Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zes Italiaanse boeken voor deze zomer

Na alle boekentips van afgelopen week delen we nóg eens zes Italiaanse boeken voor deze zomer:

De tranenmaker – Erin Doom

Dit is dé BookTok-sensatie uit Italië – een onweerstaanbare leeservaring voor fans van Colleen Hoover en Twilight, van de hand van Erin Doom, pseudoniem voor Matilde, een jonge vrouw uit de regio Emilia-Romagna die haar rechtenstudie afrondde, maar die verder niets over haar leven prijsgeeft.

Ze tekende de legende van de tranenmaker op, in een combinatie van dark fantasy en romantiek, hetgeen resulteert in een betoverende roman. De tranenmaker was in Italië een enorme bestseller, waarvan ook de filmrechten al verkocht zijn. Nu is het ook in het Nederlands vertaald.

Binnen de muren van Grave, het weeshuis waar Nica opgroeide, werden altijd al verhalen verteld bij het kaarslicht. De bekendste was die van de tranenmaker, een mysterieus figuur met ogen zo helder als glas, en de veroorzaker van alle angsten die mensen voelen.

Op haar zeventiende lijkt het moment gekomen om de verhalen uit haar kindertijd achter zich te laten. Nica’s droom wordt werkelijkheid wanneer Mr. en Mrs. Milligan haar adopteren. Maar ze is niet de enige. Rigel, een rusteloze, mysterieuze wees, wordt ook uit Grave weggehaald.

Hoewel Nica en Rigel een verleden delen vol verdriet en gebrek aan liefde, is het onmogelijk om samen te wonen. Vooral als de tranenmaker echt lijkt te bestaan. Nica heeft er alles voor over om haar droom te beschermen en haar vleugels uit te kunnen slaan, zoals de vlinder waarnaar ze vernoemd is.

Via deze link lees je een fragment van dit ‘verhaal vol emotie, dat je na elk hoofdstuk naar adem doet happen,’ aldus Il Libraio.

De tranenmaker | Erin Doom | vertaald door Saskia Peterzon-Kotte (oorspronkelijke titel: Fabbricante di lacrime) | ISBN 9789400516083 | € 24,99 | AW Bruna Uitgevers | bestel De tranenmaker bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Het kappen van het bos – Carlo Cassola

In Het kappen van het bos ga je op pad met Guglielmo, vader van twee meisjes, Irma en Adriana, en sinds een paar maanden weduwnaar. Hij is op weg om de bomen van een bos in de Toscaanse Apennijnen te kappen en te verkopen.

Vijf maanden brengt hij op een berg bij Massa Marittima door met vier andere houthakkers: Fiore, een man van in de vijftig met een moeilijk karakter maar met veel ervaring, die de baas zal zijn; Francesco, iets ouder dan Fiore, niet erg actief op het werk, maar erg goed in het vertellen van verhalen, wat goed van pas komt op lange avonden of regenachtige dagen; Amedeo, neef van Guglielmo; en de twintigjarige Germano, een liefhebber van vrouwen, een beetje opschepperig en een gepassioneerd jager.

Als het werk klaar is en de laatste lading is afgeleverd bij de muilezeldrijver, keert Guglielmo terug naar huis. Als hij de begraafplaats passeert realiseert hij zich dat hij de pijn van de dood van zijn vrouw niet heeft overwonnen.

Het kappen van het bos, dat in 1963 werd verfilmd door Vittorio Cottafavi, is een spirituele roman van een schrijver die zorgvuldig zoekt naar de zin van het bestaan in het gewone lot van het leven.

Het kappen van het bos | Carlo Cassola | vertaald door Manon Smits & Pieter van der Drift (oorspronkelijke titel: Il taglio del bosco) | ISBN 9789493290389 | € 20,- | Uitgeverij Oevers | bestel Het kappen van het bos bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

De perfecties – Vincenzo Latronico

De perfecties is een vlijmscherp maar ook liefdevol portret van een vaak onbegrepen generatie, zoekend naar geluk tussen dromen en deceptie. Het werd genomineerd voor de prestigieuze Premio Strega 2023, de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs, en hoewel het boek niet is doorgedrongen tot de finale, is het zeker het lezen waard.

Anna en Tom verhuizen als creative professionals vanuit Zuid-Europa naar Berlijn omdat ze hopen daar meer zichzelf te kunnen zijn. Hun droomleven is het droomleven van een hele generatie: wonen in een kosmopolitische stad, werken vanuit een mooi appartement met veel planten, een passie voor eten en een relatie die openstaat voor seksuele experimenten.

Meewarig kijken ze neer op hun achtergebleven vrienden. Dit is het leven van veel van de expats in Berlijn, maar ook in Londen, Stockholm en Amsterdam. Anna en Tom zijn gelukkig, zolang hun leven overeenkomt met het beeld waarvan ze dromen.

Buiten de kaders van dit ideale scenario wringt het. Een poging tot activisme tijdens de vluchtelingencrisis loopt uit op een teleurstelling. Vrienden komen en gaan, ze moeten harder werken voor minder geld en Anna en Tom twijfelen of ze terug moeten keren naar hun geboortestreek. Ze dromen van een authentieker leven, maar is dat in deze tijd nog wel te vinden?

Via deze link lees je alvast een fragment uit dit boek van Vincenzo Latronico, volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung ‘een nieuwe grootmeester van de Italiaanse literatuur’ die volgens Le Figaro ‘elegant de lege schoonheid van onze tijd vastlegt’.

De perfecties | Vincenzo Latronico | vertaald door Manon Smits & Pieter van der Drift (oorspronkelijke titel: Le perfezioni) | ISBN 9789403104126 | € 21,99 | uitgeverij De Bezige Bij | bestel De perfecties bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Het verdwenen meesterwerk – Nathan Rutjes & Sander Meij

In Het verdwenen meesterwerk reis je mee door de tijd naar de wereld van Leonardo da Vinci en los je samen met Lavezzi het raadsel van het verdwenen meesterwerk op.

Lavezzi is lekker aan het voetballen als er ineens een wonderlijke machine uit de lucht komt zeilen. De wereldberoemde Leonardo da Vinci stapt uit, die een heel bijzonder schilderij kwijt is: de Mona Lisa. Als iemand hem kan helpen, dan is het Lavezzi wel! Samen maken ze een bijzondere reis door Italië en komen ze steeds dichter bij de oplossing.

Via deze link lees je alvast een voorproefje van dit eerste deel in de gloednieuwe kinderboekenserie ‘De Lavezzi mysteries’, voor kinderen vanaf acht jaar. Beroemdheden uit de sport, wetenschap of geschiedenis roepen in deze serie de hulp in van Lavezzi om een spannend mysterie op te lossen.

Het verdwenen meesterwerk | Nathan Rutjes en Sander Meij | met illustraties van Lisanne Termoshuizen | ISBN 9789043926409 | € 15,99 | bestel Het verdwenen meesterwerk bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

M. De laatste dagen van Europa – Antonio Scurati

Het veelgeprezen eerste deel van Scurati’s serie over Benito Mussolini, M. De zoon van de eeuw, werd in 2019 bekroond met de Premio Strega. De Nederlandse vertaling door Jan van der Haar werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs.

M. De laatste dagen van Europa is het derde en laatste deel van Antonio Scurati’s trilogie over Mussolini. Het beslaat de periode van 1938 tot en met 1940: het hoogtepunt van het zelfbedrog van fascistisch Italië, dat buigt voor de rassenwetten en het bondgenootschap met nazi-Duitsland.

Op 3 mei 1938 wordt Adolf Hitler door Mussolini in Italië ontvangen voor een bezoek aan Rome, Napels en Florence. Enkele weken eerder heeft Hitler de Anschluss van Oostenrijk afgekondigd en Mussolini bereidt zich voor op de afkondiging van een ongekend strenge rassenwetgeving. Toch zijn er nog velen in Italië die hopen dat er een einde komt aan de machtswellust van de twee regeringsleiders.

Antonio Scurati reconstrueert met koortsachtige precisie het beangstigende delirium van Mussolini, in de waan dat hij de beslissingen van de Führer kan beïnvloeden terwijl hij zich ervan bewust is hoe onvoorbereid Italië op de oorlog is.

Scurati beschrijft hiermee de laatste dagen van een Europa dat niet in staat bleek te ontsnappen aan het kwaad van het totalitarisme: een tragische en krachtige roman, vol waarschuwingen voor onze toekomst.

M. De laatste dagen van Europa | Antonio Scurati | vertaald door Jan van der Haar (oorspronkelijke titel: M. Gli ultimi giorni dell’Europa) | ISBN 9789463811927 | € 24,99 | uitgeverij Podium | bestel M. De laatste dagen van Europa bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook te bestellen als e-book)

Ambiorix tegen Caesar – Robert Nouwen

Over Ambiorix, de koning der Eburonen, is weinig bekend. Dat zijn naam niet vergeten, is dankt hij aan zijn vijand Caesar, die hem vermeldt in zijn Commentarii de Bello Gallico. Caesars Gallische Oorlog duurt van 58 tot 51 voor Christus.

In 54 voor Christus lokt Ambiorix anderhalf Romeins legioen in een hinderlaag, roeit het vrijwel uit en trekt op naar het kamp van Cicero. Caesar weet een nieuwe ramp te voorkomen en zint op wraak.

Vijftigduizend goed getrainde en zwaarbewapende Romeinse soldaten laten in de jaren daarna een spoor van dood en vernieling achter. De Eburonen verdwijnen in de nevelen van de geschiedenis. Ambiorix vlucht de Rijn over. Er wordt nooit meer iets van hem vernomen.

Via deze link lees je alvast een fragment uit Ambiorix tegen Caesar.

Ambiorix tegen Caesar | Robert Nouwen | ISBN 9789464710557 | € 24,90 | uitgeverij Noordboek | bestel Ambiorix tegen Caesar bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *