Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mamma mia maffia

Er zit een kogel in de kaft van een van Luca’s schoolboeken. Hoe dat kan? Dat wil hij best vertellen, maar dan moet hij je eerst iets over zijn familie vertellen. Luca’s vader is namelijk een grote maffiabaas.

Luca weet één ding heel zeker: hij wil NOOIT bij de maffia. Maar dat is geen makkelijke overtuiging als je in een maffiafamilie geboren bent. Het zal dan ook niet lang meer duren totdat Luca zijn eerste maffia-klusje krijgt. Kan hij iets verzinnen om eronderuit te komen?

Mamma-mia-maffia

Mamma mia maffia is een hilarisch verhaal vol maffiamannen met rare bijnamen. Kinderen (en stiekem ook volwassenen) kruipen even in Luca’s leven, met Siciliaanse lekkernijen maar ook de constante aanwezigheid van de maffia.

Een fragment:

‘Nonna is dol op citroenwater en nu gooide ik er een paar extra ijsblokjes in, want het was warm in Prizzi. Een hittegolf, stond er zelfs in de krant.
Lena zat op het kleed en knutselde iets met haar vouwblaadjes. Lena wil later bij de televisie werken, ze praat bij alles wat ze doet alsof er miljoenen mensen naar haar zitten te kijken.
‘… en als je dat dan hebt gedaan, mag je zelf weten wat je erin tekent. Ik maak er bijvoorbeeld een soort poppetje van, maar als je het leuk vindt, kun je er bijvoorbeeld ook een poesje van maken,’ hoorde ik Lena mompelen.

Ik pakte het koude glas citroenwater van het aanrecht en liep naar het huisje van Nonna.
Haar huis is maar 72 stappen van ons huis. En dat weet ik omdat ik mijn stappen wel eens geteld had toen ik me verveelde.

Nonna zat aan de lange, houten tafel onder haar afdakje. Het enige plekje op ons erf waar zo af en toe nog een klein zuchtje wind voorbij blaast.
Ze vouwde raviolideeg om haar beroemde, zelf uitgevonden gehaktmengseltje.
Mijn moeder zou er werkelijk alles voor over hebben om achter het recept van Nonna’s ravioli te komen, maar Nonna vertelt het aan niemand. ‘Er zijn dingen die je altijd alleen voor jezelf moet houden,’ zei ze ooit tegen mij. En dat heb ik goed in mijn oren geknoopt.

Ik heb nu ook een hele verzameling dingen die ik nooit aan een ander vertel. Dat is de schatkist in mijn hoofd, waarvan niemand precies weet wat erin zit.’

Lees verder in

Mamma-mia-maffia

Mamma mia maffia | Marjon Hoffman | illustraties: Alex de Wolf | ISBN 9789021672526 | € 13,99 | uitgeverij Ploegsma | bestel Mamma mia maffia via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *