Naar hoofdinhoud Naar navigatie
27 oktober 2012

Recept voor een Italiaans leven: herfstgroentesoep van Tessa Kiros

Ter ere van de Salone del Gusto in Turijn zetten we Slow Food ook op Ciao tutti in het zonnetje, met een heerlijk recept voor slow cooking herfstgroentesoep van Tessa Kiros.

In haar nieuwe kookboek La Dolce Vita geeft Tessa Kiros ons een enorme verzameling recepten voor een Italiaans leven, als een ode aan het Italië dat ze zo graag haar thuis noemt.

Ze selecteerde heerlijke, authentieke recepten van Italiaanse mama’s. Van Siciliaanse pasta al forno en citroentaart tot heerlijke snacks en ander lekkers voor in de provisiekast, zoals limoncello, truffelboter en vanillezout.

Ook verklapt ze allerlei ideeën en handigheidjes die al generaties lang van Italiaanse moeder op dochter worden overgedragen: om zowel het eten, de tafel, als de rest van het huis net iets origineler te presenteren.

Tessa’s recept voor herfstgroentesoep

Op Ciao tutti delen we Tessa’s recept voor herfstgroentesoep, een warm en vriendelijk eenpansgerecht. Tessa: ‘Het werd van oudsher bereid op het moment dat de nieuwe extra vergine olijfolie er was. Deze olijfolie werd zowel bij het koken gebruikt als over de soep gedruppeld net voor het opdienen.

Je kunt variëren met de groente, maar wat je ook gebruikt, snijd het in ongelijke stukken, zodat alles anders is in plaats van alles hetzelfde. Persoonlijk vind ik het praktisch om de bonen in een snelkookpan te koken.’

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor zes tot acht personen): 250 gram borlottibonen (of kievitsbonen), een etmaal in koud water geweekt | 5 knoflookteentjes, gepeld, waarvan 3 fijngehakt | wat salieblaadjes of een klein bosje salie | 300 gram jonge zwarte kool | 4 eetlepels extra vergine olijfolie, met wat extra voor het opdienen | 200 gram rode ui, fijngehakt | 1 prei, schoongemaakt, het witte deel met een stukje groen, fijngesneden | 160 gram selderijstengels met wat blaadjes, fijngehakt | 300 gram wortelen, geschild en gesneden | 400 gram aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden | 300 gram kool, schoongemaakt en versnipperd | 2 liter water | 8 sneetjes boerenbrood | chilipoeder, voor het opdienen | versgemalen zwarte peper | geraspte Parmezaanse kaas, om erbij op te dienen

Hoe maak je de herfstsoep?

Giet de bonen af nadat ze een etmaal hebben staan weken. Doe de bonen in een pan, giet er voldoende vers water op en voeg een heel teentje knoflook en de salieblaadjes toe. Breng aan de kook, dek af en laat een uurtje pruttelen op laag vuur, of tot de bonen zacht zijn.

Controleer af en toe of er nog genoeg water in de pan zit: de bonen moeten goed onder water blijven. Voeg pas tegen het einde van de kooktijd zout toe. Haal van het vuur, maar giet niet af.

Om de zwarte kool klaar te maken houd je een stengel bij de basis vast en gebruik je je andere hand om de bladeren eraf te scheuren. Verscheur de bladeren en gooi de stengels weg.

Verhit ondertussen olijfolie in een grote wijde pan en sauteer de uien en prei totdat ze licht goud kleuren. Voeg de fijngehakte knoflook toe en sauteer even mee. Voeg selderij en wortelen toe en sauteer nog wat langer. Roer alles om met een houten lepel.

Voeg aardappelen, kool en zwarte kool toe, breng op smaak met zout en een beetje peper en schenk er anderhalve liter water over. Breng aan de kook, draai dan het vuur laag en laat pruttelen, deels afgedekt, totdat alle groenten heerlijk zacht zijn, zo’n vijf kwartier. Voeg het resterende water toe op het moment dat de soep dikker wordt, ongeveer halverwege de totale kooktijd.

Giet de bonen af en bewaar het kookvocht. Pureer 1 kopje bonen met 500 ml van het kookvocht. Voeg toe aan de pan samen met de hele bonen en laat nog eens ongeveer 15 minuten pruttelen, zodat alle smaken goed met elkaar kunnen mengen. Als de soep er te dik uitziet, kun je nog wat van het kookvocht van de bonen toevoegen. Haal van het vuur en laat afgedekt even rusten.

Rooster het brood. Wrijf één kant voorzichtig in met de resterende knoflookteentjes en druppel wat olijfolie over elk sneetje en strooi er versgemalen peper en chilipoeder over. Je kunt er eventueel ook nog wat geraspte Parmezaanse kaas aan toevoegen.

Meer heerlijke recepten voor een Italiaans leven vind je in

La Dolce Vita – recepten voor een Italiaans leven | Tessa Kiros | ISBN 9789089895547 | uitgeverij Terra

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen