Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De recepten van Giuliana (Fattoria La Vialla)

Naast al die lekkere wijnen, olijfolie, pasta’s, sauzen, jams en koekjes hebben de medewerkers van La Vialla een origineel kookboek samengesteld, il Librone (‘het grote boek’) genaamd, waarin alle (succes)recepten van Giuliana Lo Franco zijn verzameld. Het resultaat is een prachtig uitgevoerd kookboek van 400 pagina’s, waarin de recepten met oog voor detail worden uitgelegd, zodat ze gemakkelijk te volgen zijn. Zoals Giuliana het zelf omschrijft:

‘Denk nu alsjeblieft niet meteen ‘nee, alweer een kookboek!?!?’ Ik weet het: vandaag de dag komen schrijvers en uitgevers voortdurend met nieuwe uitgaven. In de kiosk puilt het uit van tijdschriften; weekbladen wedijveren in het plaatsen van recepten en kookrubrieken, televisiezenders en internet maken van iedereen een kok. Er is dus moed voor nodig (en ik ben nooit erg moedig geweest) om het zoveelste kookboek uit te geven… maar, er was een maar: de steun van mijn man, mijn zonen en de hele Fattoria.

Zo heb ik in een boek (door iedereen op La Vialla il Librone, het grote boek, gedoopt) jaren van koken, van gerechten en recepten verzameld. Allereerst heb ik alles nogmaals gecontroleerd, gewogen, gemeten en nog een keer gekookt. Ik kookte immers, en kook nog steeds, op gevoel, zoals iemand die gewend is om achter pannen en fornuizen te staan, die aan een sausje kan ruiken dat het te flauw is. Ik blink niet uit in het koken, maar heb het altijd erg leuk gevonden. Ik ben dol op nieuwe recepten en culinaire experimenten en heb dan ook heel wat uren met een pollepel in de hand doorgebracht – wat wil je ook als moeder, schoonmoeder en oma van een kleine volksstam die altijd hongerig terugkeert van het land.’

Il Librone is een verzameling van recepten die Giuliana bereidde voor haar familie of voor uitgebreide etentjes met vrienden. ‘Het zijn eenvoudige recepten, bewaard in oude schriften, soms overgeschreven van mijn oma, mijn moeder, vriendinnen, vrienden en kennissen. Enkele recepten heb ik zelf bedacht, met bij elkaar geraapte ingrediënten, voor een geïmproviseerd diner of gewoon voor het plezier van het uitproberen. Ik hoop dat de recepten een beetje anders dan anders zijn. Ik heb in elk geval mijn best gedaan zoveel mogelijk details aan te geven, kleine geheimen die normaal niet in boeken te vinden zijn.’

De recepten in il Librone komen vooral uit de Toscaanse keuken, met pasta, brood, tomaten en olijfolie als belangrijkste smaakmakers. Zo bevat het boek een recept voor de echte Toscaanse ragù, voor poverella (saus van rauwe tomaten), voor kippenleverpaté… Van Giuliana mag ik morgen en overmorgen twee recepten prijsgeven: het recept voor ribollita (Toscaanse soep met brood, bonen en kool) en het recept voor pappa al pomodoro (tomatenpap).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

7 reacties

 1. Ja, alweer een kookboek, maar authentieke recepten zijn altijd goed en smaken italiaanser dan italiaans.

 2. peter housmans

  Als klant van La Vialla heb ik bij mijn kerstbestelling van afgelopen jaar het grote boek al cadeau gekregen. Inderdaad een inspirerend boek! Het kleine boekje had ik al in 2009 gekregen.
  Hun website is ook een aanrader: http://www.la-vialla.com
  In mei a.s. gaan we een weekje naar La Vialle om alles met eigen ogen te gaan zien. Ik verheug me er al op.

 3. jules v maurik

  Wij zouden een paar nachten willen overnachten in La Vialla kan dat ?
  jules v maurik

 4. Wat een leuk artikel. Is het kookboek Il Librone ook ergens te koop? We zijn onlangs bij La Vialla geweest en dat was beslist niet de laatste keer. Heerlijke sfeer daar en lekkere producten. Die we al een paar jaar per post, arme postbode, laten bezorgen.

 5. Grazie Marianne! Het kookboek was ooit een cadeau bij een bestelling – maar dat is inmiddels al heel wat tijd geleden. Geen idee of het nog in de collectie is… Maar wellicht kun je het bij het volgende bezoek of bij de volgende bestelling even vragen, wie weet is er nog een exemplaar op voorraad!

 6. Hans Wouterse

  Is er nog een kookboek te koop.

  Groeten,
  Hans Peter Rudolf Wouterse

 7. Dat zou je bij La Vialla moeten navragen. Wij verkopen hun kookboeken niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *