Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Ciao tutti’s Limoncello Test – welke limoncello’s zijn het lekkerst?

Hoe kunnen we het eerste weekend van de zomer beter inluiden dan met limoncello? Deze zonnig gele citroenlikeur is dé Italiaanse afsluiting van oneindig durende diners op zwoele zomeravonden. Daarom hebben we heel veel limoncello voor jullie getest, om een top 10 samen te stellen van de allerlekkerste limoncello’s die er te koop zijn.

Aanvoer van de Sorrentokust of het Siciliaanse platteland
De allerlekkerste limoncello maak je natuurlijk zelf, maar daar heb je wel een kistje Italiaanse citroenen én een flinke portie geduld voor nodig. De citroenen die in het zuiden van Italië elke dag opnieuw door de zon zijn gekust, smaken immers beter dan welke andere citroenen ook.

Veel citroenen die worden gebruikt voor het maken van limoncello, groeien ten zuiden van Napels, aan de kust rondom Sorrento. Meer dan de helft van de citroenen die in Italië worden geoogst, komen echter van Sicilië. Bijzonder om te weten is dat de maffia ooit is begonnen met de citroenhandel, voordat ze met minder frisse zaken aan de haal gingen.

Maar terug naar de citroenen. Door het klimaat op Sicilië duurt het groeiseizoen op het eiland lekker lang en zijn er dus verschillende oogstmomenten. De citroen heeft hierbij steeds een andere kleur: de primo fiore, die wordt geoogst in de herfst, geeft de gele citroenen zoals we die uit de winkel kennen, de bianchetti (wit van kleur) worden geplukt in het voorjaar en de verdelli (groen van kleur) hartje zomer.

Mocht je zo’n kistje fijne citroenen hebben bemachtigd, dan duurt het nog wel even voor je een glaasje limoncello voor je hebt staan. De citroenschillen moeten namelijk goed kunnen weken in de alcohol. Je moet na het schillen van de citroenen dan toch echt een paar weken wachten voor je het eerste glaasje in kunt schenken.

Gelukkig zijn er heerlijke alternatieven op de markt. Maar welke is nu het lekkerst? Om dat te kunnen bepalen, testten we de afgelopen weken heel veel verschillende soorten limoncello, om uiteindelijk de tien allerlekkerste Italiaanse limoncello’s te kiezen, waarmee je je meteen op een Italiaans terras waant.

De allereerste officiële citroenlikeur
Voor we de testresultaten onthullen, reizen we nog even terug in de tijd, naar het moment dat de naam limoncello voor het eerst werd geregistreerd. Dat gebeurde eind negentiende eeuw, door Maria Antonia Faraca, die met de citroenen uit haar tuin naar eigen inzicht en smaak een citroenlikeur maakte waarvan ze het recept zorgvuldig aanpaste tot het helemaal perfect was.

Dat recept voor liquore al limone, zoals zij haar drankje noemde, droeg ze over aan haar kleinzoon, die een eigen restaurant had en het daar al gauw op de kaart zette. De achterkleinzoon van Maria Antonia zag een gouden toekomst weggelegd voor het gele drankje en registreerde het in 1988.

Of dit het enige officiële verhaal achter de limoncello is of niet, zeker is dat van de citroenen die de zon hebben gevangen langs de Amalfikust elk jaar nog altijd duizenden liters limoncello worden gemaakt.

Elke familie en elke trattoria heeft een eigen recept, en dat geldt ook voor de makers van de limoncello die in Nederland verkrijgbaar is. Ze verschillen – soms slechts subtiel – in smaak, kleur, geur, helderheid en stroperigheid, onder meer door de soort citroenen die wordt gebruikt en door de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd. Maar welke is nu het lekkerst?

Ciao tutti’s Limoncello Top 10
Het testresultaat! We tellen af van nummer 10 tot en met nummer 1, de állerlekkerste limoncello. In de top tien vind je overigens allemaal ambachtelijk gemaakte limoncello’s, die onderling slechts op kleine punten van elkaar verschillen, maar die het met afstand winnen van limoncello’s die op grote schaal worden geproduceerd.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#10 Limone d’Oro / 340
Over de hekkensluiter werden we het niet helemaal eens, vandaar een gedeelde tiende plek voor Limone d’Oro en 340. Met citroenen uit Sorrento maken Peter Romeijnders uit Zutphen en Rutger Wolters uit Epse een klassieke limoncello met een Gelderse touch. Deze Limone d’Oro, gouden limoncello, is hier te koop.

340 is van Belgische makelij. De naam verwijst naar de 340ste dag van het jaar, 6 december, de dag dat het limoncello-avontuur van de makers begon. Gill Van Bruwaene en Sander Dewandelaere, beiden werkzaam bij restaurant Coeur d’Amis in Zwevezele, waren op reis in Italië en wilden een limoncello creëren zoals ze ‘m daar proefden, met alleen de beste citroenen en puur vakmanschap. Bestellen kan via deze link.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#9 Limoncello Rau
We wilden ook iets anders proeven dan limoncello met citroenen van Sicilië, Napels, Capri, Sorrento en de Amalfikust en dus maakte deze likeur van Sardijnse citroenen ook deel uit van onze proefselectie. Hoewel onze voorkeur uitgaat naar limoncello’s met citroenen uit de authentiekere streken, is deze variant van Sardinië absoluut de moeite waard om een keer te proeven. Je bestelt hem bij Villa Fattoria.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#8 Jan Limoen – de Hollandse Limoncello
De Brabantse destilleerder Jan Limoen gaf simpelweg zijn eigen naam aan De Hollandse Limoncello die hij maakt, met citroenen uit Sorrento. Je proeft de Italiaanse zonnestralen, maar Jan voegt ook munt en vanille toe. Op de website JanLimoen.nl vind je alle adressen waar je deze Hollandse Limoncello kunt drinken; bestellen voor thuis kan via deze link.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#7 My Limoncello
Deze limoncello van Lorenzo Inga wordt gemaakt van Siciliaanse citroenen. Volgens de makers blijft die smaak ook behouden als je de limoncello niet ijskoud drinkt, maar wij geven toch de voorkeur aan een glaasje direct uit de vriezer, dan komt de citroensmaak het beste tot zijn recht. My Limoncello is verkrijgbaar via de betere slijter.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#6 Limoncello di Zabbia
Een oud familierecept werd nieuw leven ingeblazen, met als resultaat de honderd procent biologische Limoncello di Zabbia. Lekker puur van smaak, precies stroperig genoeg, maar nét iets minder fris dan de volgende limoncello’s.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#5 Koreman’s Limoncello
De Brabantse broers Thom en Frank Koreman voegen heel wat liefde toe aan hun limoncello, die ze eerst alleen voor hun eigen familie en vrienden maakten. De citroenen worden namelijk niet alleen met de hand geschild, maar de limoncello in wording wordt ook nog eens dagelijks met liefde geschud.

foto: Koreman’s Limoncello

Gelukkig kunnen papa en mama Koreman waar nodig bijspringen, want de vraag naar Koreman’s Limoncello neemt nog altijd flink toe. Zeker nu ze een zilveren medaille hebben gewonnen tijdens de International Wine & Spirit Competition 2020. Ook proeven? Koreman’s Limoncello is hier te koop en via deze link ook online te bestellen.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#4 Limoncello di Fiorito
Een all time favourite, deze limoncello van wederom twee broers, dit keer met een Siciliaanse familiegeschiedenis. De volle smaak van hun limoncello is dan ook deels te danken aan de biologische Siciliaanse citroenen uit de familieboomgaard.

foto: Limoncello di Fiorito

Limoncello di Fiorito is te koop bij Albert Heijn en Gall & Gall. Via deze link vind je alle verkoopadressen. Zet voor een zomerse aperitivo dan ook meteen de limoncello tonic van Fiorito op je lijstje, heerlijk verfrissend!

limoncello-citroenlikeur-Italie

#3 HG Limoncello
De eerste podiumplek van onze limoncellotest, met een bronzen medaille, is voor HG Limoncello, die we relatief laat in het proefproces ontdekten, maar die bij de meeste proevers meteen hoog in de ranking eindigde. Niet gek als je weet dat ook hier het hele proces op ambachtelijke wijze plaatsvindt.

De biologisch geteelde citroenen uit Italië worden, eenmaal op de Limburgse keukentafel, met de hand geschild door Hub Merx en zijn neef Gilbert. De citroenschillen worden vervolgens volgens een uniek recept – waar lang aan gesleuteld is – tot limoncello omgetoverd, die daardoor lekker natuurlijk smaakt, met een aangenaam bittertje en niet te zoet.

foto: HG Limoncello

Zelfs een klein glaasje laat je met je ogen dicht bijna die unieke combinatie van zonneschijn en zeelucht op een terras hoog boven de Amalfikust ruiken. Gelukkig helpt een tweede glaasje perfect tegen de heimwee die dat oproept…

HG Limoncello is hier te koop en online te bestellen via bol.com. Bestel zeker ook een fles Arancello.; deze sinaasappellikeur valt buiten onze test, maar smaakt ook meer dan voortreffelijk!

limoncello-citroenlikeur-Italie

#2 DiGusti Limoncello
De smaakverschillen tussen de nummers één, twee en drie zijn niet zo groot als eerder in de top tien, maar we moeten natuurlijk wel een classificatie maken. De zilveren medaille gaat daarbij naar de limoncello van DiGusti.

DiGusti produceert zijn limoncello samen met Gennaro, die aan de Amalfikust een speciale citroensoort met extra dikke schil teelt, die uitsluitend voor de limoncello van DiGusti wordt gebruikt. Mede dankzij Gennaro’s authentieke recept is de limoncello ietwat stroperig en precies zoals je je het eerste glaasje onder de Italiaanse sterrenhemel herinnert.

DiGusti’s limoncello werd eerder dit jaar door de WSA (World Spirit Awards) werd bekroond met dubbel goud. Zelf proeven? De limoncello van DiGusti bestel je via deze link.

foto: DiGusti

De limoncello viel overigens niet als enige in de prijzen. DiGusti’s Mandarinello (mandarijnlikeur) kreeg een gouden vermelding; de Limonciòccolat (chocolade/citroenlikeur) sleepte de zilveren beker binnen. Wij proefden ze niet voor deze test, omdat het geen honderd procent limoncello is, maar ook met deze twee flessen haal je echt een Italiaanse traktatie in huis.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#1 Drunken Monkey Limoncello
Niet aan de Amalfikust of op Sicilië, maar op het Drentse platteland, daar moet je zijn voor de volgens ons beste limoncello. Het was een very close call, waarbij er nog drie keer blind geproefd is om de laatste twee podiumplekken te verdelen, maar uiteindelijk kreeg de limoncello van Drunken Monkey, naar recept van Melissa Oosten en Titus Meijer, de gouden medaille.

foto: Drunken Monkey Limoncello

Een idee dat bij toeval ontstond, toen Melissa zes jaar geleden op Vlieland de zelfgemaakte limoncello van Titus proefde. Daar moesten ze iets mee doen, vond ze, en dus werd Titus’ limoncello geproefd, geproefd en nog vaker geproefd. Het recept werd bij elke ronde nog iets aangepast, tot ze een van de belangrijkste prijzen ter wereld wonnen. Sindsdien blijft het winnende recept – en de ambachtelijke manier van limoncello maken – leidend.

Ook proeven? De limoncello van Drunken Monkey is hier te koop en ook via verschillende kanalen online te bestellen (zie deze link). Ook de DMC25, met minder alcohol (namelijk 25%) en vers citroensap, is overigens een aanrader. Heerlijk met ijsblokjes en/of een scheut tonic!

Salute, op een mooie zomer!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

394 reacties

 1. Met m’n lieve opa van 84 jaar oud! Proosten zolang het nog kan, dat doen we maar al te graag. Duimen!

 2. Samen met Bas mijn lieve mechelse herder op het terras onder de parasol, hij is gek op een bakje ijskoude limoncello en het baasje zelf ook, eigenlijk lekker op elk moment van de dag, maar vooral bij warm weer.

 3. Met mijn vriendinnen die ik al veel te lang niet meer in persoon heb gesproken. Maar gelukkig kan het weer!

 4. Ik zou graag dit drankje willen drinken als het heel warm is. buiten op het terras bij zonsondergang en dan een ijskoude HG Limoncello.
  Laat de zomer maar komen.

 5. Ik zou het heel graag
  winnen want met zo n heerlijke fles limoncello in huis.
  Komen mijn vrienden vast bij mijn thuis

 6. MET MIJN ECHTGENOOT WAARMEE IK IN AUGUSTUS 50 JAAR BEN GETROUWD! WE VIEREN GEEN FEEST EN ER KOMEN GEEN MENSEN.WE GAAN OOK NERGENS HEEN OMDAT WIJ IN DE RISICOGROEP VALLEN. NIET ECHT LEUK MAAR DEZE LIMONCELLO ZOU HEEL VEEL GOEDMAKEN! SAMEN HET GLAS HEFFEN MET DIT GODENDRANKJE LIJKT MIJ HEERLIJK!

 7. Lekker met vriendinnen een lange zomerse avond in de tuin.

 8. Met mijn beste vriendin Esther drink ik regelmatig eigengemaakte limoncello! Beide enorm fan van Italië en limoncello. Zelf onze kinderen helpen ons mee met het maken van de limoncello.

 9. Kenneth Cattrysse

  Binnenkort gaan we eindelijk op vakantie naar Italië. Eindelijk krijg ik de kans op mij lief vrouwtje duidelijk te maken dat Italië meer te bieden heeft dan spaghetti en pizza :). Limonchello is alvast iets dat op dat lijstje staat!!

 10. Met mijn man om onze 15e trouwdag te vieren!

 11. Ik proost graag met mij ouders op een mooi plekje aan het water. Mijn vader is gek op Italië en heeft er vroeger gewoond. Al genietend van een heerlijk glaasje limoncello wanen wij ons allen in Italië bij het ophalen van mijn vaders herinneringen.

 12. Met mijn vrienden, heerlijk!

 13. Hans Verhoeven

  Ik ga hier zeker met mijn vrouw van genieten, we zijn binnenkort 25 jaar getrouwd en dat is wel een geweldig moment om zoiets lekkers te drinken.

 14. Daar ga ik samen met mijn mannetje en limoncelloliefhebber van genieten!
  Vorig jaar waren we in Puglia ( ja met jouw boek) en hebben daar alcohol en citroenen gekocht en thuis 5 liter limoncello gemaakt. Leuk om te doen en heerlijk! Veel is al op, zelf opgedronken maar ook ook kado gegeven. Maar ik wil heel graag vergelijken en ons eigen recept verbeteren.

 15. Gezellig met mijn man. Haardvuurtje buiten aan en genieten maar.

 16. Met mijn gezin en die van mijn jongste zusje. Dan kan zij mooi eens die pizzaoven showen aan ons en dan neem ik dit drankje mee voor bij de pizza’s.

 17. Natuurlijk zou ik mijn familie en vrienden willen uitnodigen om samen van de fles Limoncello te genieten en dit geeft voor ieder al heel wat genot vooraf. Het vooruitzicht om op een late zomeravond samen elkaars activiteiten en gedachtenroerselen te vertellen onder het genot van een glaasje.
  Op het laatste moment zou ik afzeggen en vervolgens mijmerend en stilzwijgend mij alleen over de fles Limoncello te ontfermen.
  Zij hadden de voorpret, ik de fles

 18. Met mijn mede cursisten Italiaans om te dromen van onze taalweek die dit jaar niet door kon gaan…..

 19. Irma van Velzen

  Heerlijk een glaasje limoncello samen met mijn man. Onze reis naar Sicilië is niet doorgegaan in april, daarom Sicilië maar naar ons halen in de vorm van een fles limoncello. Vuurkorfje aan, ogen dicht en dromen dat we op Sicilië zitten. Toch nog vakantie….!

 20. Anneliese de Waal

  Ik zou daar graag van willen genieten met mijn man Gijs, lijk me heerlijk, ik doe heel graag mee Groetjes Anneliese

 21. Rosemary van Duinen

  Natuurlijk als 1e met mijn man, en onze vrienden die ook aanschuiven. De lekkerste was ooit op doorreis bij een lokaal boertje aan t Gardameer, die kunnen we echt nooit meer terug vinden. Maar deze zal vast net zo lekker smaken, we wanen ons weer in Italie.

 22. Samen met mijn vrouw en dochter die de lekkerste limoncello maakt zegt ze.
  Dus indien mogelijk zef maar een proefje doen met haar en de limoncello van de dronken aap!

 23. O…o… limoncello… de Italiaanse goden drank. Samen met mijn partner op een rustige plek aan een klein Italiaans meertje.
  Kijkend naar een vlammende ondergaande zon. Dit zijn Limoncello momentjes.

 24. Lekker samen met mijn partner de Italiaanse sfeer in huis halen .

 25. wim den oudsten

  Natuurlijk met Roosje, een vlam uit her verleden.

 26. Maurizio Gagliano

  Samen met mijn vriendin, zou ik deze overheerlijke Limoncello willen drinken op het terras in Nederland dit jaar.
  Als herinnering aan Toscane.

 27. Gezellig met mijn man en onze buren

 28. Met Annick van de Italiaanse les!!

 29. Met mijn vriend natuurlijk! Heerlijk ’s avonds na het eten buiten bij de vuurkorf, ons kleintje ligt al in bed, en dan samen genieten van een glas limoncello in een lekkere luie stoel.

 30. Nicole van Rijen

  Samen met mijn gezin de kinderen zijn nu gelukkig zo oud
  dat ze mee drinken heerlijk!!!
  Terug denkend aan Puglia waar we vorig jaar geweest zijn en je boek hebben gebruikt om de mooiste plekjes te bewonderen ..
  Hopelijk volgend jaar weer naar het mooie Italië …maar nu in eigen tuin tussen de rijkbloeiende oleanders een heerlijke limoncello drinken dat is pas genieten..!

 31. Samen met mijn man,; deze zomer gaan we niet naar Italie, omdat we in de buurt willen zijn als eerste kleinkind wordt geboren! Wat fijn zou het zijn als we dat kunnen vieren met zo’n heerlijke limoncello !

 32. Di Gusto hebben wij in 3 verschillende smaken in huis en inderdaad dat is een topper! Graag zou ik met mijn vrouw de limoncello van HG willen proberen. Kunnen wij zelf een test doen welke het lekkerst is.

 33. Met vrienden/vriendinnen tijdens een gezellige BBQ

 34. Met mijn lieve moeder die over 3 weken 80 jaar wordt. Met haar heb ik Italie ontdekt.. Van Rome tot Pompeii, van Assisi tot Napoli. Altijd met een klein tentje, omringt door zwerfhonden en katten…
  Onze wens is Firenze, helaas kwam daar steeds iets tussen, meestal stortbuien waardoor we moesten vluchten.

  Een tentje zit er niet meer in. Maar wat heerlijk zou het zijn om dit jaar weg te dromen met een glas limoncello op een saai balkon in Nederland, maar wel met onze Italiaanse katten om ons heen, naar Italie… Hoe mooi het was….

 35. Met mijn liefste zus Greet. ’s Avonds hier op terras bij de ondergaande zon een lekkere koude limoncello 🙂

 36. Thomas Geurts

  Met mijn vrouw wanneer we van de rust genieten als onze twee (b)engeltjes in bed liggen.

 37. Manuel Konijnendijk

  Met mijn vader die bijns 80 is maar gelukkig nog o zo fit! Helaas lukt het hem dit jaar niet om naar Italië te gaan dus mooi als we dan een stukje Italië naar hier halen!

 38. Op Sicilië heeft onze liefde een kans gekregen! Iedere bijzondere gelegenheid proosten wij als aandenken aan deze mooie vakantie met limoncello

 39. Anita te Gussinklo

  Met mijn zus, heerlijk genieten.

 40. Met mijn liefste italiaans vrouwtje en mijn beide dochters

 41. ann cattelain

  Met mijn ouders van 93 en 83, als troost omdat ze door de Corona dit jaar niet durven naar la bella Italia te reizen.

 42. Met mijn lieve Italiaanse vader van 83 en familie # even mijmeren ,herinneringen ophalen over la bella Italia# en met deze limoncello ook nog de smaken dan kan onze zomer niet meer stuk

 43. Met mijn lieve tweeling zus die in Granada woont! We zien elkaar eindelijk weer in september na 1 jaar. Het zou fantastisch zijn als we dan samen een glaasje limoncello konden drinken!

 44. Heel simpel, met mijn eigen man en kinderen, allemaal Italia liefhebbers op en top. dit jaar dan maar in eigen tuin genieten van de mooie herinneringen, het verlangen, Zucchero en dat alles met een heerlijke Limoncello……dat maakt wel weer wat goed.

 45. Met mijn 2 vriendinnen. We zouden onze 40ste verjaardagen vieren met een groot feest. Helaas door corona gaat dat niet door. Nu gaan we met zn drietjes een nachtje in Zeeland doorbrengen en het samen vieren. Hopelijk met een toast limoncello!

 46. Monique Brouwers

  Omdat we dit jaar niet naar Italie op vacantie kunnen, zal het des te meer genieten zijn van een glas limoncello achter in onze tuin samen met mijn man Emiel. En als het zo uitkomt met al onze vrienden.
  Dan wanen wij ons vanzelf in Italie.

 47. Met mijn vriend na een zware dag op de bouw van ons nieuw huisje. Ik met een mocktail, hij met een limoncello waar hij zo dol op is!

 48. Ciao tutti, een glaasje limoncello met mijn Napolitaanse man is ons favoriete einde van weer een geslaagde dag. Nu bijna 15 jaar geleden heeft mijn man Napoli, pasta & caffé, la mamma & famiglia achtergelaten om in België te komen wonen en met mij te trouwen 🙂 15 jaar later, 3 kinderen rijker zijn we nog steeds een héél gelukkig gezinnetje. Het glaasje limoncello roept dan mooie Italiaanse verhalen op! Salute!

 49. met mijn man nadat we ons zoontje heerlijk op bed hebben gelegd zodat we nog even wat quality time hebben

 50. Wat een leuke actie! Ik maak graag kans om mijn moeder te verrassen met een fles Limoncello, dan kunnen we die op een heerlijke zomeravond fijn samen in de tuin op drinken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *