Home » Italiaans eten » Recepten » De sterren van tafel – wijn bij het winters feestmenu
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De sterren van tafel – wijn bij het winters feestmenu

Joke tipt vandaag de beste wijnen bij het feestelijke Italiaanse wintermenu van Italiaans Koken met Antoinette, waarmee we jullie vorige week verrasten.

Italiaanse-wijn-kerst-menu

Joke: ‘Hoewel je winterjas te warm aanvoelt en de bomen nog niet al hun bladeren hebben laten vallen, is de decembermaand toch al echt half voorbij. Een maand die voor jou, ondanks het milde weer, wellicht een lichte huivering met zich meebrengt. Dit jaar is het jouw beurt, je kon er echt niet meer onderuit en de familie schuift dit jaar gezellig bij je aan tafel. Hoewel je koken heerlijk vindt, ligt de druk met de feestdagen toch buitengewoon hoog. Een simpele pasta is er niet bij, of toch wel?

De blits maken met kerst door de sterren van tafel te koken en je gasten verwonderen met de mooiste wijn/spijscombinaties, dat willen we allemaal wel! Dus sluit je je in de decembermaand op in huis en spit je je normaliter onaangeraakte kookboekencollectie van A tot Z door. Je creatieve brein gaat met je op de loop en je bedenkt het meest originele kerstmenu aller tijden.

Ware het niet dat allergieën, dieetwensen en bereidingstijd roet in het eten gooien. Je zwager die liever geen vis eet, een zwangere vriendin die je opties drastisch inperkt en, tot slot, de voorbereidingstijd van alle door jou gekozen gerechten. Als je dan eindelijk een passende selectie hebt gemaakt, blijken te gerechten weer niet op elkaar aan te sluiten. Voor jou is de lol er nu wel af, iets dat als een feestje had moeten beginnen is op een chaos in je hoofd en in je huis uitgelopen.

De Italiaanse keuken heeft veel te bieden, van pasta tot vlees of vis, vaak met een simpele bereiding en een weergaloos resultaat. Een bijkomend voorbeeld is, vind ik altijd, dat het voor mooie tafelverhalen zorgt. Je tante bijvoorbeeld steekt de loftrompet over Rome, waar ze dit jaar voor het eerst was, je ouders halen herinneringen op over die heerlijke vakantie in Toscane en het prachtige landschap daar en jijzelf geniet stilletjes na van je tijd aan de Amalfikust onder het genot van een slokje limoncello.

Een goede inspiratiebron is ook het winters feestmenu dat Italiaans Koken met Antoinette dit jaar voor Ciao tutti samenstelde en dat perfect is voor de feestdagen. Geheel Italiaans en met een mooie afwisseling van ingrediënten, niet al te moeilijk te bereiden en succes gegarandeerd. Zorg er wel voor dat je kwaliteitsingrediënten in huis haalt, dat is steeds de basis van het Italiaanse succes.

winters-feest-menu-Italiaan-koken-met-Antoinette-2

Als Ciao tutti’s wijnblogster zal ik dit jaar ook mijn steentje bijdragen en jullie voorzien van een passend en betaalbaar wijnadvies, met wijnen die je via de website van Wijnkoperij De Gouden Ton kunt kopen – met speciaal voor Ciao tutti-lezers 15% korting (mits de wijn die je uitkiest niet al in de aanbieding is).

Wijn is namelijk een belangrijk en zeker niet te onderschatten onderdeel van het diner. De wijn kan je gerechten maken of kraken. Bij wijn is het lastig om algemene tips te geven bij bepaalde gerechten zoals risotto of fazant. De mate waarin het gerecht gekruid is, welke saus erbij wordt geserveerd en de bereidingswijze zijn belangrijke smaakfactoren en hebben daarmee een grote invloed op hoe een bepaalde wijn bij een bepaald gerecht smaakt. ,

De meest voor de hand liggende manier om een wijn bij je gerecht te kiezen is door een wijn te kiezen die overeenkomt met de smaakeigenschappen van je gerecht. Bij een kruidig gerecht kies je bijvoorbeeld voor een kruidige wijn en bij een gerecht met een volle romige saus kies je voor een volle witte houtgelagerde wijn.

Een alternatieve, lastigere maar vaak ook verrassender optie is om juist een tegenhanger te kiezen. Een populaire optie is bijvoorbeeld om bij flink gekruide gerechten zoals curry’s een wijn met een klein zoetje te kiezen, zoals een off-dry riesling. Maar ook herkomst is een goede raadgever, daar kom ik later in deze blog nog op terug.

Hoe dan ook, het blijft een uitdaging en de beste tip is dan ook om jouw gekozen combinatie vooraf te testen. Probeer daarbij voor jezelf een duidelijk beeld te schetsen waarom een wijn wel of niet bij een bepaald gerecht past. Is de wijn te zuur? Of valt de wijn bijvoorbeeld weg door de krachtigheid van het gerecht? Zo leer je op basis van je ervaringen.

Ik vind het winters feestmenu van Antoinette geweldig; de gerechten zijn mooi te combineren. De tagliatelle met truffel bijvoorbeeld wordt veel geserveerd in de regio Piemonte. Dit is tevens een heel bekend wijngebied waar bijvoorbeeld de Barolo vandaan komt.

pasta-met-truffel-Italiaans-koken-met-Antoinette-wijn-Barbera-Asti

De aardse tonen van de truffel kenmerken ook de wijnen uit de regio. Ik kies bij dit gerecht dan ook liefst voor de Barbera d’Asti Vigna Vecchia van Cossetti. Dat Vigna Vecchia staat voor oude stokken. Deze wijn komt namelijk van één specifieke wijngaard waar de oudere stokken diep in de grond geworteld zitten. Dat zorgt voor een volle fruitige wijn vol overheerlijke kersen en bessen, een tikje kruidigheid, een beetje geroosterd hout én die aardsheid waarnaar we op zoek zijn. De zuren in de wijn zijn verfijnd en voeren daarom niet de boventoon naast de truffelpasta.

Liever wit? Kies dan voor een complexe witte wijn, de La Rocca van wijnhuis Pieropan doet het met haar notenbittertjes en tonen van specerijen uitstekend in combinatie met truffel.

truffel-La-Rocca-Pieropan

Het feestelijke hoofdgerecht is fazant met spek en kruiden uit de oven. Een slimme zet van Antoinette, een gerecht dat je vooraf kunt voorbereiden. Zo mis je niets van de feestvreugde en zorg je toch voor een heerlijk kerstwaardig gerecht.

Antoinette gebruikt in dit gerecht zoetige aromatische kruiden als salie, rozemarijn en laurier. Deze vormen voor mij de beste raadgever voor de wijnkeuze, omdat ze een allesbepalend effect hebben op de smaak. Daarnaast wordt er spek gebruikt, dat zorgt voor een zoutig tintje, waarvoor we een tegenhanger proberen te vinden in de wijn.

Ik kies hierbij graag voor de Malvasia Nera van het huis Li Veli. De wijngaarden liggen in de Salento (in het zuiden van Puglia) en de vele zonuren zorgen voor een stevige, rijpe wijn die goed op kan boksen tegen het zoute spek. De prachtige kruidigheid van de wijn, met tonen van laurier en rozemarijn, matcht uitstekend met de in het gerecht gebruikte kruiden.

fazant-uit-de-oven-Italiaans-koken-met-Antoinette-Malvasia-Nera

Het wijnhuis Li Veli veel werkt met ‘vergeten druiven’ zoals de Malvasia Nera. De witte Malvasia kom je nog steeds veel tegen, maar het blauwe broertje is in de vergetelheid geraakt. Li Veli brengt daar op een verrassende manier verandering in. Het gelijknamige huis maakt ook een wijn van de druif met de prachtige naam Susumaniello, met een wat zachtere tanninestructuur maar dezelfde mooie kruidigheid – ook het proberen waard bij de fazant.

Het toetje is een feestelijke rijsttaart. Een verrassend creatief dessert dat je ook weer een dag van tevoren kunt bereiden. Zo heb je bij mislukking nog kans voor een remake of een ritje naar de bakker én kun je de bewuste avond lekker aan tafel aansluiten.

rijstcake-Italiaans-koken-met-Antoinette-Moscato-Asti

Dit romige taartje met een frisse zweem van citroen vereist een niet al te zoete begeleider. De friszoete Moscato d’Asti, wederom van Cossetti, vormt zonder meer een perfect duo met dit taartje. De bubbels als tegenhanger voor de romigheid en citrusvruchten als overeenkomstig element. Wil je een keertje wat anders proberen? Het beroemde wijnhuis Vietti maakt een complexere Moscato.’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *