Ga op pad met onze City Walks!

Aan tafel met Tessa Kiros

Reizen zit Tessa Kiros in het bloed. Met een Finse moeder en een Grieks-Cypriotische vader is een mix van culturen haar niet vreemd. Ze werd geboren in Londen, maar groeide op in Zuid-Afrika. Ze werkte in Londen, Athene en Mexico en reisde na het afronden van haar studies naar Italië om daar de taal te leren en alles over Italiaans eten te weten te komen.

Tessa-Kirosfoto: Manos Chatzikonstantis

Uiteindelijk streek Tessa neer in Toscane – samen met haar grote liefde Giovanni. Hier woont ze nog steeds, in een prachtig huis in de Toscaanse heuvels, niet ver van Siena. Naar aanleiding van haar nieuwe boek, Mijn beste recepten, ging Saskia met Tessa aan tafel om haar alles te vragen over koken, reizen en eten.

Mijn-beste-recepten-Tessa-KirosTessa-Kiros-2

Herinner je je nog het eerste recept dat je ooit maakte?
‘De liefde voor goed en lekker eten kreeg ik met de paplepel ingegoten. Zowel de familie van mijn vader als de familie van mijn moeder hield van gezellig tafelen met het hele gezin. Mijn oma’s stonden dan ook vaak in de keuken. Van hen kreeg ik talloze recepten, soms op een briefje maar meestal vertelden ze al kokend en bakkend hoe een gerecht tot stand kwam.

Mijn allereerste ‘keukenervaring’ die ik me nog kan herinneren, is de dag dat ik samen met mijn opa en oma op Cyprus koekjes ging bakken. Ik was toen een jaar of drie, vier, maar die koekjes kan ik nog altijd ruiken!

Veel van de recepten in mijn boeken heb ik te danken aan mijn familie. Ik kreeg en krijg recepten uit Griekenland, Finland, Zuid-Afrika, Italië en nog veel meer landen, die ik graag verwerk in een kleurrijke mix aan recepten en foto’s.

Tessa-Kiros-3

Ik heb naast de koekjes overigens ook goede herinneringen aan de rijstpudding van mijn opa, die we aten op Cyprus, en aan de eieren die mijn moeder altijd maakte. Het recept van mijn moeder heb ik opgenomen in Apples for Jam (dat in het Nederlands is verschenen als Alle smaken van de regenboog). Deze recepten laten zien dat iets heel simpels héél lekker kan zijn.’

Apples-for-Jam-Tessa-Kiros

Tessa heeft dit nog niet gezegd, of we krijgen bij onze cappuccino een klein stukje sinaasappelcake geserveerd. We zitten bij Morbidi, een van Saskia’s favoriete adresjes in Toscane. Toen Tessa aangaf tijd te hebben voor een interview in Siena, vroeg ze Saskia om een plek voor te stellen.

Tessa: ‘Ik word eerlijk gezegd soms wel een beetje moe van alle journalisten die het steeds aan mij overlaten om de plek voor een interview vast te stellen. Ik doe dat namelijk liever niet thuis, niet alleen vanwege de privacy voor mijn gezin maar ook omdat het daar tijdens het maken van een boek (ik werk alweer aan een nieuw kookboek) nogal rommelig kan zijn. Overal liggen er dan foto’s, recepten, accessoires en ingrediënten. Maar goed, ik was aangenaam verrast toen je Morbidi voorstelde. Niet alleen omdat het echt een van de fijnste adresjes in Siena is, maar ook omdat het eigendom is van de familie van mijn man.’

Morbidi-Siena

Che combinazione! Dat wist Saskia natuurlijk niet, maar Patrizia, een van de eigenaren, doet de historie graag uit de doeken. Ze schuift even bij ons aan tafel, net als een van de vaste klanten – een vrolijke dame op leeftijd, in een mooie rode jas met bijpassende tas, die regelmatig een tas vol lekkernijen komt halen.

Patrizia: ‘Mijn opa is degene geweest die Morbidi heeft geopend. Eigenlijk werkte hij bij de bank, maar hij ging altijd met lood in zijn schoenen naar zijn werk. Hij voerde er ook niet zoveel uit, als ik de verhalen moet geloven. Op weg van huis naar de bank kwam hij altijd langs de latteria, melkwinkel, hier om de hoek. Toen de eigenaar van die winkel er vanwege omstandigheden mee moest stoppen, besloot mijn opa zijn leven drastisch om te gooien. Hij nam ontslag en beloofde de eigenaar de melkwinkel voort te zetten.

En zo geschiedde. In 1923 stond mijn opa ineens tussen de melkflessen in plaats van tussen de bankbiljetten. Twee jaar later schreef hij zich officieel in bij de Kamer van Koophandel. Een kopie van dat document hangt hier nog altijd aan de muur. Eind jaren zeventig breidde de winkel uit en kocht mijn familie het pand waar we nu nog altijd zitten. Sinds kort hebben we deze zitgelegenheid achter in de zaak, een fijne toevoeging voor iedereen die even rustig een kopje koffie wil drinken of wil lunchen.’

Patrizia verontschuldigt zich; de plicht roept. Er worden voorbereidingen getroffen voor de lunch en in de vitrines verschijnt de ene na de andere schaal vol lekkernijen, die gretig aftrek vinden. Morbidi heeft een grote vaste clientèle van Senesi die hier regelmatig vleeswaren, pasta, kazen en ander lekkers komen halen. Tot ver in de omtrek beroemd is de mousse di prosciutto al tartufo, die men al vijftig jaar volgens hetzelfde recept maakt.

Patrizia: ‘Inmiddels staat de vierde generatie klaar om de zaak over te nemen. Mijn zonen treden in de voetsporen van hun overgrootvader. Al zal ik hier nog vaak te vinden zijn, het is veel te leuk om iedereen te zien. Ook familie komt regelmatig binnenwippen. Zo komt Giovanni, mijn neef en de man van Tessa, hier regelmatig lunchen, met zijn collega’s of alleen.’

Ze vraagt nog even snel aan Tessa of hij vandaag ook komt en duikt dan weer de keuken in. Tessa glimlacht. ‘De Italiaanse familie van mijn man is zo hecht. Heerlijk is dat. Ik zie ze door al mijn reizen soms veel te weinig, maar ik word elke keer opnieuw warm onthaald. Mét lekker eten!’

De Toscaanse keuken inspireerde Tessa tot het schrijven van Twelve (in het Nederlands verschenen als Twaalf), het eerste kookboek van een inmiddels succesvolle reeks.

Twelve-Tessa-Kiros

Wat is je favoriete recept uit de Toscaanse keuken?
Tessa: ‘Dat wisselt eerlijk gezegd per seizoen. Ik houd heel erg van koken met de opbrengst van het seizoen (iets dat ik in Twelve ook probeer uit te dragen). Voor Toscaners is dat heel gewoon, dat je kijkt naar wat het land je geeft. Zo varieer je vanzelf!

Afgelopen kerst aten we een simpele arrosto misto (braadvlees uit de oven), met geurige kruiden uit eigen tuin. Heerlijk vind ik dat, een eenvoudig gerecht waar je je hoofd niet over hoeft te breken en dat niet kan mislukken. Iedereen gezellig in de keuken, de oven die het werk doet…’

Patrizia, die steeds met volle schalen langs loopt, doet ook een duit in het zakje: ‘In de winter eet ik het liefst ribollita, een stevige Toscaanse groentesoep. Maar ook voor pici all’aglione, met duif, mag je me wakker maken!’

Tessa: ‘De gerechten die Patrizia noemt, zijn wel typisch Toscaanse wintergerechten. Ik ben zelf altijd blij als de lente weer voor de deur staat. Dan komt er weer meer kleur op je bord! Ik word helemaal vrolijk van asperges, artisjokken, tuinbonen…

artisjokken-markt-Testaccio-Rome (1)tuinbonen

Ik verheug me ook altijd enorm op weer voor het eerst buiten eten, op de eerste lucciole, vuurvliegjes, op de ontluikende bloesem en de geur van jasmijn. Het liefst ga ik dan uren naar de Mercato Centrale in Florence, om lekker lang langs de kraampjes te struinen en mijn tassen vol te stoppen met al dat voorjaarsgeluk.’

Mercato-centrale-firenze-florence-mercato-apricena

Hoe ziet je favoriete dag eruit qua eten?
Tessa: ‘Haha! Bereid je voor op een culinaire reis! Ik ontbijt het liefst zoals de Fransen dat doen, met een croissantje en een café au lait. Alleen daarvoor al zou ik zo naar Frankrijk rijden. Hier in Italië ontbijt ik zelden, al neem ik wel eens de tijd voor een chai tea. Als het écht koud is, wil ik mijn gezin nog wel eens verwennen met een Scandinavisch ontbijt.

Tussendoor, als ik aan het werk ben in de keuken, eet ik graag een stukje toast met avocado. Of een stukje kaas, een koekje, een stuk fruit. Ik vind het heerlijk om kleine beetjes te eten. Voor de lunch ga ik voor de Libanese keuken: een fijne salade met bulgur, een stukje gegrild lamsvlees, wat van dat heerlijke Libanese brood…

Tussendoor maak ik met alle liefde een tussenstop bij een gelateria, voor de aperitivo openen we een fles prosecco, met een handje salt&vinegar chips. Dineren doe ik het liefst aan het strand, met gegrilde vis met citroen of met garnalen. Daarbij blijven we prosecco drinken, maar voor het slapen gaan neem ik altijd nog een tisana, kruidenthee.’

Tessa kijkt op haar horloge. ‘Ik krijg er echt trek van, weet je dat? Ik kan het koken soms wel eens moe zijn, maar lekker eten gaat nooit vervelen. Zullen we een stuk pizza halen voor de lunch?’

Daar zegt Saskia natuurlijk geen nee tegen en tegelijk stellen ze voor naar Poppi te wandelen, een klein, onooglijk zaakje aan de Via Banchi di Sotto, waar ze alleen pizza en ciaccino maken. Ciaccino is een echte Senese specialiteit. Het is een soort schiacciata, belegd met bijvoorbeeld ham en kaas. Ideaal voor een snelle maar smakelijke lunch.

ciaccinobron foto: toplifemagazine.it

Tessa en Saskia strijken met een stuk ciaccino neer op het Piazza del Campo, in het zonnetje. Tessa wijst naar de overkant: ‘Hier zijn Giovanni en ik getrouwd, in het stadhuis van Siena. Toen we na het jawoord weer naar buiten kwamen, trakteerden we al onze gasten op het plein op mini-Campari’s. Daarna hebben we heerlijk gegeten in een klein familierestaurant, even buiten de stad. Heerlijk was dat.’

Welke restaurants hier in Siena kun je aanraden?
Tessa lacht. ‘Kan ik dat niet beter aan jou vragen? Volgens mij ken jij hier nog beter de weg dan ik, zeker in culinair opzicht. Je kent vast Osteria di San Giuseppe?’ Na Saskia’s antwoord dat ze daar eergisteren nog gegeten heeft, vervolgt Tessa: ‘Dat is van de broer van Giovanni, van mijn schoonbroer dus. We schuiven er regelmatig aan. Ik at er laatst fagottini met spinazie en truffel, goddelijk lekker.

Aanraders zijn verder Da Bagoga (dat officieel Grotta Santa Caterina heet, maar door alle Senesi da Bagoga wordt genoemd, naar de bijnaam van de chef-kok) en Antica Trattoria Papei. Maar op zondagavond eet ik het liefst thuis. Dan maakt Giovanni namelijk altijd heerlijke pizza’s. Eerst is hij in de weer met het deeg en als dat klaar is galmt zijn stem door het huis. Pizza! Ieder kan dan zijn eigen beleg kiezen. Het is een van de gezelligste avonden van de week.

Niets kan tippen aan Giovanni’s pizza, maar deze simpele ciaccino van Poppi is iets wat ik me niet ontzeg als ik in Siena ben. Dat geldt overigens ook voor een lekker ijsje. Gaan we nog even naar Grom?’

ijs-Siena

Daar zegt Saskia uiteraard geen nee tegen. Qua Italiaanse smaken zitten zij en Tessa heerlijk op één lijn. Het voelt alsof het een uitje met een goede vriendin is in plaats van een officieel interview. Is het de passie voor lekker eten en reizen die ons meteen bindt? Of is het toch die Italiaanse manier van doen die we, ondanks het feit dat we beiden geen Italiaans bloed hebben, zo graag omarmen?

In elk geval zorgt deze middag voor een bron aan inspiratie. Ook Tessa’s notitieboekje staat lekker volgekrabbeld met tips en adresjes in en om Siena. Maar voor ze die kan uitproberen, pakt ze eerst weer haar koffers voor een nieuwe reis, op zoek naar nieuwe recepten. We kijken vast uit naar haar volgende boek!

Mijn-beste-recepten-Tessa-KirosTessa Kiros’ beste recepten
Mijn beste recepten
is een feestelijke getuigenis van Tessa’s culinaire tocht tot nu toe. Je vindt hier een selectie uit de honderden recepten die zij in de loop der tijd heeft geschreven, verzameld en gekoesterd. Ze zijn een weergave van haar passie voor vele keukens en culturen, voor haar liefde voor familie en voor eenvoudig, lekker eten.

Mijn beste recepten | Tessa Kiros | ISBN 9789089896421 | € 29,99 | uitgeverij Terra-Lannoo | bestel Mijn beste recepten via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

3 reacties

  1. Tessa Kiros’ kookboeken zijn juweeltjes !
    Verdienen hier een apart tafeltje voor hun mooie vormgeving, om nog maar te zwijgen over hun rijke inhoud…

  2. Leontine Streefkerk

    Leuk artikel, mijn kinderen zijn opgegroeid met alle makkelijke en heerlijke recepten uit ‘Apples for Jam’, oftewel ‘Alle Smaken van de Regenboog’. De styling van de boeken met de prachtige linten als bladwijzers en schitterende foto’s maken dat ze het net zo goed doen op de salontafel als op het keukenaanrecht. Bravo Tessa, bravo Saskia, fijn dat jullie elkaar ontmoet hebben!

  3. Wat een heerlijk interview Saskia, fantastico..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *