Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

In jouw bloed – intrigerende Italiaanse thriller die zich afspeelt in de Salento (Puglia)

Iedereen die graag naar Italië op vakantie gaat, geniet van de Italiaanse cultuur én van spannende boeken houdt, kent ongetwijfeld de boeken van de in 2019 overleden schrijver Andrea Camilleri.

Camilleri creëerde met commissario Montalbano een van de meest populaire romanfiguren aller tijden. In meer dan twintig romans brengt Montalbano vele moordmysteries tot een goed einde. Het zijn stuk voor stuk typisch Italiaanse verhalen over levensechte mensen betrokken bij een misdaad en met geheimen die uiteindelijk door de commissaris worden ontmaskerd en ontrafeld.

Het verschil met de Angelsaksische thrillerliteratuur is overduidelijk; er is geen harde actie en geweld, maar dat hebben de verhalen van Camilleri ook niet nodig.

Naast Camilleri zijn er andere Italiaanse schrijvers die op een vergelijkbare manier een spannend en psychologisch doortimmerd verhaal weten te vertellen en die de moeite van het lezen waard zijn. Een van hen is Marco Lugli, een fotograaf en schrijver die woont en werkt in de Salento, het uiterst zuidelijke puntje van de regio Puglia.

Zijn verhalen over commissaris Gelsomino, een politieman uit Lecce, spelen zich grotendeels af in dit zuidelijke stukje Puglia. Net als bij Camilleri proef je zijn waardering voor ‘zijn’ streek. Het landschap van de Salento, met de witgepleisterde huizen, de blauwe luchten, de zon en de zee, klinkt door in zijn verhalen.

Nico Boots vertaalde onlangs de eerste roman uit zijn serie over commissaris Gelsomino, In jouw bloed. In dit eerste boek is commissaris Gelsomino door zijn superieuren naar het slaperige dorpje Morciano di Leuca gestuurd om de lokale politie bij te staan in het oplossen van een gruwelijke moord; iets waar de plaatselijke dienders weinig ervaring mee hebben.

Valentina Medici, de eigenaresse van B&B Capperi, ligt dood op haar eigen bed, in haar badjas, op haar buik. De ader van de rechterarm was doorgesneden.

Voor Paolo Bernini, haar man, is het de tweede keer dat hem dit overkomt. Zijn eerste vrouw, Francesca Quarta, werd tien jaar eerder op dezelfde wijze vermoord. De dader van die eerste moord is nooit gevonden.

Gelsomino komt te weten dat Bernini, Quarta en Medici tijdens hun middelbare school in Modena, in de regio Emilia-Romagna, lid waren van een studiegroep die literaire stijlvormen bestudeerden die bij de lezer angst konden opwekken. Zij brachten hun bevindingen in de praktijk tijdens performances waarbij de deelnemers op symbolische wijze de polsen werden doorgesneden.

Gelsomino ontdekt ook dat een bezoeker van die performances in 1994 een jonge vrouw in haar huis heeft overvallen en haar halsslagader heeft doorgesneden. Toen hij werd aangehouden, claimde de dader dat hij geïnspireerd was door de geschriften en optredens van de groep vrienden. Geschrokken ontbindt de groep zich meteen.

Tien jaar later sterft Francesca en weer tien jaar later Valentina. De moorden lijken geïnspireerd te zijn door de geschriften van de groep vrienden, maar is dat wel zo? Spelen andere motieven zoals wraak geen rol? En wie wil dan wraak nemen en waarvoor? Deze link met het verleden is het spoor van waaruit het onderzoek van de commissaris begint.

In jouw bloed is een spannend verhaal waarin tot op het laatst onduidelijk blijft wie de schuldigen zijn en wat de motieven waren van de betrokkenen.

Marco Lugli heeft een uitstekende balans gevonden tussen het verloop van het plot en de karakterisering van zijn personages. Elke keer als je denkt de waarheid te kennen, zijn er nieuwe ontwikkelingen die uiteindelijk leiden naar de oplossing en een bevredigend slot.

In jouw bloed | Marco Lugli | vertaald door Nico Boots | ISBN 9789464067576 | € 19,95 | bestel In jouw bloed bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

B&B Capperi – logeren bij de auteur

Wil je in de tussentijd het decor van In jouw bloed bezoeken, dan kun je logeren bij B&B Capperi, de bed & breakfast waar Marco Lugli de moord situeerde, die wordt gerund door niemand minder dan Marco zelf. Samen met zijn vrouw heeft hij er een prachtige plek van gemaakt, waar je je even helemaal onder kunt dompelen in de gastvrijheid van de Salento.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *