Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zes boekentips voor Italiëliefhebbers

In de eerste maand van dit jaar lazen we een aantal boeken die zich in Italië afspelen. We deelden eerder al de tips Verboden schrift van Alba de Céspedes en De Italiaanse dochter van Soraya Lane; in deze blog zetten we nog eens zes boekentips voor liefhebbers van Italië op een rijtje, die je meevoeren naar onder meer de Dolomieten en de Amalfikust. Veel leesplezier!

Terras der Oneindigheid – Ellen Klijnstra

Met dit korte verhaal reis je naar de Amalfikust, waar Sophia naartoe verhuist om aan haar schrijverscarrière te werken. In eerste instantie voor een maand, maar al snel besluit ze te blijven.

Tijdens een van haar eerste dagen in het dorp San Lazzaro, raakt de zeventienjarige Elenora vermist. Haar verdwijning blijft een mysterie en het dorp probeert de draad weer op te pakken.

Jaren later ziet Sophia een meisje in het dorp, hetgeen niet aan haar aandacht ontglipt. Dit zet Sophia aan het denken en ze probeert het geheim rondom de verdwijning van Elenora te ontrafelen. Wat heeft de machtige familie Di Benedetto ermee te maken en wat weten sommige dorpelingen?

Terras der Oneindigheid | Ellen Klijnstra | ISBN 9798363069529 | € 4,90 | verkrijgbaar via deze link bij Amazon (ook beschikbaar als e-book)

Bergje – Bregje Hofstede

We tippen allereerst een boek uit de mooie Terloops-reeks, met verschillende wandelverhalen in binnen- en buitenland. In Bergje beklimt Bregje Hofstede de berg die zij zo vaak bezocht als kind: de Sass Songher in de Dolomieten.

In haar kinderogen had de berg mythische proporties: hij was groter dan alle andere bergen op de wereld, het rijk van wilde avonturen, waar de echo’s van strijdbare bergvorstinnen klinken, en waar Hofstede zich afzonderde van het veelkoppige gezin waar ze deel van uitmaakt.

Kan iemand anders zien wat jij als kind hebt gezien? Kan iemand zien wat er niet meer is? Het zijn vragen die Hofstede zich stelt tijdens haar wandelingen, eerst samen met haar geliefde, wanneer de Sass Songher een onneembaar fort is door de hevige sneeuwval, en later, in de verzengende hitte, in haar eentje.

In haar weergaloos precieze stijl beschrijft Bregje hoe alles wat ze ziet aanzet tot bespiegelingen over symbiose en eenzaamheid, toerisme en natuurbehoud, betovering en realisme, moederschap en zelfontplooiing, klein geluk en groots leven.

Bergje | Bregje Hofstede | ISBN 9789028210332 | € 12,50 | uitgeverij Van Oorschot | bestel Bergje bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Tussen vandaag en morgen – Carmen Korn

Tussen vandaag en morgen is het tweede deel in de serie van bestsellerauteur Carmen Korn; het vervolg op En de wereld was jong.

Een nieuw decennium breekt aan voor de drie bevriende families uit Keulen, Hamburg en San Remo. De jaren zestig beloven welvaart en levensvreugde. Ook de galerie van Gerda en Heinrich in Keulen floreert.

Dochter Ursula in Hamburg verwacht haar eerste kind. Ze is Elisabeth en Kurt dankbaar dat ze haar en Joachim een thuis hebben gegeven, maar samenwonen valt niet mee.

In San Remo is het naast elkaar bestaan van generaties evenmin gemakkelijk. Gianni maakt zich vooral zorgen over zijn vriend Pips, de pianist van zijn jazzclub, die geconfronteerd wordt met een zwarte bladzijde uit zijn verleden.

Drie families, drie steden, één decennium in Europa. Tussen vandaag en morgen is een ontroerend familieverhaal in turbulente tijden.

Tussen vandaag en morgen | Carmen Korn | vertaald door Olga Groenewoud | ISBN 9789056727352 | € 25,99 | uitgeverij Signatuur | bestel Tussen vandaag en morgen bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Nieuw Rome – Wim Jurg

In de vijfde eeuw na Christus verkruimelde het West-Romeinse rijk, maar het Oost-Romeinse rijk vernieuwde zich, onder leiding van kundige keizers en minstens zo kundige keizerinnen.

De hoofdstad Constantinopel groeide. Ondanks alle uitgaven was aan het begin van de zesde eeuw de staatskas beter gevuld dan misschien wel ooit eerder in de Romeinse geschiedenis. Toen kwam Justinianus, ‘de keizer die niet van ophouden wist’. Hij draaide de vernieuwingen van de vijfde eeuw terug en probeerde ten koste van alles de verloren westelijke helft van het rijk te heroveren.

Ondertussen scheurde in de Syrische en Egyptische provincies de staatskerk in tweeën. En dan was er ook nog een pandemie: de builenpest. Nieuw Rome beschrijft hoe in de vijfde eeuw het Oost-Romeinse rijk de toekomst leek te hebben, maar in de zesde eeuw één keizerschap voldoende was om de basis van het rijk te ondermijnen.

Nieuw Rome – het bijna moderne Oost-Romeinse rijk van de vijfde en zesde eeuw | Wim Jurg | ISBN 9789463403276 | € 24,90 | Damon Uitgevers | bestel Nieuw Rome bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Het paard van Rome – Quido Quirini

Wie denkt dat de seksuele revolutie van de jaren zestig – met vrije seks, trio’s en partnerruil – exclusief van onze tijd is, heeft het mis. Keizer Augustus verbande in het jaar 8 zelfs zijn dochter Julia en zijn vriend en hofschrijver Ovidius om een voorbeeld te stellen tegen hun frivoliteiten in strijd met zijn strenge zedenwetten. In de dertiende eeuw kwam er een seksuele opleving. En zo komt álles een keer terug; niet precies hetzelfde, maar als op rijm.

In deze intrigerende roman over het leven van dichter Francesco Petrarca komen ook zijn tijdgenoten Dante Alighieri en Boccaccio aan het woord en tot leven. Schrijver Quido Quirini is erin geslaagd via de biechtstoel als algemeen verteller het heden te verbinden met het verleden en de toekomst.

In het eerste deel van deze raamvertelling – een deels fictieve, maar door feiten geïnspireerde roman – wisselen twee hoofdpersonen elkaar af met hun levensverhaal: Eletta Petrarca, de moeder van de latere dichter en ‘vader van de renaissance’ Francesco Petrarca, die dan nog een peutertje is; en de alom onderschatte paus Clemens V, die de kerk van Rome naar Avignon wil verplaatsen, en toelicht waarom en hoe hij deze vijf jaar durende mega-operatie gaat uitvoeren.

Gaandeweg wordt duidelijk wanneer en waarom de middeleeuwen ten einde lopen, en hoe en waarom de door Joachim van Fiore voorspelde ‘Derde Periode’ aanbreekt: de humanistische renaissance als doorbraak naar de verlichting en moderne tijd.

Het paard van Rome | Quido Quirini | ISBN 9789464436914 | € 29,95 | Ad Fontes | bestel Het paard van Rome bij je boekhandel of via deze link bij bol.com

De prins van Toorn – Kerri Maniscalco

De prins van Toorn is het eerste deel in de duistere en romantische fantasyserie Koninkrijk der zonden, die zich afspeelt in Italië.

Emilia en haar tweelingzus Vittoria zijn streghe – heksen die in het geheim tussen de mensen leven. Op een avond komt Vittoria niet voor haar dienst in het Siciliaanse restaurant van haar ouders opdagen en besluit Emilia op onderzoek uit te gaan. Het spoor brengt haar naar het plaatselijke klooster, waar ze haar zus dood aantreft, onvoorstelbaar toegetakeld.

Verzwolgen door woede en verdriet besluit Emilia de moordenaar van haar zus te vinden en wraak te nemen. Zelfs als dat betekent dat ze de duisterste magie moet gebruiken, die volgens haar familie verboden is.

Dan ontmoet ze Toorn, een van de zeven Prinsen van Zonden uit de hel. Jarenlang heeft Emilia’s grootmoeder haar via sprookjes gewaarschuwd voor deze machtige heersers uit de onderwereld. Maar Toorn beweert dat hij aan Emilia’s kant staat.

Ook hij is namelijk op zoek naar de moordenaar die verantwoordelijk is voor zowel de moord op Vittoria als de dood van twee andere vrouwen in Italië. Emilia besluit zijn hulp te accepteren… Voor nu, want als het op de Prinsen van Zonden aankomt, is niets wat het lijkt.

De prins van Toorn | Kerri Maniscalco | vertaald door Anne-Marieke Buijs | ISBN 9789022597606 | € 22,99 | uitgeverij Boekerij | bestel De prins van Toorn bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *