 originele recepten uit het kookboek van Pellegrino Artusi
Het is vandaag precies tweehonderd jaar geleden dat Pellegrino Artusi het levenslicht zag. Hij werd geboren op 4 augustus 1820, in Forlimpopoli, een klein plaatsje in Emilia-Romagna. Als hij ruim negentig jaar later overlijdt, in Florence, laat hij een belangrijke culinaire erfenis na: het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’). Lang na zijn dood is dat nog altijd het best gelezen kookboek in heel Italië! Artusi zal de hoofdrol spelen in Saskia’s eerste roman, waaraan ze dit voorjaar begon. Saskia: ‘Toen het leven dit …
Lees meer »Citroentaart met meringue uit Big Mamma’s Cucina Popolare
Het kleurrijke kookboek Big Mamma’s Cucina Popolare biedt meer dan honderddertig makkelijk te bereiden en verrassende recepten: echte klassiekers maar wél met een moderne twist uit de Italiaanse keukens van restaurantgroep Big Mamma. De Italiaanse chef-koks van Big Mamma koken volgens de tradities van hun mama’s maar met een hedendaags signatuur. Maak bijvoorbeeld bruschetta’s met finocchiona (venkelworst), stracchino (roomkaas) en vijgen, soep van witte wijn, een zomerse parmigiana of bitterballen met guanciale (wangspek) en truffelcrème. Leer de lekkerste pizza’s bakken, serveer de mooiste borden pasta (van lasagne en linguine tot gnocchi en tortellini), bereid een risotto pera’more met gorgonzola, peer …
Lees meer »Napolitaans gekruide schelpen uit de pan – een recept uit De wijnboer
Met het nieuwe boek De wijnboer – verhalen en recepten rond het vuur waan je je avond aan avond in een prachtig gelegen wijngaard, met een mooi glas wijn in de hand, een heerlijk gerecht op (of boven) het vuur en verhalen die het vertellen meer dan waard zijn. Het boek is het schitterende samenspel van wijnimporteur Olle Swets en zijn vrouw Charlotte Marres, fotografe en verhalenverteller. Samen trokken ze met een draagbaar keukentje langs een aantal markante wijnmakers met een mooi verhaal, om samen met hen te koken, op een open vuurtje in de wijngaarden. Al kokend borrelden de …
Lees meer »Tricolore ijsjes met watermeloen en kiwi uit het boek IJs
In haar nieuwe boek IJs deelt Marleen Visser dertig verrassende ijsrecepten. Van eenvoudig roomijs en yoghurtijs tot spicy honingijs met perzik, van ananas, munt en limoensorbet tot aardbeiensorbet met venkel, van geitenkaasijs met geroosterde aardbeien tot een chocolademagnum met sinaasappelcurd. Wij maakten een hele voorraad tricolore ijsjes, met watermeloen, yoghurt en kiwi, waarvan we het recept graag met jullie delen. Ingrediënten (voor zes ijsjes van 65 milliliter of vier ijsjes van 90 milliliter): 250 gram watermeloen, in stukjes en zonder pitjes | 3 eetlepels honing | 3 eetlepels limoensap | 4 eetlepels volle yoghurt | 2 kiwi’s, geschild en in …
Lees meer »Tiramisù met twee soorten drank uit het kookboek Bitterzoete honing
In het kleurrijke kookboek Bitterzoete honing nodigt Letitia Clark je uit in haar huis op Sardinië. Aan de hand van haar recepten leert ze je te vertragen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie. Verlekker je aan pecorino met walnoten en honing uit de oven, geniet van een frisse, pittige salade van bleekselderij, bloedsinaasappel of van malloreddus (de schelpvormige pasta van het eiland) met krab, saffraan en tomaat. Alle recepten en de verhalen erachter zullen je meenemen naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit eilandparadijs. Met prachtige fotografie, kleurrijke illustraties en vrolijke anekdotes is Bitterzoete …
Lees meer »20x de lekkerste recepten voor panna cotta (mét basisrecept)
Wij zijn dol op een romige panna cotta als toetje. Simpel, met wat aardbeien of frambozen als garnering, of met een creatieve topping van een jonge chef. In deze blog delen we het basisrecept voor dit Italiaanse dessert, mét twintig recepten waarmee je naar hartenlust kunt variëren en verrassen. Letterlijk betekent panna cotta gekookte room. Dat is dan ook het grootste bestanddeel, aangevuld met suiker, melk, wat gelatine en eventueel een beetje vanille. Ondanks de eenvoud is het resultaat verbluffend. Het oorspronkelijke recept zou uit Piemonte komen, maar inmiddels staat het in heel Italië én daarbuiten op de kaart. Het …
Lees meer »Italië in eigen keuken: pizza met citroen en venkel
Voorlopig zitten we nog even niet op zonnige terrassen of in sfeervolle restaurants in Italië. Maar gelukkig is Italië niet ver weg. Het culinaire tijdschrift delicious. neemt je in de editie van juni mee naar Italië. Je schuift aan tafel bij oma’s die hun pastageheimen prijsgeven, je kijkt vanaf een terras onder de bomen uit over zee en proeft onvergetelijke risotto di frutti del mare of geniet in een Toscaanse trattoria van basilicumgnudi met een saus van geroosterde tomaten. Je dwaalt door de straten van Rome en strijkt neer bij een restaurant op een pittoresk pleintje voor porchetta uit de …
Lees meer »Bak een kleurrijke focaccia vol bloemen!
Wil je een origineel gerecht op tafel zetten waar iedereen blij van wordt? Maak dan eens een focaccia vol eetbare bloemen. Een echte eyecatcher die bij de lunch, brunch of picknick de show zal stelen! Ingrediënten: 500 gram doppio zero (00) bloem (plus wat extra om te bestuiven) | 10 gram gist (anderhalf zakje) | 300 ml water (op kamertemperatuur) | 15 gram suiker | 10 gram zout | extra vergine olijfolie Doe de bloem, de gist, de suiker en het zout in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Schenk het water erbij, meng alles met je …
Lees meer »