Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Spaghetti met tomaat en scampi naar recept van Tessa Kiros

Al sinds haar eerste kookboek, met niet alleen heerlijke recepten maar ook prachtige foto’s en persoonlijke verhalen, zijn we fan van Tessa Kiros. Bijna alle recepten uit haar Italiaanse kookboeken, Ciao bella (met veel Venetiaanse gerechten) en La dolce vita, hebben we wel een keer gemaakt – en sommige zijn inmiddels uitgegroeid tot echte favorieten.

Nieuw is Mijn beste recepten – een luxe uitgevoerde verzameling van meer dan honderdvijftig recepten, die Tessa zelf selecteerde uit vijf van haar bestsellers. Er zijn recepten voor brood & ontbijt, voor antipasti, soep, salades, pasta, vis, vlees, groenten, bijgerechten & desserts.

Mijn-beste-recepten-Tessa-Kiros

De recepten gaan, zoals we van Tessa zijn gewend, vergezeld van prachtige foto’s van de gerechten, sfeerplaatjes en persoonlijke tips. Het boek is echt een lust voor het oog; je blijft erin bladeren en je droomt makkelijk weg bij al die zomerse foto’s…

Mijn-beste-recepten-Tessa-Kiros (3) Mijn-beste-recepten-Tessa-Kiros (4) Mijn-beste-recepten-Tessa-Kiros (7)

Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek spraken we uitgebreid met Tessa Kiros in de buurt van haar huis in Toscane (zie dit artikel). Maar eerst doken we de keuken in voor een van de beste recepten volgens Tessa: spaghetti met tomaat en scampi.

Mijn-beste-recepten-Tessa-Kiros (2)

Wat heb je nodig?

Voor twee personen heb je nodig: 8 tamelijk kleine scampi (langoustines of grote garnalen) met koppen (ongeveer 6-7 centimeter) | 3 eetlepels olijfolie | een halve kleine ui, fijngehakt | 250 gram gepelde tomaten uit blik of gehakte verse tomaten | een flinke snuf chilipoeder | 1 eetlepel boter | 1 laurierblad | zout | 2 knoflooktenen, fijngehakt | 1 volle eetlepel gehakte bladpeterselie | 4 eetlepels prosecco | 160 gram dikke spaghetti | zwarte peper

Bereidingswijze

In de restaurants van Venetië serveren ze de scampi vaak met kop en pantser. Ze zien er dan weliswaar prachtig uit, maar zijn lastig te eten. Je moet bij dit gerecht zelf beslissen of je ze van tevoren wilt pellen. Ik koop meestal tamelijk kleine scampi en laat de koppen eraan zitten voor de smaak, maar ik pel ze wel voor het gemak van de eters. Sommige kleine scampi zijn heel makkelijk te pellen, wanneer ze gekookt zijn, dus die kun je opdienen met pantser en al.

Maak eerst de scampi schoon. Haal het pantser van het lijf, verwijder het zwarte darmkanaal (haal desgewenst de kop eraf), spoel ze af en zet ze apart.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui al roerend helemaal zacht. Voeg de tomaten, een snufje chilipoeder en wat zout toe. Laat zonder deksel tien tot vijftien minuten sudderen waarbij je de tomaten af en toe met een houten lepel plet totdat ze helemaal gesmolten zijn, er geen stukjes meer in zitten en je een mooie saus hebt. Houd de saus warm.

Verhit de boter en de laatste eetlepel olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg, wanneer de olie en de boter heet zijn, de scampi en het laurierblad toe. Bak deze op een hoog vuur totdat de onderkant van de scampi goudkleurig en een beetje knapperig wordt.

Draai de scampi om, voeg een beetje zout en een snufje chilipoeder toe en vervolgens de knoflook. Doe vervolgens de peterselie erbij. Giet, wanneer je de knoflook begint te ruiken en de scampi aan beide kanten net gaar zijn, de prosecco erbij (of witte wijn als je geen prosecco hebt) en laat die even snel pruttelen totdat hij verdampt is. De scampi mogen niet te gaar worden.

Kook intussen de pasta gaar in gezouten water. Giet af en houd een klein beetje kookvocht achter om de saus eventueel te verdunnen. Doe de spaghetti in de pan met scampi en voeg ook de tomaten toe. Hussel alles voorzichtig door elkaar door de pan heen en weer te schudden, zodat het geheel geen moes wordt. Voeg eventueel wat achtergehouden kookvocht toe. Serveer direct met wat zwarte peper. Buon appetito!

Alle favoriete recepten van Tessa Kiros vind je in

Mijn-beste-recepten-Tessa-Kiros

Mijn beste recepten | Tessa Kiros | ISBN 9789089896421 | uitgeverij Terra-Lannoo | bestel Mijn beste recepten via deze link bij bol.com

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *