Ga op pad met onze City Walks!

Maccheroni alla molisana uit ‘De Zilveren Lepel Pasta’

pasta-macaroni-Italië-Zilveren-Lepel

De ruim 300 pagina’s dikke pastabijbel De Zilveren Lepel Pasta is terug van weggeweest. Nadat het boek een tijd lang niet leverbaar was, is het er nu weer. De pastabijbel heeft een mooi rood jasje gekregen en is extra voordelig geprijsd.

De Zilveren Lepel Pasta biedt meer dan 350 klassieke en moderne pastarecepten, voor droge pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en allerlei andere variaties. Uit alle streken van Italië, voor alle gelegenheden en geschikt voor één persoon of voor een groots familiediner Italian style.

ZilverenLepel_Pasta_1301.indd

Naast recepten bevat De Zilveren Lepel Pasta tips om de juiste pastavorm te kiezen, goed pastadeeg te maken en de pasta te bereiden zoals Italianen dat doen, met prachtige illustraties en foto’s.

Wij maken vandaag uit deze nieuwe editie maccheroni alla molisana. Maar eerst iets over de verzamelnaam maccheroni:

‘Maccheroni was het woord waarmee pasta werd aangeduid toen dit ingrediënt aan de adellijke hoven van Zuid-Italië in zwang raakte. In het zuiden van Italië kan deze term nog steeds betrekking hebben op alle pastasoorten, van durumtarwe of zelfgemaakt. In Noord-Italië daarentegen slaat de term eerder op een aantal soorten korte, gedroogde, min of meer rechte buisjespasta. Sommige zijn dicht geribbeld, andere spiegelglad, en er bestaan honderden namen. Ook de soorten die buiten Italië (onder andere in ons land) macaroni heten, horen tot die categorie. Mede vanwege de grote verscheidenheid binnen deze categorie past bijna elke saus bij maccheroni en zijn ze ideaal voor ovengerechten.

De keuken van Molise handhaaft de traditionele stijl op basis van lokale producten en handwerk. Tarwe, vlees, vis, peulvruchten en groenten zijn altijd van de partij, maar de tarwe levert de echte specialiteiten: heerlijke pasta, strikt beetgaar, met een koninklijke hoeveelheid diavolino, rode chilipeper, en geraspte pecorino.’

Pepper

Voor de maccheroni alla molisana heb je nodig (voor 6 personen): 2 eetlepels olijfolie, 1 teen knoflook (fijngehakt), 1 ui (fijngehakt), 100 gram pancetta (in blokjes), 1 takje verse bladpeterselie (fijngehakt), 4 blaadjes verse basilicum, 1 verse rode chilipeper, 425 gram maccheroni, 40 gram geraspte pecorino en zout.

Verhit de olie in een ondiepe pan. Fruit de knoflook en de ui 5 minuten op laag vuur; roer af en toe. Voeg de pancetta, de peterselie, de basilicum en de fijngesneden chilipeper (zonder pitjes!) toe en bak even mee. Kook intussen de maccheroni in een ruime hoeveelheid kokend water met zout beetgaar. Laat ze uitlekken en doe ze weer in de pan. Giet de saus erover, bestrooi met de pecorino en roer goed. Schep het gerecht in een warme schaal en zet meteen op tafel.

Buon appetito!

Nog veel meer pastagerechten vind je in

ZilverenLepel_Pasta_1301.indd

De Zilveren Lepel Pasta
ISBN 9789000339808
€ 19,99
uitgeverij Van Dishoeck

Bestel De Zilveren Lepel Pasta via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *