Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een Nederlandse Romein

Een warm welkom aan onze nieuwe gastblogger, live vanuit Rome: Isaac van Aggelen. Isaac is Brabander van geboorte maar voelt zich inmiddels ook een echte Romein. Hij deelt zijn ervaringen, zowel de leuke als de minder leuke, voortaan elke twee weken met ons. Vandaag stelt hij zichzelf voor:

‘In tegenstelling tot vele mensen die na hun maatschappelijke carrière een huisje kopen in Italië om van hun pensioen te genieten, ben ik reeds naar Italië gegaan voordat mijn maatschappelijke carrière überhaupt begonnen was. Precies een maand na mijn afstuderen op het HBO heb ik een enkele reis Rome geboekt. Ik ging mijn grote liefde, Marina, achterna, naar het prachtige, culturele Cerveteri. Een dorpje dicht bij Rome, dicht bij het strand en met ontzettend veel cultureel erfgoed. Cerveteri is van oorsprong een belangrijke Etruskische stad waar de grootste toeristische trekpleisters de Banditaccia-necropolis en het Nationaal Museum Cerite zijn.

Cerveteri-necropoolCerveteri

Maar ik ging voor Marina. We leerden elkaar kennen toen ik met vrienden in Bodrum op vakantie was. Na drie jaar van op en neer reizen, besloot ik mezelf uit te schrijven bij de gemeente Goirle en de stap te wagen in Italië te gaan wonen. Ik sprak de taal niet, had geen baan en wist niet echt wat me te wachten zou staan. Het enige wat ik had was mijn vriendin en 15 kilo bagage.

Na tien dagen van bureaucratie om mezelf in te schrijven en de benodigde vergunningen te krijgen om te kunnen wonen en werken in Italië, kon ik aan de slag bij een callcenter. Na een half jaar leerde ik, bij toeval, het bedrijf Rentalinrome.com kennen, waar ik nu nog steeds werkzaam ben. Ik help Nederlanders die op zoek zijn naar een leuk vakantieappartement in Rome (en eveneens in Florence en Venetië).

Vatican_Balcony_Apartment_-_Rental_in_Rome-9

Ondertussen is Marina ook niet mijn vriendin meer, maar mijn vrouw en hebben we een zoon van drie jaar oud, Daniel. Daniel wordt tweetalig opgevoed. 

Isaac-Marina-Daniel

Als ik tegenwoordig naar Nederland ga, dan mis ik mijn Italiaanse ritme. Als ik op het vliegveld van Rome aankom, dan voelt dat echt als thuiskomen. Ik ben volledig geïntegreerd in de samenleving hier, maar sommige zaken blijven toch ook apart voor mij. Zoals toen ik afgelopen juli terugkwam uit Turkije. De eerste vraag die mijn Italiaanse vrienden stelden was: ‘Hoe was het eten?’ Dat is nou precies een vraag die een Nederlander niet zou stellen als je terug van vakantie komt. Die zou zeggen: ’Wat ben je lekker bruin, lekker weer gehad zo te zien?’

Ik volg veel wat er (online) met betrekking tot Italië en Rome geschreven wordt. En zo leerde ik ook Ciao tutti en Saskia kennen. Ik besloot Saskia een jaar of drie geleden eens te schrijven om iets af te spreken aangezien ik geniet van haar verhalen. Tijdens een gezellige aperitivo op het Campo de’ Fiori was er meteen een klik. Zij was vooral geïnteresseerd in mijn leven in Rome en ik vertelde haar maar wat graag over mijn belevenissen.

Daardoor is het idee ontstaan om ook jullie een kijkje te geven in het dagelijkse leven van een Nederlandse Romein. Ik zal dit iedere twee weken doen, dus ci sentiamo presto!

Isaac

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Marina Del Gatto

    Ciao Isaac,

    Leuk om zo ook wat te lezen over hoe het je vergaat in La Bella Italia! Waarschijnlijk ben je nog lang niet uitgeschreven met al die mooie,gave, bizarre momenten die je daar beleeft. Erg benieuwd naar je nieuwe verhalen! Cari Saluti da Martino&Marina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *