Ga op pad met onze City Walks!

Citroencantuccini van The Lemon Kitchen

Jadis Schreuder is van jongs af aan bezig met eten. Eind 2016 leidde deze passie tot haar eigen blog, The Lemon Kitchen, vol lekker lichte recepten met een frisse touch. Jadis zal geregeld ook een recept voor Ciao tutti maken, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol.

Jadis: ‘Ik ben dol op proeven, reizen, koken en nieuwe recepten ontwikkelen. Daarbij hoort ook een mooie vormgeving. Ik vind een totaalplaatje creëren met een recept, foodstyling en fotografie geweldig om te doen. Bij mij staat eten in het teken van beleving, net zoals bij de Italianen!

Ik reis veel om eetcultuur en smaak inspiratie op te doen en ga het liefst naar Italië. Dit voorjaar heb ik verschillende (biologische) citroenleveranciers in Sicilië bezocht. Ik ben namelijk al zo lang ik me kan herinneren verliefd op citrusvruchten en op de citroen in het bijzonder. Daarom zul je in mijn gerechten altijd een fris element terugvinden, omdat het een gerecht in balans brengt én extra smaak geeft!

Dat geldt ook voor deze citroencantuccini. Cantuccini worden net als beschuit tweemaal gebakken en daarom hebben ze die lekkere knapperige structuur. Dit recept heeft even wat tijd en liefde nodig om het te maken (circa veertig minuten), maar daarna is het intens genieten!

Ingrediënten (voor ongeveer twintig stuks): 500 gram bloem | een half zakje bakpoeder | 200 gram suiker naar keuze | 125 ml kokosolie of andere olie (zonder kokossmaak) | 40 ml vers citroensap | zest van 1 citroen | 3 eieren | 1 eetlepel anijszaad (beetje fijngemaakt) | 100 gram amandelen (grof gehakt) | 100 gram pistachenoten (grof gehakt) | snufje (zee)zout voor extra smaak

Meng eerst de olie, suiker, amandel, eieren, citroenzest en citroensap en klop het met de mixer luchtig op (het geeft niet als de olie een beetje hard wordt of klontjes vormt, gewoon door mixen).

Voeg vervolgens de bloem met bakpoeder, anijszaad en eventueel een snufje zout in een andere kom en meng het geheel kort met een lepel. Voeg de twee mengsels samen met de mixer. Zorg ervoor dat de bloem helemaal wordt opgenomen in het mengsel. Doe dan de gehakte nootjes erbij en meng alles met de hand.

Blijf met de hand mengen. Dit is een kleverig werkje, maar het deeg wordt straks minder plakkerig. Hiervoor bedek je de kom na het mengen met plasticfolie. Zet het deeg een half uurtje in de koelkast.

Strooi daarna wat bloem op het aanrecht en kneed het door het gekoelde deeg, met de hand. Verwarm de oven voor op 175 °C.

Verdeel het deeg in twee gelijke, lange ‘broodjes’ van ongeveer twee bij dertig centimeter. Plaats deze ‘broodjes’ op een met bakpapier beklede bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak ze in ongeveer vijfentwintig minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rekje.

Na het afkoelen snijd je beide ‘broodjes’ in plakjes (dikte naar keuze). Je kunt hiervoor het beste een broodmes gebruiken of een ander mes met kartels.

Plaats de plakjes weer in de oven en bak ze in acht minuten per kant goudbruin en gaar (bak ze een minuut of tien als de plakjes dikker zijn dan één centimeter). Laat de citroencantuccini afkoelen en serveer ze bij een caffè of een ijskoude limoncello.’

Genieten van meer frisse recepten? Volg The Lemon Kitchen dan ook via Facebook of Instagram, waar Jadis regelmatig een nieuw recept deelt. Buon appetito!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *