Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

7x zomerlezen – van de nieuwe reisgids van Frances Mayes tot romans en spannende thrillers

Tijdens onze Zomerlezen Zesdaagse tippen we elke dag een nieuw boek, perfect voor in de koffer maar net zo heerlijk om thuis bij weg te dromen en te genieten van Italiaanse sferen. Vandaag zijn het er zelfs zeven, met voor elk wat wils. Veel leesplezier!

Always Italy – Frances Mayes
We kennen Frances Mayes natuurlijk van haar klassieker Een huis in Toscane (verfilmd als Under the Tuscan sun), een heerlijke roman / film, om bij weg te zwijmelen en te dromen van een eigen huis tussen de zonnebloemen.

Dit keer verraste ze ons echter niet met een nieuwe roman, maar met een bijna vuistdikke reisgids vol met tips voor alle Italiaanse regio’s, met verhalen, praktische handreikingen en honderden foto’s. Je reist van schitterende steden naar pittoreske dorpjes, van bijzondere hotels naar uitgestrekte stranden, van filmlocaties naar afgelegen bergdorpjes, van goede restaurants naar gepassioneerde kaas- en wijnmakers.

Inspiring and utterly unique, this vivid treasury – each page a microcosm of this magical place – is a must-have for anyone who wants to experience the best of Italy,’ zoals op de achterflap prijkt, is inderdaad meer dan waar. Het is een heerlijk boek om in te bladeren, waarbij je de tijd meer dan eens vergeet terwijl je wegdroomt bij de schitterende foto’s.

Always Italy | Frances Mayes | ISBN 9781426220913 | € 27,99 | National Geographic Society | bestel Always Italy via deze link bij bol.com

Afscheid van de geesten – Nadia Terranova
Nadia Terranova studeerde filosofie in haar geboortestad Messina en promoveerde in Catania. In 2003 verhuisde ze naar Rome, waar ze naast haar werk als journaliste voor La Repubblica genoeg tijd en inspiratie vindt voor het schrijven van romans. Met haar debuut Gli anni al contrario won ze talloze prijzen.

Haar tweede roman, Addio fantasmi, behaalde de shortlist van de Premio Strega 2019, won de Premio Alassia Centolibri en werd door de toonaangevende Italiaanse krant Corriere della Sera geselecteerd als een van de tien beste Italiaanse boeken van 2018. Dit prachtige verhaal is nu ook in een Nederlandse vertaling verschenen.

Ida wordt door haar moeder opgebeld; het dak van het huis staat op instorten, ze wil dat haar dochter terugkomt naar Sicilië om de meubels, kleren en boeken uit te zoeken, een begin te maken met het opruimen en leeghalen. Het enige wat niet weg mag, denkt Ida, is de rode blikken trommel, opgeborgen achter in een la.

Eenmaal thuis – het is snikheet en de zeebries doet het stof opwaaien – krimpt haar wereld in een handomdraai ineen tot de kamers waar zij en haar ouders hun dagen sleten, waar ze als dertienjarige moest zorgen voor haar vader, leraar op een middelbare school, die dagenlang in bed lag en gestopt was met praten, om vervolgens plotseling te verdwijnen.

Alles is er weer: vaders lege stoel aan de eettafel, de felle stiltes tussen moeder en dochter, de poppen op het bed, de zwaluwen en de kerkklok om zes uur. Het lag achter haar, zo voelde het vanuit het verre Rome. Maar het is er allemaal nog: het huis met al zijn geesten, geheimen en verlangens, en het houdt Ida ‘s nachts uit haar slaap.

Nadia Terranova beschrijft het verlangen naar het vertrouwde van vroeger en het gevecht met de spoken van het verleden net zo schitterend als Elio Vittorini in zijn meesterlijke De rode anjer van meer dan een halve eeuw geleden. Ida ziet tijdens het afscheid van haar moeder en Sicilië ‘de vreemden voor wat ze zijn, voor wat wij zijn, een groep achterblijvers, ieder een overlevende van zijn eigen strijd.’

Afscheid van de geesten | Nadia Terranova | vertaald door Etta Maris | ISBN 9789059369207 | € 21,99 | Uitgeverij Cossee | bestel Afscheid van de geesten via deze link bol.com

De vader van Artenio – Frida Vogels
Met De vader van Artenio schetst Frida Vogels een ontroerend beeld van haar schoonvader Salvatore De Matteis (1893–1969), die de lezer van haar dagboeken zullen herkennen als een van de interessantste figuren onder haar familie en vrienden.

Na de dood van zijn vader in 1905 – hij was toen pas twaalf – moest Salvatore De Matteis wijnbouwer worden om voor het gezin de kost te verdienen. Samen met ervaren familieleden leerde hij de wijngaard in San Severo (Zuid-Italië) die hem was nagelaten te bewerken. In zijn spaarzame vrije tijd begon hij te lezen: Manzoni, Tolstoj, grote socialistische denkers als Marx, Engels, Kautsky en Luxemburg, die een blijvende indruk op hem maakten.

Hij bleef wijnboer, trouwde en kreeg in 1930 een zoon: Artenio, door zijn moeder Ennio genoemd. Ennio blijkt een intelligente jongen die zo briljant eindexamen deed dat het hem een studiebeurs en een gratis plaats in een Milanees studentenhuis opleverde, waar hij in 1954 Frida Vogels ontmoette.

In de jaren die volgen ontstaat er een speciale band tussen Frida en Ennio’s vader Salvatore. Hij zei zonder omhaal van woorden wat hij dacht en Frida deed hetzelfde, en zo kreeg ze verhalen te horen die zelfs zijn vrouw nog nooit had gehoord.

De vader van Artenio | Frida Vogels | ISBN 9789028220065 | € 20,- | uitgeverij Van Oorschot | bestel De vader van Artenio via deze link bij bol.com

Waarom zou je de klassieken lezen? – Italo Calvino
Italo Calvino is een van de belangrijkste naoorlogse Italiaanse schrijvers. Je kent hem wellicht van zijn De onzichtbare steden.

Waarom zou je zo’n klassieker of andere klassieken lezen? Het enige dat daarvoor spreekt, aldus Italo Calvino in deze gelijknamige verzameling essays die in 1991 voor het eerst verscheen en nu opnieuw is uitgegeven, is dat het lezen van de klassieken beter is dan ze niet lezen.

Bij Calvino betekent die uitspraak meer dan het op het eerste gezicht lijkt. Nadat hij veertien definities van ‘de klassieken’ heeft geformuleerd, geeft hij aan de hand van boeken uit zijn eigen bibliotheek vijfendertig antwoorden op de vraag waarom het zo belangrijk is om boeken uit het verleden te lezen.

Calvino’s levendige en inventieve omgang met Flaubert, Dickens, Tolstoj en Twain – om een paar van de besproken auteurs te noemen – inspireert iedere lezer de klassieken te lezen of te herlezen.

Waarom zou je de klassieken lezen? | Italo Calvino | vertaald door Henny Vlot | ISBN 9789020416060 | € 10,- | bestel Waarom zou je de klassieken lezen? via deze link bij bol com (ook verkrijgbaar als e-book)

Het geheim van Angela – Francesco Recami
De Florentijnse Francesco Recami begint zijn carrière als redacteur van onder meer berg- en wandelgidsen. Rond zijn vijftigste schrijft hij zijn eerste roman, waarmee hij meteen verschillende prijzen wint.

In zijn nieuwste boek Het geheim van Angela ga je samen met Angela Mattioli, bewoonster van een galerijflat en vriendin van Amedeo Consonni, op onderzoek uit. Een ontvoering van een van haar leerlingen zet haar voorspelbare leven van lerares op het lyceum op zijn kop.

Hoewel het een vervelende jongen is, wil Angela wil weten wat er werkelijk is gebeurd. Ze komt terecht in een onafzienbare kluwen van bizarre avonturen. De verbijsterde Amedeo kan zijn vriendin nauwelijks bijbenen.

Het geheim van Angela | Francesco Recami | vertaald door Carolien Steenbergen | ISBN 9789076270869 | € 20,90 | Serena Libri | bestel Het geheim van Angela via deze link bij bol.com

Lees je liever in het Italiaans? Bestel dan het e-book Il segreto di Angela via deze link bij bol.com.

Gevaarlijk spel in Savona – Pat Hünen
In Savona, een stadje aan de Ligurische kust, komende meeste mensen voor het mooie weer, het lekkere eten en de magische omgeving. Maar ook de criminaliteit draait er op volle toeren, waarbij de Taiphun Barca-werf een sleutelrol speelt.

Peet Gallo, die in Italië altijd als Pietro wordt aangesproken, heeft een plan om Taiphun te redden. Vanuit zijn comfortabele bureaustoel komt hij terecht in een wereld van chantage, fraude en pedofilie. Zijn dagelijks leven tussen bestuurders en commissarissen van een beursgenoteerde vennootschap speelt zich steeds meer af in de krochten van de georganiseerde misdaad.

Geweld en bedrog achtervolgen hem en hij wordt uiteindelijk gedwongen om mee te doen. Peet gaat de strijd aan met dezelfde wapens als zijn opponenten. Soms gaat het er hard aan toe, maar ook aan de geneugten des levens is er geen gebrek.

Gevaarlijk spel in Savona | Pat Hünen | ISBN 9789402186307 | € 21,75 | Brave New Books | bestel Gevaarlijk spel in Savona via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Italy is my boyfriend – Annette Joseph
Nog een laatste boekentip, in het Engels: Italy is my boyfriend van Annette Joseph, die een huis in Ligurië heeft (we ontmoetten haar ooit op een terras in Pietrasanta). Ze schrijft over haar hartstochtelijke relatie met Italië, soms teleurstellend, dan weer betoverend, maar altijd overheerst de liefde, voor het land, de cultuur, de taal, de keuken, de kleine dingen die het leven er zo overweldigend heerlijk maken.

Italy is my boyfriend | Annette Joseph | ISBN 9781642935103 | Post Hill Press | bestel via deze link het e-book bij bol.com voor € 9,99

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Tanja Davidse

  Ik zou heel graag het boek “Always Italy – Frances Mayes” winnen.
  Lijkt me gewoon een prachtig boek!

 2. Patrick Mertens

  Mooie actie, doe heel graag mee!!!

 3. Maarten van Wamelen

  Leuk, hoor, en een goede schrijfster. Ik doe ook graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *