When life gives you lemons… Dan maak je er heerlijke Italiaanse gerechten mee! Letitia Clark geeft in haar zonnige kookboek For the Love of Lemons heel veel recepten waarin een vleugje citroen schittert. Aan de hand van recepten en charmante verhalen leer je hoe dit bijzondere ingrediënt ieder gerecht naar een hoger niveau tilt.
In het boek staan hartige en zoete recepten met citroen, van gestoofde kip met artisjok en citroen tot zeebaarscarpaccio met citrus, van geglazuurde citroen-vlierbloesembuns tot citroentiramisù en citroenschuitjes, waarvan we het recept graag met jullie delen als voorproefje van dit zalig zonnige kookboek.
Eeuwenoude liefde
‘De liefde van de mens voor citroenen is eeuwenoud, en tegenwoordig omvat het traject van ontstaan tot consumptie het grootste deel van de wereld.
De kleine, verdacht gladde en glanzende, bijna ronde, kanariegele citroenen die we in de supermarkt aantreffen hebben een behoorlijke reis achter de rug gehad om daar te komen. Als je een blik werpt op die blijmoedige citroen in je hand kun je je niet voorstellen wat er allemaal aan voorafgegaan is,’ aldus Letitia Clark.
Lemon posset in citroenschuitjes
Letitia: ‘Als je het geluk hebt mooie citroenen met blaadjes te vinden, dan is niks leuker om ze te halveren, het vruchtvlees eruit te scheppen (om uit te persen) en ze te vullen met lemon posset. De schil geeft de posset nóg meer smaak en zorgt ook voor een prachtige presentatie.
Je moet vier hele citroenen leegscheppen om de ‘schuitjes’ waarin dit wordt geserveerd te maken, maar je gebruikt het sap van slechts twee citroenen, dus de pulp van de andere citroenen kan voor een ander recept worden gebruikt.’
Hoe maak je dit citroenlekkers?
Voor acht personen heb je nodig: 400 milliliter slagroom | 90 gram suiker | 90 milliliter citroensap (Letitia gebruikt hiervoor twee grote citroenen) | 8 uitgeholde citroenhelften
Meng de slagroom en suiker in een steelpan en breng aan de kook. Roer het mengsel zachtjes door (de room zet enorm uit) en kook circa twee minuten. Zorg ervoor dat de suiker echt is opgelost.
Neem de pan van het vuur en laat een paar minuten afkoelen. Voeg het citroensap aan het roommengsel toe en schenk dit in de citroenschuitjes. Tip: de bootjes moeten op een vlak oppervlak staan, anders stroomt de vloeistof over. Zet de lemon possets minstens twee uur of een hele nacht in de koelkast voor je ze serveert.
Alle recepten vind je in
For the Love of Lemons | Letita Clark | vertaald uit het Engels door Aniek Njiokiktjien | ISBN 9789023017479 | € 29,99 | bestel For the Love of Lemons bij je lokale boekhandel of bij bol.com
Meer lekkers uit de keuken van Letitia Clark vind je in de kookboeken Wilde vijg en venkel, La vita è dolce en Bitterzoete honing.