Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste nieuwe Italiaanse boeken

Wie leest, reist zonder zich maar voort te bewegen. Pagina na pagina geniet je vanaf de bank, vanuit bad of bed van de Italiaanse bergen, van de middeleeuwen in Florence, van een Romeinse vloek, Napolitaanse familieontwikkelingen en een Siciliaanse wraakactie.

We hebben de nieuwste boeken voor je op een rijtje gezet, allemaal met een Italiaanse verhaallijn. Zo kun je komende maanden toch heerlijk naar Italië reizen, al is het in je verbeelding. Veel leesplezier!

Bewaar de zomer – Alma Mathijsen
In een bocht van een slingerende weg tussen bos en olijfboomgaarden staat het huis dat Alma’s ouders als ruïne kochten. Al in haar eerste levensjaar namen ze haar mee, en sindsdien ging er geen zomer voorbij zonder dit huis, waar alles zich intenser af lijkt te spelen dan in Nederland.

Alma’s vader werd er ziek en overleed het jaar daarna, een maand voordat ze naar Italië zouden gaan. Het huis dat zo vervlochten was met hem, symboliseerde zijn afwezigheid, en in de zomers daarna werd het gemis steeds heviger.

Alma Mathijsen neemt je mee naar de zomers in het huis waar ze haar rouw leerde verstoppen tussen de spleten en waar ze ontdekte hoe ze zichzelf moest laten vallen van de hoogste brug in de vallei. In dit zinderende en openhartige autobiografische boek reflecteert Mathijsen op verlies, volwassen worden, taal en liefde.

Bewaar de zomer | Alma Mathijsen | € 21,99 | bestel Bewaar de zomer via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Het lichtje in de verte – Antonio Moresco
Het lichtje in de verte neemt je mee naar de verlatenheid van de Italiaanse bergen. Je waant je even ver weg van alles en iedereen en neemt pas weer deel aan de wereld om je heen als je de laatste pagina hebt omgeslagen.

In een verlaten bergdorp ziet een man elke nacht, op hetzelfde uur, een mysterieus lichtje aan de andere kant van de vallei verschijnen. Wat is het? Iemand in een ander verlaten dorp? Een vergeten straatlantaarn?

Als hij op onderzoek uitgaat, vindt hij een jonge jongen die ook alleen woont, in een huis midden in het bos. Maar wie is dit kind echt? Het antwoord is zowel geheimzinnig als diep ontroerend.

In een continue dialoog met de wezens die het bos bevolken, luchtwortels, bomen, vuurvliegjes, zwaluwen, reflecteert Antonio Moresco over eenzaamheid en de pijn van het bestaan, over leven en dood, maar ook over wat mensen en dieren bindt.

Het lichtje in de verte | Antonio Moresco | € 18,95 | bestel Het lichtje in de verte via deze link bij bol.com

Het boek werd in 2018 verfilmd, met Antonio Moresco in de hoofdrol:

Geintje – Domenico Starnone
Een heel ander soort eenzaamheid blijft plakken tijdens het lezen van het nieuwe boek van Domenico Starnone.

De ouders van de kleine Mario moeten naar een congres en dus vragen ze zijn opa, de ooit beroemde illustrator Daniele, om op te passen. Daniele woont al jaren in Milaan maar groeide vroeger op in de Napolitaanse woning waar Mario nu alleenheerser is.

Tussen de vier muren van Danieles ouderlijk huis (waar bepaalde schimmen uit zijn jeugd nooit ver weg zijn) ontwikkelt zich in een tijdspanne van tweeënzeventig uur een vermakelijke machtsstrijd tussen een vermoeide, verstrooide oude man en een vierjarige, wijsneuzige ondeugd.

Ondertussen wordt Daniele bestookt door beelden uit zijn verleden, en houdt hij zijn hart vast wat betreft zijn toekomst.

Geintje | Domenico Starnone | € 19,99 | bestel Geintje via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Quarantaine – Ilja Leonard Pfeijffer
Op 20 april schreef Ilja Leonard Pfeijffer in zijn ‘Viraal dagboek’ (dat tijdens dit voorjaar werd gepubliceerd in NRC Handelsblad en De Standaard): ‘In de eerste zin van zijn verslag van de Peloponnesische Oorlog zegt Thucydides dat hij meteen bij het uitbreken van het conflict is begonnen te schrijven, omdat zijn inschatting was dat de gebeurtenissen ingrijpend zouden zijn […]. In mijn geval duurde het iets langer. Aanvankelijk bagatelliseerde ik de dreiging van het virus […].

Maar zodra ik inzag dat ik een kolossale inschattingsfout had gemaakt en besefte dat mensen stikten op brancards in de gangen van ziekenhuizen in Noord-Italië en dat extreme maatregelen onafwendbaar waren, ben ik begonnen aan dit dagboek met dezelfde gedachte die Thucyides in zijn tijd had.’

Quarantaine – dagboek in tijden van besmetting | Ilja Leonard Pfeijffer | € 22,50 | bestel Quarantaine – dagboek in tijden van besmetting via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Lees ook het artikel Dwaal door Genua met Ilja Leonard Pfeijffer

Dingen die we toevertrouwen aan de wind – Laura Messina
Een combinatie van Saskia’s favoriete landen: een Italiaanse auteur die schrijft over Japan – een fascinerend land met een uniek cultuur.

Yui is een jonge vrouw die bij de tsunami van 2011 haar moeder en haar dochtertje is verloren. Sindsdien weet ze niet goed hoe ze verder moet met haar leven. Terwijl ze worstelt met haar verdriet, hoort ze het verhaal van een oude man die een kapotte telefooncel in zijn tuin heeft gezet.

Op die plek lukt het mensen die een geliefde zijn verloren om met hen te communiceren via de wind en zo enigszins om te gaan met hun verlies. Terwijl het nieuws van de telefooncel zich verspreidt, komen mensen van steeds verder hierheen om met hun geliefden te kunnen ‘spreken’.

Ook Yui besluit de reis te maken. Maar eenmaal daar, heeft ze niet de moed om de telefoon op te pakken. Maar ze blijft terugkomen, om de mensen te observeren die dat wel kunnen. Dan ontmoet ze Takeshi, een weduwnaar wiens dochtertje niet meer heeft gepraat sinds het overlijden van haar moeder…

Dingen die we toevertrouwen aan de wind | Laura Imai Messina | € 20,99 | bestel Dingen die we toevertrouwen aan de wind via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Lees je liever in het Italiaans? Bestel dan Quel che affidiamo al vento als e-book bij bol.com.

Mafiopoli – Sanne de Boer
Vlak nadat journaliste Sanne de Boer naar een idyllisch dorp in Zuid-Italië verhuist, wordt er in de buurt een man doodgeschoten. Het slachtoffer blijkt lid van de ‘Ndrangheta, de maffia uit Calabrië.

De moord is het begin van een jarenlange zoektocht naar de mysterieuze ‘Ndrangheta. Hoe kon er in een sprookjesachtige uithoek van Italië zo’n onstuitbare criminele multinational ontstaan? Wat maakt deze maffia zo ouderwets en provinciaals en tegelijkertijd zo modern en werelds?

In Mafiopoli spreekt Sanne de Boer met dorpsgenoten, ondernemers, openbaar aanklagers en kroongetuigen. Ze schetst een onthullend en huiveringwekkend beeld van een uiterst geraffineerde maffia die ook in Nederland een stevige voet aan de grond heeft gekregen.

Mafiopoli | Sanne de Boer | € 22,99 | bestel Mafiopoli via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

De Veleda-vloek – Chris Houtman
Twee jaar na de grote stadsbrand van Rome keert Elfleda in het geheim terug naar de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De Germaanse zieneres Veleda heeft haar een belangrijke opdracht gegeven: zorgen dat alle noordelijke stammen in vrijheid kunnen leven.

Als keizer Nero voor een lange reis door Griekenland vertrekt en generaal Vespasianus naar Judea wordt gestuurd, beseft Elfleda dat ze haar kans moet grijpen. Lukt het haar om de Germaanse stammen tegen Nero op te zetten? En zal ook de Bataafse lijfwacht van de keizer haar kant kiezen en zich tegen hem keren?

De Veleda-vloek | Chris Houtman | € 21,99 | bestel De Veleda-vloek via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

De geheime orde – Daniel Silva
Meesterspion Gabriel Allon is met zijn vrouw en kinderen op vakantie in Venetië, als hem het bericht bereikt dat Paus Paulus VII plotseling is overleden. Gabriel wordt weggeroepen naar Rome, waar hij aartsbisschop Luigi Donati ontmoet.

Hoewel de dood van de paus als natuurlijk wordt beschouwd, heeft Luigi twee goede redenen om te vermoeden dat het moord was: de agent van de Zwitserse Garde die de bewuste avond dienst had is vermist, en de brief die de paus in zijn laatste uren schreef is kwijt. Een brief die was bestemd voor Gabriel Allon…

De geheime orde | Daniel Silva | € 15,- | bestel De geheime orde via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

De zeven dynastieën – Matteo Strukul
Matteo Strukul, die een schitterende serie over de familie De’ Medici schreef, neemt je mee naar het Italië van de vijftiende eeuw. Verschillende machtige families vechten genadeloos om de alleenheerschappij en het dagelijks leven van de gewone man wordt gekenmerkt door geweld, wetteloosheid en armoede.

Geen enkele hertog, graaf of koning kan zijn macht voor langere tijd consolideren en ook de paus verliest zijn al danig verzwakte greep op de samenleving. Ondertussen doen de doges van Venetië een greep naar de macht en ondernemen Franse en Spaanse legers pogingen om Italiaans gebied te annexeren.

In deze zeer ontvlambare situatie treden in Milaan twee sterke mannen op de voorgrond: de meedogenloze leiders van de familie Sforza-Visconti. Zij moeten het hoofd zien te bieden aan verraad van zowel binnenuit als buitenaf. Zullen ze lang genoeg sterk kunnen blijven om machtige en wrede families als de De’ Medici te slim af te zijn?

De zeven dynastieën | Matteo Strukul | € 20,99 | bestel De zeven dynastieën via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Maria Montessori – Christina De Stefano
Wie was Maria Montessori, de vrouw die wereldberoemd werd met haar revolutionaire en nog steeds zeer actuele ideeën over het onderwijs voor kinderen? Haar indrukwekkende leven wordt in deze biografie voor het eerst in detail verteld.

Cristina De Stefano deed jarenlang onderzoek naar Montessori’s leven. Als jonge vrouw was Maria Montessori al een strijdbaar feministe en werd de eerste vrouwelijke arts in Italië. Als ze zich ontfermt over een groepje moeilijk lerende kinderen, weet ze dat de manier van kijken naar de intelligentie van kinderen grondig moet worden herzien. Haar pedagogische methode, die ontstond op een schooltje in de armste wijk van Rome, veroverde de wereld en maakte van haar een beroemdheid. Ook in Nederland, waar ze zich later in haar leven vestigde.

De auteur toont dankzij directe getuigenissen en tot nu toe ongepubliceerde correspondentie een verrassend veelzijdige vrouw: een visionaire, sociaal bewogen idealist en feministe. Maar ook Montessori’s meer controversiële kanten komen aan bod: haar beslissing om lesmateriaal zakelijk uit te baten, haar obsessie om steeds controle te houden en haar politieke keuzes.

Maria Montessori – het kind is de meester | Cristina De Stefano | € 24,99 | bestel de biografie van Maria Montessori via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Minnaar leugenaar moordenaar – William Van Vooren
De Vlaamse zakenman Marc Verbeeck is een gokverslaafd fraudeur. Hij ziet zijn beleggingsfirma failliet gaan en kan niet anders dan vluchten. Achtervolgd door een tragedie uit het verleden komt hij op Sicilië terecht.

Daar jagen zijn zwakheid en hebzucht hem in de armen van de maffia, maar hij vindt er ook zijn grote liefde. In een spiraal van misdaad verliest hij alles, ook haar. Hij grijpt een onverwachte kans om zich te wreken, maar overleeft hij dat?

In dit debuut vertelt William Van Vooren in een wervelend tempo hoe een karakterloze man in zeven sloten tegelijk sukkelt. Het relaas van verrassende en onverwachte gebeurtenissen vindt plaats op het zonovergoten Sicilië, waar hij wekenlang heeft rondgetrokken om inspiratie op te doen.

Minnaar leugenaar moordenaar | William Van Vooren | € 22,90 | bestel Minnaar leugenaar moordenaar via deze link bij bol.com

De methode Catalanotti – Andrea Camilleri
Mimì Augello, Montalbano’s adjunct, heeft het moeilijk. Een nacht bij zijn nieuwe geliefde wordt verstoord door de onverwachte thuiskomst van haar echtgenoot. Mimì verdwijnt haastig via het raam naar het appartement eronder maar ook daar is een probleem: op het bed ligt een lijk.

Ondertussen ontmoet de niet meer zo jonge Montalbano een jonge vrouw en wordt overvallen door een vlaag van liefde, een kortstondige terugkeer naar zijn jeugd, als in een toneelstuk van de eigenzinnige regisseur Carmelo Catalanotti…

De methode Catalanotti | Andrea Camilleri | € 20,90 | bestel De methode Catalanotti via deze link bij bol.com

Lees ook: Andrea Camilleri – de man achter commissario Montalbano

Mijn kindertijd en andere verhalen – Giuseppe Tomasi di Lampedusa
In de nalatenschap van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, auteur van het onbetwiste meesterwerk Il Gattopardo (vertaald als De tijgerkat), werden onder andere drie verhalen en een verzameling ‘herinneringen’ aangetroffen.

Mijn kindertijd is een ontroerende lofzang op Lampedusa’s vroege jeugd in aristocratische kringen op het Siciliaanse platteland, en op de schitterende familiepaleizen met hun fraaie achttiende-eeuwse vertrekken: ‘Ik beschouw mijn kindertijd als een verloren paradijs. Iedereen was aardig voor me, ik werd behandeld als een koning’.

Het minutieus en liefdevol beschreven decor uit zijn kindertijd werd door Lampedusa ook gebruikt in De tijgerkat; Mijn kindertijd kent dan ook dezelfde licht melancholieke sfeer. Ook de andere verhalen zijn wonderschone juweeltjes, geschreven in de ragfijne stijl die deze Siciliaanse rasverteller kenmerkt.

Mijn kindertijd en andere verhalen | Giuseppe Tomasi di Lampedusa | € 15,- | bestel Mijn kindertijd en andere verhalenvia deze link bij bol.com

Het Toscaanse jaar – Wilma Tonnaer
Geen nieuw verschenen boek, maar voor ons wel nieuw – dankzij de tip van de auteur, die haar boek zelf kwam langsbrengen, vergezeld van een mooie opdracht.

Het verhaal gaat over Arlette, die na de dood van haar man door haar advocaat onder valse voorwendsels naar Toscane wordt geroepen, waar nogal wat problemen wachten. Wat eens hun gezamenlijke droom was, een oud Toscaans boerenhuis, dreigt voor Arlette een nachtmerrie te worden.

Zowel financieel als emotioneel beleeft ze een heftige tijd. Beetje bij beetje ontrafelt ze de geheimen rond haar boerenhuis, dat ze met veel liefde restaureert en inricht. Zou het haar lukken om haar plek in de dorpse samenleving te veroveren, en het vertrouwen in de mensen en de liefde te herwinnen?

Het Toscaanse jaar | Wilma Tonnaer | bestel Het Toscaanse jaar via deze link bij bol.com

Mediterrane vrouw – Wilma Tonnaer
Wilma schrijft momenteel aan een derde boek, met Puglia in de hoofdrol, maar in haar tweede boek Mediterrane vrouw neemt ze je mee naar Verona en omstreken.

De Joodse Hannah wordt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog door haar ouders naar Limburg gestuurd om onder te duiken voor de Duitse bezetters. Liefdevol wordt ze opgenomen in het gezin van Sofie, haar moeders beste vriendin.

Als ze tijdens de bevrijding van Limburg in 1944 de Amerikaanse soldaat Giorgio ontmoet, verandert haar hele leven. Groot is dan ook haar verdriet als zijn compagnie verder trekt naar het front in Duitsland. Ondanks de vele moeilijkheden maakt ze toch haar muziek- en zangopleiding in Maastricht af, om daarna ontdekt te worden als jonge sopraan.

Wanneer de radio op grote schaal zijn intrede doet in de Europese huiskamers krijgt Hannah meer bekendheid. Ze wordt uitgenodigd om in Verona de rol van Aïda te vertolken. Verwachtingsvol gaat ze haar geluk beproeven in het naoorlogse Italië en leert ze niet alleen de grandeur van de opera, de Italiaanse adel maar ook de flamboyante Roberto, haar tweede grote liefde kennen.

Mediterrane vrouw | Wilma Tonnaer | bestel Mediterrane vrouw via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Gekromde tijd in Krems – Claudio Magris
Schrijver en filosoof Claudio Magris onderzoekt in de vijf literaire verhalen alle facetten van de tijd. Een tijd die niet lineair en niet meetbaar is, maar door de hoofdpersonen wordt beleefd als een dimensie die zich in alle richtingen uitstrekt. Verleden en heden zijn inwisselbaar, de toekomst buigt terug naar herinneringen, de tijd is een kromme lijn.

De vijf hoofdpersonen vloeien samen tot een en dezelfde persoon die, net als de schrijver zelf, de ouderdom heeft bereikt en het bestaan vanuit dit nieuwe perspectief beziet. In deze bundel keren, behalve de tijd, ook andere thema’s terug die het werk van Magris kenmerken: identiteit en grenzen, liefde en de zee, schrijven en verlies, Europa en Trieste.

Gekromde tijd in Krems | Claudio Magris | € 22,99 | bestel Gekromde tijd in Krems via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Bekentenissen van Zeno – Italo Svevo
Een klassieker in een nieuw jasje! Zeno Cosini vertelt zijn levensgeschiedenis op aanraden van de psychiater tot wie hij zich heeft gewend om van zijn ziekelijke rookverslaving af te komen.

Hij is voortdurend in discussie met zijn geweten en weet daarbij meestal op spitsvondige wijze te winnen. Zijn ironische aanvaarding strekt zich niet alleen uit tot hemzelf met zijn halfheden en ziektes, maar ook tot zijn familie, zijn huwelijk, zijn overspel en zijn commerciële avonturen.

Bekentenissen van Zeno | Italo Svevo | € 18,99 | bestel Bekentenissen van Zeno via deze link bij bol.com 

Met zicht op het einde – Seneca
Een mooie baan, veel geld verdienen, aandacht en bewondering krijgen… Allemaal dingen waar veel mensen van dromen. Maar volgens de Romeinse filosoof Seneca moeten we daar juist vanaf. Het leven is te kort, zegt hij, om te verspillen aan bijzaken. Richt je liever op wat er werkelijk toe doet: op innerlijke kracht en kwaliteit, op zelfbeheersing, op het goede. Alleen zo kan een mens het ware geluk bereiken.

Seneca’s tijdloze raad staat verwoord in zijn geliefde Brieven aan Lucilius, waaruit hier de eerste negenentwintig zijn vertaald. Een praktische en toegankelijke aanzet tot filosofie. In fraai geschreven, persoonlijke brieven wordt de lezer meegenomen de diepte in. Op weg naar zichzelf en naar innerlijke vrijheid.

Met zicht op het einde | Seneca | € 15,- | bestel Met zicht op het einde via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Toe aan nog meer mooie boeken over Italië? We verzamelen hier nog veel meer leestips voor je!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *