Naar hoofdinhoud Naar navigatie
8 november 2025

Ciao tutti’s panettoneparade – de lekkerste panettone voor een Italiaanse kerst

Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar koop je nu de állerlekkerste panettone? Wij vertellen het je in deze kleurrijke panettoneparade.

Ook dit jaar proefden we weer kilo’s panettone, om een lijstje met favorieten samen te stellen waar je uit kunt kiezen, met prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis, zowel in de traditionele variant als met een twist van chocolade, fruit of pistache. Kerstmis wordt extra lekker met zo’n feestelijke panettone op tafel!

Panettone – Italiaans kerstbrood

Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme chocoladesaus bijvoorbeeld.

Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese bakkers gemaakt. Het recept dat nog steeds als uitgangspunt dient voor de ‘echte’ panettone zou al meer dan vijfhonderd jaar oud zijn!

De oorsprong van de panettone

Zoals bij veel andere Italiaanse tradities bestaat er een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de panettone. Hoofdrolspeler in dit verhaal is Toni, die stiekem verliefd is op Adalgisa, de dochter van een bakker die een kleine zaak runde in Milaan.

Adalgisa werkte hard om haar vader waar mogelijk bij te staan. Toni besloot eveneens in de bakkerij te gaan werken, zodat hij zo vaak mogelijk bij zijn geliefde kon zijn. Hij was bovendien niet op zijn achterhoofd gevallen en verzon de slimste streken om aan boter te komen, zodat hij het brood lekkerder kon maken.

Dat werd al gauw opgemerkt door de klanten en van heinde en verre stroomden ze toe om brood van Toni, pan di Toni, te kopen. Dat leverde Toni niet alleen een gelukkige en welgestelde bruid op, maar ook een culinaire erfenis. Nog altijd genieten de Milanezen van zijn beroemde pan di Toni: panettone.

Het recept om zelf een panettone te bakken

Volgens de traditie moet je eigenlijk thuis een panettone bakken. Het lekkers moet onder toeziend oog van het familiehoofd uit de oven worden gehaald, waarna deze pater familias er met een mes een kruis in moet snijden, als een soort zegen voor een gelukkig kerstfeest en een zorgeloos nieuw jaar.

Maar hoezeer de Italianen ook hechten aan kwaliteit en traditie, het zelf maken van een panettone is geen sinecure. Het deeg moet vrij lang rijzen – niet echt iets waar in de drukke dagen voor Kerstmis tijd voor is.

Ook Italianen kopen dus steeds meer panettones, die in kleurrijke stapels op de toonbank van de bakker of in de paden van de supermarkt opduiken. Wil je toch graag zelf een grote panettone of mini-panettones bakken? Het recept vind je hier!

PANETTONEPARADE
ONTDEK DE LEKKERSTE PANETTONES

We hebben de lekkerste, luchtigste, smeuïgste, smakelijkste, meest verrassende panettones voor je op een rijtje gezet, op alfabetische volgorde van de (web)winkels waar je ze kunt bestellen.

Uiteraard staan we open voor meer tips dus deel in de reacties gerust jouw tip in een reactie onder aan dit artikel of per e-mail.

Verleidelijke panettone uit Verona bij Casabase

Met name in de streek rondom Verona kent iedereen de ambachtelijke panettones van Infermentum, die worden verpakt in een stijlvolle papieren zak.

Langzaam verovert Infermentum ook de rest van Italië, aangezien de panettones dankzij de lange rijstijd van het deeg (zesendertig uur) heerlijk luchtig en tegelijkertijd vol van smaak zijn.

De Infermentum-panettones vallen tijdens proeverijen ook regelmatig in de prijzen. Terecht, want de smaak is fenomenaal. De traditionele panettone bevat biologische rozijnen, sinaasappel gekonfijt volgens de Franse natuurlijke methode en het onmiskenbare aroma van vanille uit Madagaskar.

Naast deze klassieke panettone zijn er ook panettones met chocolade, waaronder een panettone met zowel melk, witte als pure chocolade en een  panettone met witte chocolade en bosbessen.

Onze favoriet is de Panettone Dark, met cacaopoeder in het deeg én stukjes donkere chocolade.

Heerlijk is ook de panettone met appel, vijgen en walnoten. Een plak hiervan doet het perfect als ontbijt, tussendoortje of dessert, maar smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk als je er een tosti met kaas en appel van maakt, na een lange winterse wandeling.

Wij maakten van het laatste stukje van deze panettone wentelteefjes met mascarponecrème en vijgenjam. Da leccarsi i baffi!

De panettones van Infermentum zijn exclusief verkrijgbaar bij Casabase, prachtig verpakt in een papieren zak die zo op tafel of onder de boom kan. Er is ook een lactosevrije panettone te bestellen.

In het assortiment van Casabase vind je ook panettone van Roberto Moreschi uit Chiavenna, zoals de panettone met pistache – een perfecte smaakcombinatie, met Siciliaanse pistachenootjes – en een panettone met gezouten karamel. Beide beperkt verkrijgbaar dus wacht niet te lang met bestellen als je deze panettones wil proeven!

De broers Ezio en Rocco Calciano tillen de panettones in hun bakkerij in Tricarico (Basilicata) naar een nieuw niveau. Ze maken een fruitige variant met abrikoos en perzik exclusief voor Casabase

Pure Siciliaanse passie van Nuova Dolceria bij Chiara’s Food

Zoetigheid kun je prima aan de Sicilianen overlaten. Weten ze je tijdens je vakantie op het eiland te verleiden met cannoli, cassata en granita, met kerst doen ze dat met panettones.

Dankzij Chiara van Chiara’s Food proefden we de pistachepanettone van Nuova Dolceria, die ons meteen naar Sicilië voerde, met bij elke hap pure Siciliaanse passie die over je tong rolt.

Banketbakker Francesco Manuele maakt samen met zijn zoon en een aantal trouwe medewerkers elk jaar opnieuw een kleine selectie panettones, die in Italië al vaak in de prijzen zijn gevallen.

Deze Siciliaanse bakker maakt volgens Gambero Rosso een van de tien beste panettones in Italië, bereid met authentieke zuurdesem, zonder conserveringsmiddelen.

Chiara haalt voor het zesde jaar op rij een aantal van deze panettones naar Nederland. Naast de pistachepanettone is er ook klassieke panettone, panettone met chocolade en panettone met sinaasappel, vijg en walnoot van Nuova Dolceria.

Ze zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt, met zuurdesem die net zo oud is als Francesco zelf, met pure Siciliaanse ingrediënten en vooral met heel veel liefde.

Zo worden de pistachenootjes met de hand geroosterd, voor een optimale smaak. Maar het échte geheim van Francesco is dat er een flinke dosis pistachecrème door het deeg gaat, dat daardoor nóg smeuïger wordt. Tot slot wordt de bovenzijde van de panettone voorzien van een laagje pistachecrème, met witte chocolade en fijngehakte pistachenootjes. Eén hap en je waant je even in het pistacheparadijs!

Wil je een van de panettones van Nuova Dolceria bestellen, wacht dan niet te lang, want de voorraad is beperkt. Voor het eerst biedt Chiara 10% korting op preorders. Als je vóór 20 november 2025 via de website van Chiara’s Food of bij La Bottega aan de Van Woustraat in Amsterdam bestelt, profiteer je automatisch van deze korting.

Ook nieuw is de Panettone Vegano van Veg Sicilia, met chocolade maar zonder zuivel, lactose en eieren. Een volledig plantaardige panettone, deze PanVegone!

Ambachtelijke panettone van Tissi bij Friuli Fantastico

In het hart van Friuli-Venezia Giulia wordt de ambachtelijke panettone van Tissi gebakken, die je kunt bestellen in de webshop van Friuli Fantastico. De panettone mag langzaam rijzen, gedurende twee volle dagen en nachten, waardoor hij lekker zacht en smeuïg is.

Tissi’s panettone is verkrijgbaar in de klassieke variant, maar ook met peer- en chocolade of met amandel, stuk voor stuk tijdloos Italiaans vakmanschap!

Buonissimo panettone van Bonifanti bij Panettone-shop

We hebben inmiddels een hele collectie Bonifanti-blikken, in alle kleuren van de regenboog. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud – en ook die mag er zijn!

Deze klassieke panettone uit Milaan, de bakermat van de panettone, is gemaakt van hoogwaardige ingrediënten: verse scharreleieren, speciaal geselecteerd meel, eersteklas boter, de beste vanille uit Madagaskar, rozijnen en stukjes gekonfijte sinaasappel- en citroenschil.

Voor elke panettone heeft Bonifanti drie dagen werk, zorg en aandacht nodig, zodat er een optimaal kerstbrood op tafel komt, met een traditioneel recept dat al bijna honderd jaar oud is.

In 1932 maakte Vincenzo Bonifanti in de werkruimte achter zijn bakkerswinkel de eerste variant op de klassieke panettone. Hij koos voor een decoratie van de uitstekende hazelnoten uit de Langhe boven op de kerstcake; het begin van een unieke traditie.

De klassieke panettone is er ook in een mooi bewaarblik, zowel voor panettones van 750 gram als voor die van een kilo en zélfs in minivorm, met een panettone van 130 gram.

Daarnaast heeft Bonifanti veel variaties, zoals panettone met cranberry, met citroen en witte chocolade, met peer en chocolade, met karamel en chocolade, met cappuccino en chocolade of met kastanje en chocolade.

Dit jaar zijn er twee nieuwe varianten: een panettone met vijgen en chocolade en eentje met sinaasappel en chocolade. Ook nieuw is de Dolce del Giubileo. Deze bestaat uit zacht en luchtig deeg met gekonfijte sinaasappelschillen uit Sicilië en bovenop een glassatolaag, met verkruimelde hazelnoten en hele suikerkorrels. De panettone is verpakt in een prachtige verpakking met de Sint-Pieter in Rome erop. Lekker én mooi dus!

Namens Panettone-shop mogen we drie Ciao tutti-lezers blij maken met zo’n bijzondere panettone. Kans maken? Deel dan voor 5 december jouw mooiste herinnering van dit jaar met ons, via onderstaand mail&winformulier. Wellicht krijg jij dan in de week voor kerst zo’n heerlijke panettone toegestuurd!

Mail & win

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Naam







Nieuwsbrief

Je kunt de panettones van Bonifanti bestellen via Panettone-shop.nl. Krijg je veel gasten? Bestel dan de XL Signor panettone van maar liefst vier kilo!

Panettone van Opera Waiting bij Koffiecentrale

Bij Koffiecentrale bestel je de overheerlijke panettone van Opera Waiting uit San Gimignano, een van onze favorieten.

Van meesterbakker Gabriele Ciacci proef je de klassieke panettone, de panettone glassato alla mandorla of de Napolitaanse variant met babà al rum. Er is ook een lekker luchtige pandoro!

Panettone uit Modica bij Il Mandorlo

Bij de Siciliaanse webshop Il Mandorlo bestel je de panettone van Casa Don Puglisi uit Modica, een gemeenschap waar vrouwen en kinderen uit situaties met sociale, familiare en psychologische problemen al meer dan dertig jaar welkom zijn voor sociaal-educatieve ondersteuning. Zo kunnen zij een nieuw leven opbouwen, met eigenwaarde en trots, en integreren in de samenleving.

Dat alles mede door het werk in de bakkerij, waar de moeders van Casa Don Puglisi leren hoe ze de unieke Modica IGP-chocolade en de panettone moeten maken. Hierdoor krijgen zij een kans op een nieuwe start en kunnen ze hun leven weer opbouwen.

De panettones worden bereid met natuurlijk zuurdesem, dat zorgt voor een luchtige en zachte structuur, gemaakt van alleen maar pure en natuurlijke ingrediënten. Natuurlijk mét de Modica IGP-chocolade, maar ook met Siciliaanse pistachenootjes of amandelen. Ze worden geleverd in een met de hand gemaakte geschenkverpakking, klaar voor Siciliaanse sferen met kerst!

Panettonestore – flitsende samenwerking van Fiasconaro en Dolce & Gabbana

De Siciliaanse banketbakkers van Fiasconaro hebben ook dit jaar in samenwerking met Dolce & Gabbana kleurrijke blikken gevuld met luchtige panettone.

Een van onze favorieten is de pistachepanettone, overgoten met witte chocolade (inclusief een potje pistachecrème en een mooi mesje), maar ook de panettone met gekonfijte mandarijn katapulteert je even naar Sicilië.

Alle varianten zijn te bestellen via Panettonestore. Een deel van de collectie is ook verkrijgbaar bij De Bijenkorf en bij Italiaanse delicatessenzaken zoals Il Limone in Breda en Sogno di Pasta in Haarlem.


Een van de bijzonderste panettones is de heerlijke hazelnootvariant. De hazelnoten komen uit de streek van Polizzi Generosa en worden gecombineerd met mannacrème uit de Madonie, een schitterend berggebied in het noorden van Sicilië, in het achterland van Palermo en Cefalù.

Manna is een stofje afkomstig van de es. Eeuwenlang wordt het gewonnen door de bast van deze bomen te snijden en de transparante hars te laten stollen. Hierna wordt het verwerkt en wordt de manna omgevormd tot een delicate zoete room, die in combinatie met de hazelnoten zorgt voor een smakelijke herinnering aan Sicilië.

De hazelnootpanettone wordt geleverd in een kleurrijk bewaarblik, met een potje mannacrème en een mesje om een extra laagje lekkers op je plak panettone te smeren.

Andere aanraders zijn de amandelpanettone met hazelnoot, chocolade, een vleugje Siciliaanse wijn en amandelschaafsel, de panettone met marrons glacés overgoten met gianduia én de panettone met chocolade en sinaasappelcrème.

NOG MEER PANETTONES

Bij verschillende delicatessenzaken vind je een assortiment panettones van onder meer Augusta, Chiostro di Saronno, Pistì en Zaghis. We lichten ze hieronder voor je uit.

Augusta – smaakvolle panettone uit Saronno

De panettones van Augusta komen uit Saronno, ten noorden van Milaan, waar al sinds 1945 goudbruine panettones worden gebakken.

Deze traditie en ervaring proef je niet alleen terug in het eindresultaat, maar is ook af te lezen uit de verpakking, of je nu gaat voor een panettone in een hoge ‘hoedendoos’, voor een met de hand in papier verpakt exemplaar of voor de mini-panettones.

Augusta heeft een breed assortiment, met naast de klassieke panettone ook een heerlijke variant met pistachenootjes en pure chocolade. Je kunt vast moeilijk weerstand bieden aan het ‘jasje’ van pure chocolade en fijngehakte pistachenootjes.

Augusta maakt naast deze pistachevariant ook klassieke panettones en variaties in de smaken chocolade, gezouten karamel, appel/kaneel, marrons glacés, limoncello en tiramisù – én schattig verpakte mini-panettones van 100 gram. Leuk als cadeautje voor in of onder de boom!

Chiostro di Saronno – prachtig verpakte panettones

De meeste panettones zijn alleen al vanwege de mooie verpakking een feestje om te geven (en te krijgen). Dat geldt zeker voor de prachtig verpakte panettones van Chiostro di Saronno, met een stevige papieren wikkel. Ze worden allemaal met de hand ingepakt – en dat zie je!

Ook de panettone zelf is smakelijk, zowel de traditionele variant als de verschillende smaken. Een van onze favorieten is de Panettone Arancia & Cioccolato, een panettone met sinaasappelcrème en chocoladedruppels met gekonfijte sinaasappelschilpasta.

Een ideale wintercombinatie, waarbij je in je hoofd meteen een beeld krijgt van een knisperend haardvuur, sneeuwvlokken en een flinke stapel boeken. Dat geldt overigens ook voor de combinatie van chocolade en kersen van Chiostro di Saronno.

Pistì – panettone uit de bakermat van de pistachenootjes

In Bronte, een dorpje aan de voet van de Etna dat bekend staat om de pistachenootjes, bakt Pistì smeuïge panettones. Naast de traditionele panettone maakt Pistì een variant die is gevuld met een romige crème van de lokale pistachenoten en waarvan de bovenzijde wordt bedekt door pure chocolade en fijngehakte pistachenootjes.

Je kunt de pistachenootjes ook proeven in combinatie met chocolade en perzik, met ananas en abrikoos of met witte chocolade. Liever geen pistachenootjes? Dan zijn er ook andere varianten, zoals chocolade en bloedsinaasappel of bosvruchten en witte chocolade.

foto’s: Pistì

Vergani – el panetùn de Milan

Vergani is een van de oudste panettonebakkers van Milaan. Het recept voor het maken van lekker luchtige panettones werd door Angelo Vergani geoptimaliseerd. Sinds 1944 is zijn recept de basis voor een op en top Milanese panettone, die inmiddels door de vierde generatie Vergani wordt gemaakt.

De panettones van Vergani zijn er in verschillende varianten. Wij proefden op advies van Gemma van La Bottega di Gemma in Maastricht de panettone met frutti di bosco, een lekker luchtige panettone met bosvruchten.

Er bleef nog geen stukje over van deze frisse panettone, waarbij het deeg verrijkt is met een geconcentreerde puree van frambozen, bessen, bramen en bosaardbeitjes. Voor bij wie niet alles in één keer op gaat: ook deze panettone is erg lekker om wentelteefjes van te maken, geserveerd met mascarponecrème en bramen- of frambozenjam.

Vergani heeft ook een limoncello-panettone, eveneens prachtig verpakt en – belangrijker nog – rijk van smaak, met een vleugje Amalfikust bij elke hap die je neemt.

Zaghis – tongstrelende panettones uit Treviso

In een dorpje in de provincie Treviso bakte Luigi Zaghis in 1952 zijn eerste panettone. Inmiddels zijn er honderdduizenden panettones uit de oven tevoorschijn getoverd. Ook dit jaar heeft Zaghis weer volop gebakken.

Naast de klassieke variant is er een panettone met pistachecrème (onze favoriet), een panettone met limoncello en een panettone met chocolade en peer. De panettones van Zaghis zijn te koop bij Alberto Pozzetto, zowel in hun webshop als in hun winkel in Amsterdam, ook in mini-variant!

De lekkerste pandoro

Naast de panettone kennen ze in Italië de pandoro, die oorspronkelijk uit de regio Veneto komt.

De pandoro wordt gemaakt van bloem, eieren, boter en gist. De cake wordt vervolgens gebakken in een stervormige bakvorm en bestrooid met poedersuiker. De naam pandoro is een samentrekking van pane d’oro, brood van goud.

Dit kerstbrood werd toen Venetië nog een republiek was namelijk vooral geserveerd door welgestelde families. Inmiddels kunnen de meeste Italianen met Kerstmis genieten van een dikke plak ‘gouden brood’.

Monte Nuvola van Infermentum

We proefden van Infermentum niet alleen de buonissimi panettones, maar ook de pandoro met de prachtige naam Monte Nuvola, ‘bergwolk’. En een wolk is het, deze pandoro, met name dankzij de lange natuurlijke gisting die het deeg krijgt.

Alle ingrediënten worden beetje bij beetje toegevoegd, op het juiste tijdstip, met veel zorg en geduld. Dat leidt tot een superluchtige pandoro, die je met elke hap even meevoert naar het paradijs, waar de heldere engelenkoren in deze tijd van het jaar van zich laten horen.

Je bestelt de Monte Nuvola net als de panettones van Infermentum exclusief bij Casabase. Serveer met een flinke hoeveelheid poedersuiker om het effect van deze ‘bergwolk’ nog spectaculairder te maken!

Siciliaanse pandoro van Nuova Dolceria

La Bottega di Chiara heeft naast de verrukkelijke panettones ook de pandoro van Nuova Dolceria in de collectie. Heerlijk luchtig en perfect om mooie in stervormige plakken te serveren met bijvoorbeeld chocolade- of pistachepasta (zie deze blog).

Bauli – klassieker in onze Italiaanse vriendenkring

Toen we in aanloop naar onze grote panettoneproeverij aan onze Italiaanse vrienden vroegen welke panettone er bij hen meestal op tafel komt, antwoordden verrassend veel Italianen: quello di Bauli, die van Bauli, uit Verona.

Bauli’s pandoro was het eerste Italiaanse kerstontbijt dat Saskia in Italië kreeg voorgeschoteld, bij vrienden in Toscane. Naast de klassieke pandoro heeft Bauli ook panettones, zowel in de traditionele uitvoering als in variaties met onder meer chocolade, pistache en limoncello.

De pandoro’s en panettones van Bauli zijn onder meer te koop bij in de kerst-webshop van Peccati di Gola (met ook mini-versies).

Ook Vico Food Box heeft de pandoro en panettone van Bauli in het assortiment. In deze online Italiaanse supermarkt vind je een heel assortiment aan panettones, waaronder die van Tre Marie uit Milaan.

Bestel je panettone op tijd
(en bewaar een stukje tot 3 februari)

Let wel: voor de meeste panettones geldt dat de voorraad niet oneindig is, dus wacht niet te lang met bestellen als je wil genieten van deze feestelijke Italiaanse kersttraktatie.

Te veel bestellen kan bijna niet, want een plak panettone is de hele maand december heerlijk als ontbijt – en je moet eigenlijk een stuk bewaren voor 3 februari, de feestdag van de heilige Blasius.

Als je dan een stuk panettone eet, zou je het hele jaar door beschermd zijn tegen keelpijn. Dat is nu toch éxtra mooi meegenomen, dus sla genoeg in voor wat reserve én verheug je op lekker veel panettone-ontbijtjes komende weken!

P.S. De houten kerstornamenten die je op sommige foto’s ziet, zijn de unieke Ciao tutti-kerstballen, met onder meer een panettone voor in de boom. Via deze link vind je alle setjes!

5 reacties

  1. Sonia Potalivo schreef:

    Wow wat een fantastische blog, al hou je niet van de Kerst, dan nog zou je alle producten gaan kopen . Complimenti Saskia!

  2. Conny De Beun schreef:

    Wat een geweldige informatie Saskia, ze zijn stuk voor stuk da provare, ik heb dit jaar de panettone bij Nonna Silvi besteld. Zij komt uit Firenze.

  3. Saskia schreef:

    Ah leuk, haar kookboek komt binnenkort ook uit in het Nederlands, volgend weekend deel ik een voorproefje!

  4. Jolanda schreef:

    Wat fijn, dit artikel over de heerlijkste panettoni! Deze komt precies op tijd. Ik was op zoek naar de lekkerste, maar zag door de bomen het bos niet meer.
    Nu de ‘Limoncè’ van Bauli besteld en voor een ‘Classico’ van Infermentum ga ik naar Casebase. Grazie Saskia!

  5. Miriam schreef:

    Zo fantastisch die panettone-tijd en zo heerlijk om ze allemaal te proberen. Ik moet steevast op dieet na de Kerstdagen, maar het is echt ieder jaar weer genieten!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!